Έναρξη των εργασιών του Famagusta Ecocity Project

Το άνοιγμα και η ανάπτυξη της Αμμοχώστου σαν ενιαίο σύνολο μπορεί να αποτελέσει ένα «νέο ορίζοντα» οικονομικής προόδου και να δημιουργήσει ένα τέτοιο μομέντουμ που να βγάλει την Κύπρο από τη σημερινή μιζέρια και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης των εργασιών του Famagusta Ecocity Project, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι “εκείνο που χρειάζεται για να ρίξουμε το ακόντιο μακριά και να σκοτώσουμε το φάντασμα που στραγγαλίζει την πόλη μας είναι η ενότητα μεταξύ μας και το μήνυμα ότι η επιστροφή και η ανάπτυξη της Αμμοχώστου είναι μια αρχή για καλύτερες μέρες όσον αφορά την επανένωση της Κύπρου και τη λύση του Κυπριακού και αφορά όλον τον κυπριακό λαό”.

Πέραν του γεγονότος, σημείωσε, ότι κάποιες πρωτοβουλίες δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και δίδουν πολύ θετικά μηνύματα προς τα έξω, αλλά και εμπλέκουν τους νέους της Κύπρου στο όραμα για μια νέα Αμμόχωστο δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα στυγνά σημερινά δεδομένα της κατοχής της πόλης μας από τα τουρκικά στρατεύματα και της κατάστασης που βρίσκεται μετά από 40 χρόνια συστηματικής εγκατάλειψης.

Όλα τα σχέδια μας δυστυχώς, πρόσθεσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προσκρούουν στην αδιαλλαξία της Τουρκίας κατά πρώτο λόγο και ίσως και σε κάποια εσωτερικά κατεστημένα τα οποία μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι η κατοχή προσεφέρετο για πολιτική ή οικονομική ανέλιξη.

“Σίγουρα σοβαρό ρόλο σε μια πιθανή αλλαγή της τουρκικής αντιμετώπισης θα διαδραματίσουν ευνοϊκές αλλαγές στα γεωπολιτικά δεδομένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης”, συμπλήρωσε.

Είναι εδώ που καλείται η ηγεσία μας, σημείωσε, να ερμηνεύσει σωστά τις πιθανές αλλαγές που γίνονται στη γειτονιά μας, να ξεπεράσει συνθήματα και συμπλέγματα, αξιολογώντας σωστά τέτοιες αλλαγές και αξιοποιώντας τες για το μέλλον.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, είπε ο κ. Γαλανός, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να θέσει στο τραπέζι πιθανών νέων συνομιλιών το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου και είναι εδώ που projects σαν τα δικά σας θα είναι πολύ χρήσιμα.

“Όπως είναι με το ίδιο πνεύμα που, αφού πετύχαμε να λειτουργήσουμε την εντός των τειχών εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού μετά από σχεδόν 57 χρόνια, προχωρήσαμε με τόλμη και υπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν με τον φίλο Τουρκοκύπριο Δήμαρχο, Oktay Kayalp, που εκτός από την αναγνώριση για την άμεση επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου σαν πρώτο βήμα με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την αναστήλωση και ανάπτυξη της μεσαιωνικής πόλης, όπως και το άνοιγμα του λιμανιού υπό ευρωπαϊκή παρακολούθηση προβλέπει, και το τονίζω αυτό, τη δημιουργία μιας κοινής τεχνικής επιτροπής σε τοπικό επίπεδο με συμμετοχή και καθοριστικό ρόλο των δύο Δημαρχείων”, σημείωσε.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στην πορεία την οποία όλοι εμείς εδώ οραματιζόμαστε και ότι σύντομα θα αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για Λύση του Κυπριακού.

Όσον αφορά τις εργασίες του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής του Famagusta Ecocity Project, ανέφερε πως πρόκειται για μια αξιόλογη ιδιωτική πρωτοβουλία Αμμοχωστιανών που προωθεί με ουσιαστικό τρόπο το θέμα της Αμμοχώστου και συνεισφέρει θετικά στις προσπάθειες του Δήμου για επιστροφή στην κατεχόμενη Πόλη.

Ο τελικός στόχος του Famagusta Ecocity Project, σημείωσε, είναι η αειφόρα αναζωογόνηση όχι μόνο της περίκλειστης Πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής και επαρχίας Αμμοχώστου. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πρόοδος και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα τόσο της Πόλης όσο και της ευρύτερης Επαρχίας Αμμοχώστου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

“Είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται διάφορες ιδέες για το πώς μια πόλη που περιήλθε σε τέτοια κατάσταση μπορεί να αναζωογονηθεί και να καταστεί αειφόρα και βιώσιμη, ένας πραγματικός μαγνήτης για νέες γενεές Αμμοχωστιανών και όχι μόνο, μια νέα αρχή που θα δώσει ώθηση σε ολόκληρη την επαρχία και στην οικονομία γενικότερα εν μέσω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης”, πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε πως είναι πολύ ενθαρρυντικό και πρωτοποριακό ότι θα γίνουν εκτεταμένες παρουσιάσεις και συζητήσεις για το θέμα της Αμμοχώστου εδώ στην Δερύνεια, και μάλιστα με την ενεργό συμμετοχή σχεδόν 90 ειδικών.

“Το γεγονός και μόνο ότι πέραν των 60 είναι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και ότι θα είναι εδώ στη Δερύνεια αυτές τις τρεις ημέρες, δείχνει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της κοινωνίας μας για το θέμα της Αμμοχώστου.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες του Δήμου Αμμοχώστου και εμένα προσωπικά στην ομάδα που είχε την πρωτοβουλία για αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, και ιδιαίτερα στη Βάσια Μαρκίδη και στον καθηγητή Jan Wampler”, κατέληξε.

Ροη Ειδησεων

Δημοτικές εκλογές: Το “έλα να δεις” στο στούντιο του ΡΙΚ για νέο Δήμο Αγίας Νάπας (ΒΙΝΤΕΟ)

Άναψαν για τα καλά τα αίματα στο debate στο στούντιο του ΡΙΚ για τον νέο…

9 Μαΐου, 2024

Γιάννης Καρούσος: Το όραμά του για ανάπτυξη της τουριστικής εμπειρίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το όραμά του για ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας μέσω μικρών και όμορφων παρεμβάσεων εισηγείται ο…

9 Μαΐου, 2024

Απεβίωσε 66χρονος κύπριος κατάδικος στις φυλακές

Κύπριος κατάδικος, ηλικίας 66 χρονών, "με σοβαρά χρόνια ιατρικά προβλήματα", παρουσίασε την Πέμπτη, επιδείνωση της…

9 Μαΐου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Αβεβαιότητα και ανησυχία ξενοδόχων για την φετινή τουριστική σεζόν

Με άγχος για τους ξενοδόχους ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν καθώς χαμηλότερες από το 2023…

9 Μαΐου, 2024

Υπ. Εργασίας: Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους για Λιμάνι Λάρνακας

Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους, είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,…

9 Μαΐου, 2024

Υπ. Υγείας: Αυξητική η τάση των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες στην Κύπρο

Στην Κύπρο ο εκτιμώμενος αριθμός των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες ανέρχεται περίπου στους 1.400, συμπεριλαμβανομένων 697…

9 Μαΐου, 2024