Αυθαίρετη επέμβαση του δήμου Παραλιμνίου καταστρέφει την παραλία «Fig Tree»

a 30 Ειδήσεις, Πρωταράς
a 1154 Ειδήσεις, Πρωταράς

Με ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή απειλείται η πιο δημοφιλής παραλία στον Πρωταρά, η κεντρική παραλία του «Fig Tree», εξαιτίας της αυθαίρετης επέμβασης στην ανατολική της πλευρά, που έγινε προ ενός περίπου έτους από τον Δήμο Παραλιμνίου.

Ξενοδόχοι, εστιάτορες και επιχειρηματίες της περιοχής καταγγέλλουν ότι η τοποθέτηση βράχων από μέρους του Δήμου και η αυθαίρετη επέκταση της παραλίας, είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα την αλλαγή της φοράς του νερού, με επακόλουθο το νερό να καταπίνει την άμμο, η οποία σταδιακά εξαφανίζεται.

Φαινόμενο που έφερε στην επιφάνεια βράχους και περιόρισε ήδη το παραλιακό μέτωπο. Ταυτόχρονα, καταγγέλλεται από πηγές του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου (η απόφαση λήφθηκε πλειοψηφικά για το συγκεκριμένο έργο), ότι ο Δήμος δεν έλαβε καμιά τεχνοκρατική συμβουλή από το Τμήμα Θαλασσίων Έργων, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, τα οποία έχουν λόγο σε τέτοιας φύσεως έργα και τα οποία δεν μπορούν να εκτελούνται αυθαίρετα.

Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής έπαρχος Αμμοχώστου, Άντρος Κτωρίδης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με παραστάσεις αλλά και με επιτόπια επίσκεψη στον χώρο της παραλίας του «Fig Tree», κάλεσε επανειλημμένα τον δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη, να αφαιρέσει τις πέτρες και να επαναφέρει τον χώρο στην προτέρα κατάστασή του.

Σε ερώτηση μας ποια κατάληξη ή αποτέλεσμα είχαν οι οδηγίες και παραινέσεις του προς τον κ. Πυρίλλη, ο κ. Κτωρίδης απάντησε με νόημα μονολεκτικά: «Δυστυχώς…». Τόνισε ακόμη ότι είναι γνώστης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αυθαίρετης επέμβασης του Δήμου Παραλιμνίου στην παραλία του «Fig Tree». Από το εξωτερικό όπου βρίσκεται, ο κ. Κτωρίδης, διαμηνύει ότι θα μεταβεί το συντομότερο στην παραλία, για ανασκόπηση της κατάστασης στην οποία περιήλθε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα συνεργείο του δήμου επιστρώνει ξανά με άμμο από άλλη περιοχή τα βράχια που αναφύονται μέσα από την άμμο, η οποία υποχωρεί και εξαφανίζεται βαθιά στη θάλασσα. Ωστόσο, η φύση τιμωρεί με τον τρόπο της, εξαφανίζοντας σε μερικές μέρες και την κουβαλητή άμμο.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν την άμεση επέμβαση των υπουργών Συγκοινωνιών και Εσωτερικών, ώστε να τερματιστεί η παρανομία και η αυθαιρεσία που απειλεί με ανεπανόρθωτη καταστροφή την παραλία του «Fig Tree». Ζητούν επίσης τη διερεύνηση των λόγων για τους οποίους έγινε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο, όπως προκύπτει από τα αρμόδια κρατικά τμήματα, ήταν αχρείαστο.

Μάλλα και ατυχήματα

Ένα χρόνο μετά την αυθαιρεσία του Δήμου Παραλιμνίου στην παραλία «Fig Tree», αυτή είναι σχεδόν αγνώριστη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τμήμα της παραλίας περιβάλλεται πλέον από βράχια που αναδύθηκαν όταν υποχώρησε η άμμος, τόσο εντός όσο και εκτός νερού.

Στα δυτικά παρουσιάζεται η ίδια εικόνα, αλλά εμφανίζονται και βράχια στα οποία αναπτύχθηκε μάλλα, γεγονός που παραπέμπει στην εξήγηση πως η ανακύκλωση του θαλασσινού νερού στο συγκεκριμένο κολπίσκο δεν είναι πλέον εφικτή όπως προηγουμένως, λόγω της αλλαγής της φοράς του νερού που επέφερε η αυθαίρετη επέμβαση του δήμου Παραλιμνίου.

Η ολισθηρότητα σε βράχια που αναδύθηκαν μέσα από την αμμουδιά της παραλίας «Fig Tree», οδήγησε τον δήμο να τοποθετήσει και προειδοποιητική πινακίδα προς τους λουόμενους, αφού και πέρσι αλλά και φέτος, σχεδόν καθημερινά κάποιοι γλιστρούν και πέφτουν, καθώς ανυποψίαστοι επιχειρούν να μπουν στο νερό πατώντας στα βράχια.

Σημειώνεται ότι η αυθαίρετη επέμβαση του Δήμου Παραλιμνίου στην παραλία του Φύκου (όπως λέγεται αλλιώς αυτή η παραλία) είχε προκαλέσει το χειμώνα του 2014 έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντιστών.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ