Green Dot: Τα έσοδα στο Παραλίμνι καλύπτουν μόνο το 20% των εξόδων

CEB1 19 Ειδήσεις
Απαντήσεις γραπτές στον Δήμο Παραλιμνίου δίνει με αφορμή πρόσφατο σχόλιο της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” η Green Dot Κύπρου. Η εταιρεία ουσιαστικά περνά στην αντεπίθεση, μετά τα όσα της καταλογίζει ο δήμος που ήδη προχώρησε σε διακοπή της μεταξύ τους συνεργασίας και καταθέτει τις δικές της θέσεις για την ανακύκλωση στην Κύπρο.

CEB1 1807 Ειδήσεις

Όπως καταγράφει στην ανακοίνωσή της, οργανισμοί όπως αυτήν που διαχειρίζονται συλλογικά συστήματα αποβλήτων, είναι υποχρεωτικό –με βάση την κυπριακή νομοθεσία– να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι ο κάθε μη κερδοσκοπικός οργανισμός δεν μπορεί να κάνει διανομή κέρδους στους μετόχους του, όμως δεν δίνει στη δημοσιότητα το ύψος των μισθών και των άλλων ωφελημάτων που απολαμβάνουν τα στελέχη της.

Αναφερόμενη εξάλλου στα έσοδα που έχει από τα ανακυκλώσιμα υλικά που μαζεύει από τους δήμους και τα κοινοτικά συμβούλια, αναφέρει: «Αυτά συνυπολογίζονται και αφαιρούνται κατά τον καθορισμό των τελών του Συστήματος προς τη βιομηχανία. Είναι δηλαδή έσοδα που τα επωφελείται τελικά ο καταναλωτής μέσα από χαμηλότερα τέλη επί των τιμών των προϊόντων που αγοράζει. Τα έσοδα αυτά καλύπτουν μόνο το 20% περίπου του κόστους του προγράμματος ανακύκλωσης».

Συμπληρωματικά η εταιρεία αναφέρει ότι οι τοπικές Αρχές γνωρίζουν ότι «τα όποια τέλη καταβάλλουν αφορούν στο χαρτί που δεν είναι συσκευασία και όχι τις συσκευασίες».
Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία απαντά και στο ερώτημα για το ποια είναι η σχέση της με τις μεγαλοβιομηχανίες που διοχετεύουν ανακυκλώσιμες συσκευασίες στην αγορά: «Η Green Dot είναι το εργαλείο που βάσει Νόμου και βάσει της Ευρωπαϊκής πρακτικής εκπροσωπεί τις βιομηχανίες που τοποθετούν ανακυκλώσιμες συσκευασίες στην αγορά. Αυτές οι βιομηχανίες που πουλούν τα προϊόντα καταβάλλουν τέλη 4 εκατ. ευρώ ετησίως για να υπάρχει το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Αυτά σαφώς και καθηκόντως τα γνωρίζει καλά ο Δήμος Παραλιμνίου όπως και οι υπόλοιπες Τοπικές Αρχές».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος