Φοιτητές διαγωνίζονται με… Κολοκάσι σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας

Επιχειρηματική ιδέα της Χρονιάς 2022 αναδείχθηκε η ιδέα της ομάδας Kolokasi Delicacies

photo 2 exclusive, Κολοκάσι

Οι νέοι μας μπορούν και το έχουν αποδείξει ότι αν έχουν τα σωστά εφόδια και την υποστήριξη μπορούν να διαπρέψουν. Μετά και από τα εξαιρετικά αποτελέσματα των δυο προηγούμενων ετών του Προγράμματος JA StartUp και αυτή τη χρονιά παρακολουθήσαμε επιχειρηματικές ιδέες που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ο τελικός και η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3η Ιουνίου 2022 στο Αμφιθέατρο Τάσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε την κορύφωση των προσπαθειών πέραν των 200 φοιτητών/τριών, ηλικίας 18-30 ετών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 8 φιναλίστ από τις 45 φοιτητικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν το 2022, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες και αξιολογήθηκαν μέσω συνεντεύξεων από την Κριτική Επιτροπή.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο, Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Junior Achievement Κύπρου, την Συν-ιδρύτρια 3 εταιρειών βιοτεχνολογίας κα. Μαριάννα Προκόπη Δημητριάδη, τον Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της ASBIS, κ. Κώστα Τζιαμαλή, την συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Malloc, κα. Μαρία Τερζή, τον κ. Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Junior Achievement Κύπρου και τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Θεόδωρο Λουκαΐδη.

Μετά από δυο πολύ επιτυχημένες χρονιές, ειδικότερα αυτή του 2020, κατά την οποία η φοιτητική start-up AID4ALL κατέκτησε την 1η θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό και το Βραβείο Επιλογής Κοινού. Φέτος το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 3 Πανεπιστήμια της Κύπρου, με τη στήριξη 7 ακαδημαϊκών και 18 μεντόρων.

Επιχειρηματική ιδέα της Χρονιάς 2022 αναδείχθηκε η ιδέα της ομάδας Kolokasi Delicacies, η οποία στοχεύει στο να προσφέρει γευστικές και θρεπτικές επιλογές φαγητού με βάση το Κολοκάσι που καλλιεργείται στην Κύπρο. Οι αγοραστές τους είναι κυρίως χορτοφάγοι, vegans και διαβητικοί, οι οποίοι έχουν περιορισμένες επιλογές. Η σειρά προϊόντων αποτελείται από πατατάκια, μπουκιές κολοκασιού και θα επεκταθεί σε αλεύρι κολοκασιού πολλαπλών χρήσεων. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια τους Δρα Ντάινα Νικολάου και τον μέντορά τους κ. Μάριο Κολοκασίδη.

286216236 407922551347778 6757237502443677941 n exclusive, Κολοκάσι

Δεύτερη αναδείχθηκε η ομάδα Utopia. Η ομάδα δημιούργησετο DiaBerry το οποίο είναι ένας καινοτόμος ζυμούμενος χυμός από blueberry που έχει προβιοτικά στελέχη. Η Utopia αποσκοπεί, στην πρόληψη κατά της μάστιγας που ονομάζεται «Διαβήτης», διαμέσου της διατήρησης μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, καθώς παρέχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες στον καταναλωτή. Η ομάδα προέρχεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με καθηγητές τους Δρ. Δημήτρη Τσάλτα και Δρ. Φώτη Παπαδήμα και μέντορα τη Μαρία Γιάννη.

Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα HYPERIΩΝ Microgrid Technologies, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία προτείνει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας προηγμένης πλατφόρμας επιτήρησης μικροδικτύων μέσω προγραμματισμού Android και την παροχή μιας ευέλικτης, αξιόπιστης και οικονομικής λύσης στο πλαίσιο της παρακολούθησης και ελέγχου των μικροδικτύων. Την ομάδα στήριξε η καθηγήτρια Δρ. Ντάινα Νικολάου καθώς και ο μέντορας τους Δρ Νικόλας Νικολάου.

Η Kolokasi Delicacies θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe, GEN-E που θα διεξαχθεί στις 12 – 15 Ιουλίου και θα φιλοξενείται από το JA Estonia, στο Ταλίν. Την κυπριακή ομάδα θα εκπροσωπήσουν οι Χαρά Νεοφύτου, Αντρέας Πολυκάρπου, Βασίλης Κυρλιτσίας, Παναγιώτης Κουτσού, Κωνσταντίνος Κωμοδρόμου.