Σύγκρουση Παραλιμνίου και Green Dot για την ανακύκλωση

a 7 Ειδήσεις
Σε διακοπή της συνεργασίας της με το Δήμο Παραλιμνίου από την 8η Οκτωβρίου 2015, ως αποτέλεσμα της άρνησης του Δήμου να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη μεταξύ τους συμφωνία, προχώρησε η Green Dot Κύπρου.

a 1024 Ειδήσεις

Τερματίστηκε οριστικά η συμφωνία μεταξύ Δήμου Παραλιμνίου και Green Dot για την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και πλέον, ο Δήμος θα επαναλειτουργήσει το σύστημα με άλλη εταιρεία, από την προσεχή Δευτέρα.

Οι δύο πλευρές αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες για το ναυάγιο, με τον Δήμο Παραλιμνίου να είναι πιο έντονος στη γραπτή τοποθέτησή του, κάνοντας λόγο ότι «η Green Dot έβγαλε τη μάσκα», και να αμφισβητεί τον μη κερδοσκοπικό ρόλο του οργανισμού. Α

πό πλευράς της, η Green Dot υποστηρίζει ότι ο μόνος λόγος που αναγκάστηκε να τερματίσει τη συνεργασία έχει να κάνει με το γεγονός ότι εδώ και 3,5 χρόνια ο δήμος δεν πληρώνει τα οφειλόμενα του.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δήμου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου «διαπιστώθηκε ότι η Green Dot περισυνέλεγε λιγότερο από 25% των ανακυκλώσιμων υλικών, αντί πέραν του 50% όπως είναι η υποχρέωσή της».

Παράλληλα, διερωτάται «ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την εταιρεία Green Dot, ποιες οι απολαβές τους, και ποια τα ωφελήματά τους εάν υπάρχουν», καθώς επίσης και «ποια η σύνδεση της Green Dot με τις μεγαλοβιομηχανίες που διοχετεύουν ανακυκλώσιμες συνεργασίες στην αγορά».

Ζητά από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τον υπουργό Γεωργίας να παρέμβουν, ενώ λέει ότι ο Δήμος Παραλιμνίου θα επαναλειτουργήσει το σύστημα ανακύκλωσης στις 20 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Παραλιμνίου κάνει λόγο για «εκβιασμό» και «απειλές» εκ μέρους της Green Dot υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία διέκοψε μονομερώς το πρόγραμμα περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους της περιοχής «στο βωμό του οικονομικού οφέλους».
«Κανένας εκβιασμός», αναφέρει από την πλευρά της η Green Dot, που λέει ότι παραμένει απλήρωτη εδώ και 3,5 χρόνια, ενώ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τον δήμο.

Η Green Dot επισημαίνει ότι με λύπη της αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διακοπή της συνεργασίας της με τον Δήμο Παραλιμνίου από την 8η Οκτωβρίου 2015. Η σταδιακή απόσυρση των κάδων ανακύκλωσης από το Δήμο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Όπως εξηγεί «η δυσάρεστη για όλους αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της άρνησης του Δήμου Παραλιμνίου να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη μεταξύ μας συμφωνία».
Εξηγεί ότι η Green Dot είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και προσφέρει υπηρεσίες ανακύκλωσης στην κυπριακή κοινωνία.

Υπογραμμίζει ότι οι Τοπικές Αρχές συνεισφέρουν το 17% των εξόδων και η Green Dot συνεργάζεται υπεύθυνα και εποικοδομητικά με 26 δήμους και 30 κοινότητες. Σύμφωνα με την Green Dot, «εάν οποιαδήποτε Τοπική Αρχή επιθυμεί να κάνει την ανακύκλωση με δικά της μέσα, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, είναι ελεύθερη να το πράττει».

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ