Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης: Απόψε ο μεγάλος τελικός της Euroleage

a 125
a 4396Πριν 16 χρόνια, κατάφερε να κάνει ολόκληρη Μπαρτσελόνα με μεγάλα αστέρια όπως οι Καρνισόβας, Τζόρτζεβιτς, Χίμενεθ να υποκλιθεί στην ανωτερότητά του (73-58).

Πέρυσι, πέτυχε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Ευρωλίγκα, επιστρέφοντας από το -19 και μέσα σε 12 περίπου λεπτά έκανε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να υποστεί μια απίστευτη πανωλεθρία (62-61).

Φέτος, στόχος του είναι να πετύχει ό,τι καμία άλλη ελληνική ομάδα στο παρελθόν και μόλις δυο στην ιστορία του Πρωταθλητριών (Γιουγκοπλάστικα και Μακάμπι), δηλαδή το “back to back”.

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει ένα ακόμη μεγάλο “ραντεβού” με την ιστορία του, αφού στις 22:00 (live chat στο woop.gr) αναμετράται στην “O2 Arena” του Λονδίνου με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο, όπου φιλοδοξεί να παραμείνει στον “θρόνο” του “Βασιλιά της Ευρώπης”, υποτάσσοντας την παραδοσιακή “Βασίλισσα” των οκτώ ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Μετά την εκπληκτική εμφάνιση απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το εμφατικό 69-52, οι Πειραιώτες δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ για το repeat, τρελαίνοντας όλη την μπασκετική Ευρώπη.

Αυτή η ομάδα που έχει φτιαχτεί από πέρυσι και λειτουργεί με ένα πλάνο που ακολουθείται πιστά, έχει βαλθεί να αποδείξει πως όταν κάτι εκπέμπει υγεία και βασίζεται πάνω σε κανόνες και σωστές υποδομές, τότε μπορεί να πετύχει αυτό που σε πολλούς φαντάζει ακατόρθωτο. Εντούτοις, ο μπασκετικός Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που έχει καταρρίψει πολλάκις τη λογική και τα νούμερα…

Άπαντες είναι έτοιμοι για τη μάχη με εξαίρεση τους γνωστούς απόντες, Βαγγέλη Μάντζαρη και Δημήτρη Μαυροειδή, όπου δίχως φανφάρες και μεγαλοστομίες, αλλά με ταπεινότητα και προσήλωση στον στόχο, θα παλέψουν να φέρουν και πάλι την Ευρωλίγκα στον Πειραιά.

Η αποστολή τους βέβαια μόνο εύκολη δεν είναι απέναντι σε μια ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ, που βρίσκεται στο πικ της φόρμας της και που έχει τους παίκτες-προσωπικότητες όπως οι Φερνάντεθ, Γιουλ, Ρέγιες και Ροντρίγκεθ για να σηκώσουν το βάρος στις “πλάτες” τους.

Το 74-67 στο Clasico με την Μπαρτσελόνα, το οποίο ήρθε μάλιστα με ανατροπή, αποδεικνύει πως πέρα από ένα ισχυρό σύνολο, η Ρεάλ διαθέτει και παίκτες μαχητές, που δεν τα παρατάνε και που μπορούν να κάνουν την ζημιά σε όποιον την υποτιμήσει ή έχει… νεκρά διαστήματα στο παιχνίδι του.

Αυτή θα είναι η 27η αναμέτρηση στην ιστορία των δυο ομάδων, που έχουν απόλυτη ισορροπία, μετρώντας από 13 νίκες έκαστος. Όποια πάρει… κεφάλι στο μεταξύ τους σκορ, θα είναι και η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

a1 18

Αναφορικά με τον κόσμο, πάνω από 5.000 οπαδοί του Ολυμπιακού αναμένεται να βρίσκονται στις κερκίδες για να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδας και είναι… εξασφαλισμένη η μάχη της εξέδρας, όπως συνέβη και με τους Ρώσους του Ετόρε Μεσίνα.

Τέλος, οι διαιτητές του τελικού είναι οι Γκερίνο Τσέρεμπουκ (Ιταλία), Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία) και Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία). Ο Τσέρεμπουκ μαζί με τον Ρίζικ σφύριξαν και με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.