Το Eurogroup καλεί προειδοποιεί την Κύπρο για τις τράπεζες

a 57 Ειδήσεις
a 6168 Ειδήσεις
Γιούνκερ: “Συζητούμε τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας”

Εύσχημη πρόσκληση για προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό στήριξης αντανακλούν οι τοποθετήσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του Eurogroup να συζητήσει με την Κύπρο τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων που ορθώνονται ενώπιόν της…

Λίγο αργότερα, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι η Κύπρος έχει επιλογές, αλλά για πρώτη φορά εξέφρασε την προτίμησή του σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Διπλό μήνυμα προς τη Λευκωσία έστειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Αφενός εξέφρασε την ετοιμότητα του Σώματος να συζητήσει τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, φωτογραφίζοντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αφετέρου, επεσήμανε ότι οι προκλήσεις για την Κύπρο δεν περιορίζονται μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εύρος της πιθανολογούμενης προσφυγής στον Μηχανισμό.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις Αρχές στην Κύπρο, τον καλύτερο τρόπο για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τους τομέας και γενικότερα η κυπριακή οικονομία». Υπενθύμισε τη διασύνδεση της κυπριακής και της ελληνικής οικονομίας, την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ενώ φρόντισε να υποδείξει ότι πέραν αυτών, «η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανισορροπίες» στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ενημέρωσε το Eurogroup για το πακέτο μέτρων που ενέκρινε η Λευκωσία, ενώ αναφέρθηκε τόσο στο ενδεχόμενο εξασφάλισης δανείου από τρίτη χώρα, όσο και στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ανάλογες θέσεις διατύπωσε και στο πλαίσιο δηλώσεων στο δίκτυο CNBC. Είπε ότι η Κύπρος έχει επιλογές, αλλά για πρώτη φορά ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως προτιμητέα επιλογή την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε από την Κύπρο.

Πηγή: ΑΝΤ1