Φώτης Φωτίου: Τραγική και οριακή η κατάσταση με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση αγνοουμένων

Ο Νίκος Κέττηρος είπε ότι αυτά τα υπολείμματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί λόγω κόστους

b agnooumenoicy1 Αγνοούμενοι

2,5 χιλιάδες υπολείμματα οστών των αγνοουμένων βρίσκονται σε σκονισμένα κασελάκια στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής προσφύγων της Βουλής στο μικροσκόπιο της οποίας τέθηκαν οι σημερινές εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων.

Ο Νίκος Κέττηρος είπε ότι αυτά τα υπολείμματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί λόγω κόστους, λέγοντας ότι το κράτος δεν δίνει 500 ευρώ για κάθε οστό ενώ το συνολικό ποσό υπολογίζεται γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για ταυτοποίηση ανθρώπων που έχουν αφήσει τα κόκκαλά σε περιοχές της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι σήμερα στην επιτροπή προσφύγων έχει δεσμευτεί η εκτελεστική εξουσία για χρηματοδότηση αυτού του οστού και να ταυτοποιηθούν τα 2,5 χιλιάδες οστά. Επισήμανε ότι στους συγγενείς αγνοουμένων δίνονται ένα δόντι ή τρία οστά από μια παλάμη για να κάνουν τις κηδείες. Επίσης τόνισε ότι οι μετακινήσεις οστών είναι έγκλημα πολέμου.

Για τις αποζημιώσεις στους συγγενείς αγνοουμένων που κυμαίνονται γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Κέττηρος είπε ότι έχουν περάσει 8 χρόνια και η κυβέρνηση ακόμα να καταθέσει σχετική νομοθεσία ενώπιον της Βουλής για ψήφιση. Πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή λέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται η σχετική νομοθεσία στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή προσφύγων θα αποστείλει επιστολή προκειμένου να ασκηθεί πίεση ούτως ώστε όπως είπε κάποιοι που κάθονται σε γραφειάρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο ΔΗΣΥ δια του Γιώργου Κάρουλα αναφέρει ότι εισηγήθηκαν την παρουσίαση πρότασης στην επιτροπή προσφύγων από τον Επίτροπο Προεδρίας και από τη ΔΕΑ για να αρχίσει η διαδικασία ταυτοποίησης των 2,5 οστών που βρίσκονται αποθηκευμένα στο εργαστήρι της ΔΕΑ. Όπως είπε είναι υποχρέωση της ΔΕΑ να εκταμιεύσει το αναγκαίο ποσό για την ταυτοποίηση των οστών.

Το ΔΗΚΟ δια του Χρίστου Σενέκη σημειώνει ότι είναι απογοητευτική η πρόοδος που παρατηρείται για την ταυτοποίηση των οστών αγνοουμένων. Όπως είπε είναι προσβολή να υπάρχουν 2,5 χιλιάδες οστά στο εργαστήρι της ΔΕΑ και να μην προχωρεί η διαδικασία ταυτοποίησης, λόγω της μη διάθεσης κονδυλίου ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι είναι προσβολή για το κράτος να μην προχωρεί η μελέτη για τον εντοπισμό Ασσιωτών αγνοουμένων που μεταφέρθηκαν από το Ορνίδι στον σκυβαλότοπο του Δικώμου λόγω μη διάθεσης κονδυλίου ύψους 80 χιλιάδων ευρώ.

Φωτίου: Τραγική η κατάσταση

Τραγική και οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση αγνοουμένων ο Επίτροπος Προεδρίας. Ο Φώτης Φωτίου είπε ότι εκατοντάδες υποθέσεις αγνοουμένων παραμένουν αδιευκρίνιστες. Πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των οστών τα οποία αναζητούνται μετακινήθηκαν σε άλλους χώρους. Όπως είπε δεν είναι μόνο η περίπτωση της Άσσιας, αλλά υπάρχουν μετακινήσεις οστών σε Στρογγυλό, Κοντεμένο, Λάπηθο, Αγκαστίνα και Άγιο Ιλαρίωνα. Ανέφερε ακόμα ότι η πλειοψηφία των αγνοουμένων βρίσκεται στους μεγάλους ομαδικούς τάφους και κυρίως πέριξ της Κερύνειας. Επίσης είπε ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν 50 με 60 κασόνια με ψεκασμένα οστά. Όπως ανέφερε τεμάχια εστάλησαν σε εργαστήρια του εξωτερικού λέγοντας ότι δεν αναμένεται να είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα που εστάλησαν στην Ισπανία. Ακόμα είπε ότι η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς συνεχίζεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης ανέφερε ότι αναζητούνται τα οστά ακόμη 900 αγνοουμένων και πεσόντων. Εκτίμησε ότι μπορούν να ταυτοποιηθούν τα οστά ακόμη 100-120 αγνοουμένων από μικρά τεμάχια οστών, τα οποία βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο. Όπως είπε, σε ομαδικούς τάφους, εκτός από τα μεγάλα οστά, βρέθηκαν και περίπου 2,5 χιλιάδες μικρά τεμάχια, που πρέπει να ταυτοποιηθούν.

Επίσης ο κ. Παντελίδης είπε ότι χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες για εντοπισμό τάφων, όπως μηχανήματα υπερήχων και drones με κάμερες οι οποίες εντοπίζουν διαφοροποιήσεις στο έδαφος και οτιδήποτε δε μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.
Παράλληλα ανέφερε ότι τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο Πορτογάλος εμπειρογνώμονας, που θα διενεργήσει μελέτη για τον σκυβαλότοπο στο Δίκωμο, στον οποίο πιστεύεται ότι μετακινήθηκαν τα οστά περίπου 70 Ασσιωτών. Όπως είπε υπήρξε πρόβλημα με την εργοδότησή του καθώς ήταν υψηλό το ποσό που ζητούσε, ενώ ο Πορτογάλος αναμενόταν στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021 έγιναν 37 ταυτοποιήσεις, εκ των οποίων οι 29 αφορούν αγνοούμενους και οι 8 πεσόντες της εισβολής.