Ειδική εφαρμογή προστατεύει χρήστες του Facebook

Πόσες φορές σας έχει τύχει να δείτε στο Facebook κάποιο μήνυμα με εξαιρετικά «πιασάρικο», ακόμα και πονηρό τίτλο του τύπου «μια αθώα φάρσα που κατέληξε τραγωδία» ή «OMG δείτε τι έπαθε μετά το σχολείο»;

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των posts είναι πως παραπέμπουν τους χρήστες σε αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες. Κάποιες από αυτές αποσκοπούν μόνο να σας αναγκάσουν να κάνετε «Like» προκειμένου να δείτε το περιεχόμενο. Άλλες όμως μπορούν ακόμα και να μολύνουν τον υπολογιστή σας με ιούς ή malware.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα, τα posts αυτά δεν τα αναρτούν οι ίδιοι οι χρήστες, τουλάχιστον όχι εν γνώσει τους. Το προφίλ τους ή ο υπολογιστή τους έχει μολυνθεί και τα μηνύματα αποστέλλονται από κακόβουλο λογισμικό.

Προκειμένου να προστατέψει τους χρήστες από τέτοιου είδους scams, μηχανικοί του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανέπτυξαν μια εφαρμογή που είναι ικανή να ανιχνεύει τέτοιου είδους post και να τα καταχωρεί ως επικίνδυνα.

Αφού ανέλυσαν ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, 40 εκατομμύρια posts από 12.000 χρήστες που εγκατέστησαν την εφαρμογή, βρήκαν πως η εφαρμογή τους, την οποία ονόμασαν MyPageKeeper, είναι ικανή να ανιχνεύσει σωστά το 97% των κακόβουλων μηνυμάτων.

«Το Facebook έχει πια αντικαταστήσει το e-mail και τις ιστοσελίδες» δήλωσε ο καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών του πανεπιστημίου, Μιχάλης Φαλούτσος.

«Οι Hackers ακολουθούν το ίδιο σύστημα και χρειαζόμαστε πια νέες εφαρμογές όπως το MyPageKeeper για να τους σταματήσουμε». Ο καθηγητής αποκάλυψε ακόμα πως σχεδόν οι μισοί (49%) χρήστες του Facebook είναι εκτεθειμένοι στα λεγόμενα social-malware, μια κατηγορία κακόβουλων προγραμμάτων που διαδίδεται μέσω προσωπικών μηνυμάτων και posts.

Το MyPageKeeper «σκανάρει» διαρκώς μηνύματα και posts για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά όπως «Δωρεάν», «Σοκαριστικό» και «Γρήγορα». Οι ερευνητές μάλιστα βρήκαν ότι ανάμεσα στις 100 λέξεις-κλειδιά που όρισαν, μόνο οι 6 είναι αρκετές για την αναγνώριση κακόβουλων posts αφού εμφανίζονται στην πλειοψηφία τέτοιων μηνυμάτων.

Μέχρι τώρα, ο ευκολότερος τρόπος να διαπιστώσετε αν ένα post είναι επικίνδυνο, ήταν να δείτε τη διεύθυνση στην οποία παραπέμπει, η οποία εμφανίζεται στο κάτω αριστερό μέρος του browser όταν τοποθετήσετε το ποντίκι σας επάνω από το link (χωρίς βέβαια να κάνετε κλικ). Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται ακόμα σε συντομεύσεις διευθύνσεων, όπως τα γνωστά goo.gl και tinyurl.com οι οποίες μπορεί να κρύβουν κακόβουλες ιστοσελίδες.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το MyPageKeeper στη διεύθυνση apps.facebook.com/mypagekeeper.

Πηγή: Newsbeast.gr

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024