Εθνική Στρατηγική για τη «χρυσή κότα» του τουρισμού

Τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής θέτει η Κυβέρνηση, με την προσπάθεια εφαρμογής μιας καλά μελετημένης εθνικής στρατηγικής τουρισμού για την περίοδο 2017-2030, η οποία φιλοδοξεί να «επανακαθορίσει την Κύπρο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη», προσελκύοντας μέχρι και 4,8 εκατομμύρια τουρίστες, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Τα αποτελέσματα της πολυσυζητημένης και πολυαναμενόμενης μελέτης που διενήργησε για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ο ισπανικός οίκος THR  παρουσιάστηκαν την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, με τους Ισπανούς εμπειρογνώμονες να τονίζουν ότι αν οι πρόνοιες της μελέτης εφαρμοστούν, η Κύπρος πριν από το 2030 θα μπορεί να καταστεί ένας βιώσιμος προορισμός για όλο το χρόνο, προσελκύοντας 4,8 εκατομμύρια τουρίστες, το 40% των οποίων κατά τη διάρκεια την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου.

Οι Ισπανοί παρουσίασαν τρία διαφορετικά μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης για την Κύπρο, προκρίνοντας το «Premium & wise growth model», το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη έξυπνα και με μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κερδοφορία. Αυτό το μοντέλο, υπέδειξαν, δυνατόν να προσελκύσει λιγότερους μεν τουρίστες από τα άλλα δύο, ωστόσο αυτοί θα ξοδεύουν περισσότερο, κάτι που αποτελεί και βασικό ζητούμενο. 

Βάσει υπολογισμών, με το premium μοντέλο, η Κύπρος μέχρι το 2030 θα προσελκύσει τουρίστες, οι οποίοι θα ξοδεύουν ανά ημέρα περίπου €133,91 έκαστος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης, η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην έναρξη των διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς για καταρτισμό της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό.

 

Στόχος λιγότεροι Ρώσοι και βρετανοί
Στους στόχους της μελέτης περιλαμβάνεται η «απεξάρτηση» της Κύπρου από την σε τόσο μεγάλο βαθμό προσέλκυση τουριστών από τις δύο παραδοσιακές τουριστικές αγορές της, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό από 58% σε 45%. Οι Ισπανοί τονίζουν ότι η Κύπρος θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες της για προσέλκυση τουρισμού (πέραν από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία)  πρωτίστως από χώρες όπως, Γερμανία, Σκανδιναβία, Γαλλία, Ελβετία, Ισραήλ και Ουκρανίας. Δευτερευόντως, θα πρέπει να μπουν στο επίκεντρο οι αγορές του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ιρλανδίας, του Λιβάνου, της Αυστρίας και  τωνΗνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επιλεκτική θα πρέπει να είναι η προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από χώρες όπως  Ιταλία, Κίνα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ινδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ιαπωνία, Ελλάδα και Ιορδανία.

 

Στρατηγικοί Στόχοι
Με επίκεντρο το στρατηγικό μοντέλο «Premium», που εισηγείται η μελέτη των Ισπανών, θέτει σαν στόχο την αύξηση των επισκεπτών από 2,66  εκατ. το 2015 σε 4,8 εκατ. το 2030 (περιλαμβανομένου των εσωτερικών επισκεπτών), δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 82%. Παράλληλα, προβλέπεται όπως τα έσοδα από τον τουρισμό αυξηθούν κατά 185% το 2030 τα οποία προβλέπεται να ανέλθουν στα 6,81 δισ. ευρώ από 2,39 δισ. ευρώ το 2015, ενώ προβλέπει πως οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού θα ξεπεράσουν τα €20 δισ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ισπανικού οίκου, η επιτυχία της όποιας στρατηγικής επιλεγεί για τον τουρισμό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα προσθέσει αξία στα εμπλεκόμενα μέρη, αξία η οποία μεταφράζεται σε:
–    Καλύτερη ποιότητα ζωής (αξία για την τοπική κοινωνία)
–    Ελκυστικές και εύκολες προς υλοποίηση επενδυτικές ευκαιρίες (αξία για τους επενδυτές)
–    Μοναδική/εξαιρετική τουριστική εμπειρία (αξία για τους επισκέπτες)
–    Ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες (αξία για τους συνεργάτες)

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ο καλός καιρός
Οι καλές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αποτελούν το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, επισημαίνει η μελέτη, ενώ η δημιουργία μοναδικών τουριστικών εμπειριών, εξειδικευμένων προορισμών και ειδίκευσης σε κάθε επιχειρηματικό μοντέλο αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός.

Πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
Ελκυστικό πορτφόλιο προϊόντων – Ο ήλιος, η θάλασσα, ειδικά δρομολόγια, πολιτισμός, συνεδριάσεις, αθλητισμός και ποδηλασία μπορούν να φιγουράρουν στις προτεραιότητες για δημιουργία εξειδικευμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προς προσέλκυση premium τουριστών. Παράλληλα, μπορούν να δημιουργηθούν τουριστικές πακέτα για ολιγοήμερες διακοπές, ευεξία, θέρετρα 4ης γενιάς, ιστιοπλοΐα, ταξίδια με σκάφη, φύση, γκολφ και τέλεση γάμων.

“Στρατηγική που θα αλλάξει την τουριστική Κύπρο”
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Πετρίδης  και Γιώργος Λακκοτρύπης έστειλαν μηνύματα προς τη Βουλή για επικύρωση της προωθούμενης Στρατηγικής τουρισμού, τονίζοντας ότι δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον κρίσιμο τομέα του  τουρισμού. 

«Η τουριστική Κύπρος έχει πολύ μεγαλύτερη προοπτική, πρέπει να σταματήσουμε να την αδικούμε και οφείλουμε να τη βοηθήσουμε να περάσει στον 21ο αιώνα», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, σκιαγραφώντας, μεταξύ άλλων, μια τουριστική πολιτική που να δημιουργεί περισσότερα εισοδήματα και θέσεις εργασίας, να προωθεί μια καλά σχεδιασμένη και ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη, να αναδεικνύει περισσότερο τον πολιτισμό και την ιστορία μας και λιγότερο ένα φτηνό all inclusive προϊόν, να διαχέει την ανάπτυξη και τα τουριστικά εισοδήματα στην ευρύτερη τοπική κοινωνία  αντί της υπέρμετρης γραμμικής ανάπτυξη σε κάποιες παράκτιες περιοχές και να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου, το κλίμα και το φως ολόχρονα, σπάζοντας την παγιωμένη άποψη ότι η Κύπρος είναι μόνο ήλιος και θάλασσα και αντιμετωπίζοντας έτσι την εποχικότητα. Πρόκειται, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, για μια στρατηγική που αν εφαρμοστεί θα επανακαθορίσει την Κύπρο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Υφυπουργείου τουρισμού, σημειώνοντας με νόημα πως χρειάζεται ένας πολιτικός προϊστάμενος που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την τουριστική πολιτική, με σαφείς όρους εντολής να την εφαρμόσει. «Αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Υφυπουργό Τουρισμού που μαζί με την επιτελική του ομάδα θα προωθεί τις δράσεις, θα συντονίζει τα αρμόδια τμήματα, και θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κοινωνία για την υλοποίηση της.  Δεν γίνεται να είμαστε η μόνη τουριστική χώρα που δεν υπάρχει αυτός ο προϊστάμενος, κατέληξε ο κ. Πετρίδης. 

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για καταψήφιση προωθούμενων νομοσχεδίων για τον τουρισμό. Σημείωσε ότι αρχίζει η δημόσια διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, προσθέτοντας πως όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων βλέποντας το καλό για τον τόπο.

 

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024