Το Eurogroup απέρριψε τις εναλλακτικές προτάσεις

a 60 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4679 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την Πέμπτη, καθώς οι εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλλαν οι Κυπριακές αρχές, ώστε να αποφευχθούν απώλειες στις υψηλές καταθέσεις, δεν εξετάστηκαν καν επί της ουσίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αυτό συνέβη διότι, όπως λένε οι πληροφορίες, οι Κυπριακές αρχές δεν είχαν καν παρουσιάσει το λεγόμενο «Σχέδιο Β’» στην Τρόικα πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, ούτως ώστε να αξιολογηθεί, προκαλώντας τη μήνι ορισμένων υπουργών της Ευρωζώνης.

Σε σχόλια που διένειμε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, αναφέρει ότι «διαπιστώνουμε βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών. Ειδικότερα, καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε (σ.σ. από την ευρωζώνη)».

«Οι εμπειρογνώμονες μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί». Είμαστε, υπό όρους, ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ολι Ρεν κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση αυτών των μέτρων που είναι απολύτως αναγκαία σε αυτή τη συγκυρία.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη-μέλη, κατέληξε ο Σ. Ο’ Κόνορ.

Πλέον, σχεδιάζεται νέα σύγκλιση του Eurogroup τις επόμενες ώρες, υπό την προϋπόθεση και μόνο ότι η Λευκωσία θα υποβάλλει αξιόπιστο σχέδιο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και θα έχει την έγκριση της Τρόικας και μόνον αυτής.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η παροχή ρευστότητας στις Κυπριακές τράπεζες θα συνεχιστεί μόνο μέχρι την 25η Μαρτίου. Από εκεί και πέρα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα υπάρχει συμφωνία για την υπογραφή Μνημονίου με την Τρόικα.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο είναι ότι το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων έγινε «υπό όρους αποδεκτό», όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν.

Ο κ. Ο’Κόνορ προσθέτει ότι είναι απολύτως αναγκαία η άμεση ψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων από τη Βουλή. Τονίζει επίσης ότι αναμένει την «εναλλακτική πρόταση των Κυπριακών αρχών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του Κυπριακού προγράμματος. Η πρόταση θα εξεταστεί από αύριο το πρωί κιόλας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής: ««Το Eurogroup είχε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις κυπριακές αρχές μία νέα πρόταση, την οποία περιμένουμε να μας παρουσιάσει η κυπριακή πλευρά το συντομότερο δυνατό. Κατόπιν και στη βάση της ανάλυσης της τρόικας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενοι όμως τις παραμέτρους που καθορίστηκαν ήδη προηγουμένως από το Eurogroup. Μετά την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν τη νομοθέτηση των μερών μίας τέτοιας συμφωνίας. Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τον Κυπριακό λαό και τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες και να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνης».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή και την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι θα πρέπει να ψηφιστεί «χθες, όχι αύριο» και ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν «τεράστιες απώλειες για όσους διατηρούν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ».

Οι ασφυκτικές πιέσεις προς την Κύπρο για την άμεση εξεύρεση εναλλακτικής λύσης ξεκίνησαν από την Πέμπτη το πρωί με την ανακοίνωση της ΕΚΤ για την προθεσμία της Δευτέρας, ώστε να βρεθεί λύση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί η παροχή ρευστότητας από τον μηχανισμό ELA. Συνεχίστηκαν με την προειδοποίηση του Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπροσώπου τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και επείγουσα». Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, είχε διαμηνύσει, από το βήμα της Ευρωβουλής ότι «ακόμη κι αν οι Ρώσοι έλεγαν ότι μπορούμε να δανείσουμε κι άλλα χρήματα στην Κύπρο αυτό δεν θα ωφελούσε τη βιωσιμότητα του χρέους».

Την έντονη ανησυχία του για την τροπή των πραγμάτων στην Κύπρο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη Μόσχα όπου βρέθηκε και ενώ οι προσπάθειες της Λευκωσίας να βρει βοήθεια από τη Ρωσία έπεφταν σε αδιέξοδο. Τέλος, αργά το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου στη χαμηλότερη δυνατή βαθμίδα των «σκουπιδιών» (CCC -).

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ