Γερμανία: Σύρος γιατρός δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Κατηγορείται ότι βασάνισε κρατούμενους και ότι σκότωσε τουλάχιστον έναν αντιφρονούντα του καθεστώτος του Σύρου

ADFE0728 9423 4F21 A80E 61B22DEA654F Γερμανία, κατηγορούμενος, ΣυροΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Αλάα Μ. κατηγορείται ότι βασάνισε κρατούμενους και ότι σκότωσε τουλάχιστον έναν αντιφρονούντα του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ: αυτός ο Σύρος γιατρός, που άσκησε το επάγγελμά του και στη Γερμανία, δικάζεται από σήμερα σε δικαστήριο της Φρανκφούρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 στην Έση και κατηγορείται για 18 περιστατικά βασανισμού αντιφρονούντων και τον φόνο ενός κρατούμενου.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες η ομοσπονδιακή εισαγγελία τον κατηγορεί για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, βάσει της αρχής της οικουμενικής δικαιοδοσίας. Χρησιμοποιώντας αυτή την αρχή, η οποία επιτρέπει σε μια χώρα να προσάγει τους δράστες σοβαρών εγκλημάτων ανεξαρτήτως εθνικότητας και του τόπου όπου αυτά διαπράχθηκαν, η Γερμανία καταδίκασε την προηγούμενη εβδομάδα σε ισόβια έναν πρώην συνταγματάρχη του συριακού στρατού.

Ο Αλάα Μ., ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, φέρεται να διέπραξε τα εγκλήματα αυτά σε δύο στρατιωτικά νοσοκομεία στη Χομς και τη Δαμασκό. Οι πράξεις του καταδεικνύουν, σύμφωνα με τους αντιπάλους του καθεστώτος Άσαντ, τη χρήση αυτών των νοσοκομείων στο πλαίσιο της καταστολής της εξέγερσης.

Δικάζεται στο περιφερειακό δικαστήριο της Φρανκφούρτης και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

Ο γιατρός εργάστηκε επίσης σε φυλακή της υπηρεσίας Πληροφοριών στρατού της Συρίας από τον Απρίλιο του 2011 ως το τέλος του 2012 στη Χομς, προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης.

“Νέα μέθοδος” βασανιστηρίων

Αφού χτύπησε έναν κρατούμενο με γκλομπ, ο γιατρός στη συνέχεια “του χορήγησε ένεση με θανατηφόρα ουσία (…) από την οποία πέθανε μέσα σε μερικά λεπτά”, σύμφωνα με την εισαγγελία της Καρλσρούης.

Ο γιατρός φέρεται να έκανε την ένεση αυτή “για να αποδείξει την ισχύ του και να καταστείλει την εξέγερση μέρος του συριακού λαού”, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Ο γιατρός φέρεται επίσης στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η εξέγερση στη Συρία, να έριξε οινόπνευμα στα γεννητικά όργανα ενός εφήβου και στη συνέχεια να του βάζει φωτιά στην αίθουσα των επειγόντων περιστατικών του στρατιωτικού νοσοκομείου της Χομς. Τότε δήλωσε στους συναδέλφους του ότι ανακάλυψε “μια νέα μέθοδο” βασανιστηρίων.

Οι αντιφρονούντες που βασάνισε υπέστησαν χτυπήματα στο κεφάλι, στο στήθος, στα γεννητικά όργανα, πάνω σε πληγές. Ο γιατρός φέρεται επίσης να επανέφερε σπασμένο κόκκαλο χωρίς αναισθησία, να έχει ρίξει αντισηπτικό που περιείχε οινόπνευμα σε πληγή, προτού της βάλει φωτιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η γερμανική δικαιοσύνη.

Ο γιατρός έφυγε από τη Συρία το 2015 για να μεταβεί στη Γερμανία χάρη στις βίζες που παρείχε το Βερολίνο σε Σύρους που ασκούσαν επαγγέλματα στα οποία υπήρχαν ελλείψεις προσωπικού, όπως γιατροί. Ο Αλάα Μ. Ήταν χειρούργος ορθοπεδικός και εργάστηκε σε πολλά νοσοκομεία της Γερμανίας προτού τον αναγνωρίσουν Σύροι πρόσφυγες.

Όταν συνελήφθη, τον Ιούνιο του 2020, εργαζόταν σε μια κλινική αποκατάστασης στο Μπαντ Βίλντουνγκεν, ένα θέρετρο θερμών πηγών στην Έση. Οι συνάδελφοί του αγνοούσαν το παρελθόν του.

Οι εισαγγελείς στην Καρλσρούη θεωρούν τον Αλάα Μ. ένθερμο υποστηρικτή του Άσαντ, ο οποίος αντιμετώπιζε τους αντιφρονούντες “κατσαρίδες” και συμμετείχε “χωρίς αναστολές” στην καταστολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ