Επ. Αμμοχώστου: Πέφτουν οι υπογραφές για Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων

Οδεύει προς ολοκλήρωση και το Αποχετευτικό Σύστημα του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων

DSC 4905 scaled exclusive, Αποχετευτικό, Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων, Κεντρο ΕπεξεργασιαΣ Λυματων, Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Αμμοχώστου
Εικόνα από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίας Νάπας

Ρεπορτάζ: Famagusta.News

Πέφτουν σήμερα Τετάρτη οι υπογραφές για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Άχνα ο οποίος θα εξυπηρετεί το Αποχετευτικό Σύστημα του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων.

Στο σύμπλεγμα Κοκκινοχωρίων περιλαμβάνονται οκτώ Κοινότητες, τρεις από την επαρχία Λάρνακας (Ορμήδεια, Ξυλοφάγου και Ξυλοτύμπου) πέντε από την επαρχία Αμμοχώστου (Αυγόρου, Άγιος Γεώργιος Αχερίτου-Βρυσούλλες, Λιοπέτρι, Φρέναρος και Άχνα) και δύο Δήμοι της επαρχίας Αμμοχώστου (Σωτήρα και Δερύνεια).

Το έργο της κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Άχνα προκηρύχθηκε από τον Ιούλιο του 2013, όμως εξαιτίας των αλλεπάλληλων προσφυγών προσφοροδοτών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, το έργο έμεινε στάσιμο και εν τέλει η Κυβέρνηση έθεσε στο πρόγραμμά της νέα ημερομηνία έναρξης κατασκευής την 19η του φετινού Σεπτεμβρίου με αναμενόμενη ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2023, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική πρόβλεψη για λειτουργία του έργου!

Το κόστος του έργου του Σταθμού ανέρχεται στα 30,7 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται με την ολοκλήρωσή του να εξυπηρετεί πέραν των 65 χιλιάδων κατοίκων.

Η υλοποίηση του Αποχετευτικού Συστήματος του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων εντάσσεται στα πλαίσια της εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα. Η Οδηγία αυτή απαιτούσε τον προγραμματισμό, την εκπόνηση μελετών, την κατασκευή και λειτουργία κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων μέχρι το έτος 2012 (!), σε οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000.

To έργο αναμένεται στο σχεδιαστικό του ορίζοντα, δηλαδή, το έτος 2030, να εξυπηρετεί 64.619 κατοίκκους. Τη διαχείριση της υλοποίηοης του έργου, καθώς και την επίβλεψη κατασκευής έχει αναλάβει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Ο Φορέας λειτουργίας του έργου θα είναι το “Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων” του οποίου προεδρεύει ο Δήμαρχος Δερύνειας, με μέλη τους εκάστοτε Κοινοτάρχες των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Δερύνειας και Σωτήρας και ένα Μέλος από τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων και τον Έπαρχο Αμμοχώστου.

To Αποχετευτικό Έργο του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων αποτελείται από επτά κατασκευαστικές Συμβάσεις. Οι έξι Συμβάσεις αφορούν την κατασκευή δικτύων συλλογής λυμάτων στους δέκα οικισμούς και άλλων συναφών εργασιών, όπως αγωγούς μεταφοράς λυμάτων και φρεάτια επισκέψεως. Η έβδομη κατασκευαστική σύμβαση περιλαμβάνει τον κοινό Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων δυναμικότητας 10.926 κυβικών μέτρων την ημέρα, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλο το Σύμπλεγμα και θα κατασκευαστεί εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Άχνας, βορειοανατολικά του φράγματος Άχνας, καθώς και τα αντλιοστασια, τη δεξαμενή αποθήκευσης του επεξεργασμένου νερού, το κεντρικό σύστημα διάθεσης του επεξεργασμένου νερού και το σύστημα επεξερνασίας της λάσπης. Περαιτέρω, το έργο περιλαμβάνει και άλλες Συμβάσεις για την εκπόνηση διαφόρων οικονομικών μελετών, την αγορά τεχνικών υπηρεσιών για την επίβλεψη κατασκευής, τη διαχείριση του έργου, καθώς και για την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και την απαλλοτρίωση γης.

To έργο προγραμματιζόταν αρχικά να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας “Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα”, της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013. Ως εκ τούτου, το κόστος του έργου που αναμενόταν να ανέλθει στα €95 εκ. θα καλυφθεί κατα 65% από το Ταμείο αυτό, κατά 25% από το Κρατος και κατά 10% από τις ίδιες τις Κοινότητες. Τα οφέλη που προκύπτουν από την κατασκευή του εν λόγω αποχετευτικού συστήματος, ειναι η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων και η προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ με την παραγωγή επεξεργασμένου νερού θα μπορούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους και να επαναχρησιμοποιούν την παραγόμενη λάσπη. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να παρατηρηθεί βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ωφελούμενων από το έργο, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η τελετή υπογραφής της Σύμβασης για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Άχνα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην παρουσία του Υπουργού, Κώστα Καδή.

Famagusta.News