Στα σκαριά διπλή ξενοδοχειακή μονάδα στην Αγία Νάπα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η ανατολική πτέρυγα θα απευθύνεται σε οικογένειες και η δυτική σε ενήλικες - Συνολικά θα είναι δυναμικότητας 1.170 κλινών

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της Δυτικής Πτέρυγας Ξενοδοχεία

Ενιαία μικτή τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχειακή μονάδα) κατηγορίας 5 αστέρων, η οποία θα αποτελείται από την ανατολική πτέρυγα (Hotel A. Atlantica Bellevue Park) που θα απευθύνεται σε οικογένειες – δυναμικότητας 317 δωματίων (ή 634 κλινών) και την δυτική πτέρυγα (Hotel B. Atlantica Ammos Bay) που θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες – δυναμικότητας 270 δωματίων (ή 536 κλινών), στην τοποθεσία “Άμμος του καμπούρη” στο Δήμο Αγίας Νάπας, προτίθεται να κατασκευάσει η εταιρεία “FORMATIO LTD”.

Σύμφωνα με τις μελέτες που βρίσκονται ενώπιον των αρμόδιων αρχών, η ανάπτυξη πέραν της διπλής ξενοδοχειακής μονάδας θα περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους, διευκολύνσεις και χώρους στάθμευσης που απαιτούνται για ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας 5*, σύμφωνα με τον Νόμο “περί Ξενοδοχείων και Λοιπών Τουριστικών Καταλυμάτων” και τον “Νόμο περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας”.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της υπό μελέτη ανάπτυξης «Formatio Hotel» 0 Ξενοδοχεία
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της υπό μελέτη ανάπτυξης

Σκοπός Έργου

Η ανάπτυξη έχει γενικά ως στόχο τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού μέσω της δημιουργίας ενός συστήματος εμπειριών υψηλότερης ποιότητας που να περιλαμβάνει πολυτελή διαμονή, ευεξία, τοπική γαστρονομία, ψυχαγωγία και διασκέδαση κ.ά. Σκοπός της αιτήτριας εταιρείας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας μικτής τουριστικής ανάπτυξης κατηγορίας 5*, στην οποία όμως θα λειτουργούν δύο ξεχωριστές πτέρυγες, η ανατολική που θα απευθύνεται σε οικογένειες και η δυτική που θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Το κόστος υλοποίησης της ανάπτυξης εκτιμάται στα €50.000.000.

Χαρακτηριστικά έργου

Δυτική Πτέρυγα: Hotel A. Atlantica Ammos Bay

Η δυτική πτέρυγα της ανάπτυξης, καλούμενη ως “Hotel A. Atlantica Ammos Bay” θα αποτελείται από ένα (1) υπόγειο, ένα (1) ισόγειο με μεσοπάτωμα, πέντε (5) ορόφους και ταράτσα με σπιτάκια με μεσοπάτωμα. Η πτέρυγα αυτή, η οποία θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, θα είναι δυναμικότητας 270 δωματίων (ή 536 κλινών) και θα διαθέτει τρία (3) εστιατόρια, πέντε (5) μπαρ, δεκαοκτώ (18) κολυμβητικές δεξαμενές, ένα (1) γυμναστήριο, ένα (1) κέντρο ευεξίας (spa), αίθουσες χορού, τηλεόρασης και πολλαπλής χρήσης, και γραφεία.

Στην εν λόγω πτέρυγα θα διαμορφωθούν συνολικά 169 χώροι στάθμευσης οχημάτων, εκ των οποίων οι 14 θα είναι για χρήση Αμ.ΕΑ., καθώς επίσης και 10 επιπλέον χώροι στάθμευσης ποδηλάτων. Το συνολικό εμβαδόν επιφάνειας της δυτικής πτέρυγας της ανάπτυξης θα ανέρχεται σε περίπου 12.966 τ.μ. ​​​​​

Ανατολική Πτέρυγα: Hotel B. Atlantica Bellevue Park

Η ανατολική πτέρυγα της ανάπτυξης, καλούμενη ως “Hotel B. Atlantica Bellevue Park” θα αποτελείται από ένα (1) υπόγειο, ένα (1) ισόγειο, πέντε (5) ορόφους και ταράτσα. Η εν λόγω πτέρυγα θα είναι δυναμικότητας 317 δωματίων (ή 634 κλινών), συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών ανώτερης ποιότητας σουιτών, και θα διαθέτει τρία (3) εστιατόρια, τέσσερα (4) μπαρ, είκοσι επτά (27) κολυμβητικές δεξαμενές, ένα (1) γυμναστήριο, ένα (1) κομμωτήριο /κουρείων, δύο (2) καταστήματα, ξεχωριστές αίθουσες πολλαπλής χρήσης, τηλεόρασης, συνεδριάσεων /χορού και απασχόλησης παιδιών, καθώς και γραφεία.

Στον υπαίθριο χώρο βόρεια του κτηρίου θα υπάρχουν επίσης δύο (2) γήπεδα αθλοπαιδιών, εκ των οποίων ένα (1) γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα (1) γήπεδο πολλαπλών αθλημάτων, ενώ στον υπαίθριο χώρο νοτιοανατολικά του κτηρίου θα υπάρχει παιδικό υδροπάρκο.

Οι πολυτελείς σουίτες (superior suites) χωροθετούνται στο νοτιοανατολικό άκρο του υπό ανάπτυξη οικοπέδου, θα έχουν άμεση πρόσβαση από τον δημόσιο δρόμο ανατολικά της ανάπτυξης, ωστόσο αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ξενοδοχειακής μονάδας. Οι εν λόγω σουίτες θα είναι συνολικά είκοσι (20).

Επίσης, στην ανατολική πτέρυγα θα διαμορφωθούν συνολικά 286 χώροι στάθμευσης οχημάτων, εκ των οποίων οι 11 θα είναι για χρήση ΑΜΕΑ. Επιπλέον, θα διαμορφωθούν και 15 χώροι στάθμευσης ποδηλάτων. Το συνολικό εμβαδόν επιφάνειας της ανατολικής πτέρυγας της ανάπτυξης ανέρχεται σε 16.061 τ.μ. περίπου.

Σημειώνεται ότι, οι χώροι στάθμευσης της ενιαίας μικτής τουριστικής ανάπτυξης θα είναι αποκλειστικά για τους επισκέπτες της.

Χωροταξικό Σχέδιο Ισογείου της υπό μελέτη ανάπτυξης Ξενοδοχεία
Χωροταξικό Σχέδιο Ισογείου της υπό μελέτη ανάπτυξης

Αρχιτεκτονική σύνθεση

Η αρχιτεκτονική σύνθεση της όλης ανάπτυξης θα είναι υψηλής ποιότητας από απόψεως λειτουργικότητας, αισθητικής και ένταξης των κτηρίων στα χαρακτηριστικά του χώρου. Τα κτήρια της υπό μελέτης ξενοδοχειακής μονάδας έχουν σχεδιαστεί με διαβαθμίσεις για να ακολουθήσουν όσο καλύτερα γίνεται την υφιστάμενη μορφολογία του εδάφους.

Επιπλέον, η κλιμακωτή ανάπτυξη της ογκοπλασίας των κτηρίων συμβάλλει στη μείωση της οπτικής τους παρουσίας. Από βιοκλιματικής άποψης η ξενοδοχειακή μονάδα έχει σχεδιαστεί με οριζόντιες προεξοχές που χρησιμοποιούνται εκτός από μπαλκόνια και ως οριζόντια σκίαστρα και προστατευτικά για τις επιφάνειες από γυαλί. Επίσης, η ανάπτυξη αναμένεται να αναβαθμίσει το δομημένο περιβάλλον και την αισθητική της ευρύτερης περιοχής μελέτης.

Όσον αφορά τον Δημόσιο Χώρο Πρασίνου νότια και δυτικά του οικοπέδου προς ανάπτυξη, καθώς και τον χώρο κοινωνικού εξοπλισμού στο νοτιοδυτικό τμήμα των τεμαχίων ανάπτυξης, οι χώροι αυτοί θα παραχωρηθούν στον Δήμο Αγίας Νάπας. Ο δημόσιος χώρος πρασίνου θα διατηρηθεί ως έχει, χωρίς οποιεσδήποτε επεμβάσεις από τον Κύριο του Έργου.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, Φορέας Ανάπτυξης του υπό μελέτη έργου είναι η εταιρεία “Formatio Ltd” και αρχιτέκτονες οι “Eraclis Papachristou Architects” και “Skordas Design Studio”. Ανάδοχος της μελέτης είναι το γραφείο μελετών I.A.CO Environmental & Water Consultants Ltd βάσει σχετικής σύμβασης με το Φορέα Ανάπτυξης του έργου.

Σε εξέλιξη Δημόσια Διαβούλευση

Σημειώνεται, τέλος, πως ένεκα του γεγονότος πως μέρος της ανάπτυξης εμπίπτει σε περιοχές του Δικτύου “Natura 2000”, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη Δημόσια Διαβούλευση από την Περιβαλλοντική Αρχή, προτού εκδοθεί η τελική απόφαση της.

Όπως αναφέρεται, το νότιο μέτωπο των τεμαχίων ανάπτυξης εφάπτεται με το όριο της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) “Κάβο Γκρέκο” (CY3000003), σε μήκος περίπου 540 μ. Επιπρόσθετα, μικρό τμήμα του τεμαχίου 589 -έκτασης 3.613 τ.μ. περίπου- εμπίπτει στην ίδια περιοχή Natura 2000. Τόσο στο νότιο μέτωπο όσο και στο τμήμα του τεμαχίου που εμπίπτει εντός της περιοχής Natura 2000, δεν προβλέπεται να γίνει οποιαδήποτε δόμηση. Επίσης, το βόρειο σύνορο των τεμαχίων ανάπτυξης απέχει ~500 μ. προς τα βόρεια από την περιοχή Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) του Δικτύου Natura 2000 “Κάβο Γκρέκο” (CY3000005).

Πηγή: Brief.com.cy