Κύπρος: H 15η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ

a 106 Ειδήσεις
a 1759 Ειδήσεις

Η Κύπρος αποτελεί την 15η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014 ταξινομεί 175 χώρες σε μια κλίμακα μονάδων από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο αδιάφθορη και καταλήγοντας στην πιο διεφθαρμένη. Η Κύπρος με 63 μονάδες ισοβαθμεί με την Πορτογαλία και κατατάσσεται 31η από τις 175 χώρες και 15η από τις χώρες της ΕΕ.

Στην έκθεση τονίζεται πως όσον αφορά την Κύπρο δημιουργούνται ερωτηματικά για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτουν ρώσοι υπήκοοι στη χώρα μας.

Ελλάδα η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Ελλάδα με 43 μονάδες ισοβαθμεί με Ιταλία και Ρουμανία στην πρώτη θέση καθιστώντας την, την πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ.

Οι πιο αδιάφθορες χώρες της ΕΕ είναι η Δανία, η Φιλανδία και η Σουηδία με 92, 89 και 87 βαθμούς αντίστοιχα.

«Νοοτροπία ατιμωρησίας»

«Οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες των οποίων οι κυβερνήσεις αρνούνται να είναι διαφανείς δημιουργούν μια κουλτούρα ατιμωρησίας, στην οποία η διαφθορά ευημερεί» δήλωσε ο Χοσέ Ουγκάζ, νομικός και πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ωστόσο, για τη ΜΚΟ, η διαφθορά είναι φαινόμενο που αφορά «όλες τις οικονομίες».

Από την άποψη αυτή, επιμένει στο έργο που είναι απαραίτητο να γίνει από τα «μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ».

Οι πολυεθνικές να παρεμποδίσουν τις παράνομες δραστηριότητες

Η Διεθνής Διαφάνεια θεωρεί ότι οι πολυεθνικές του τραπεζικού τομέα και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα ενδεχομένως μπορούν να κάνουν περισσότερα για να παρεμποδίσουν ορισμένες αμφιλεγόμενες ελίτ στις χώρες με αναδυόμενη οικονομία, με τη σιωπηρή υποστήριξη των οικονομικών αυτών κέντρων, να βρίσκουν τρόπους νομιμοποίησης χρημάτων που απέκτησαν από παράνομες δραστηριότητες.

«Σχεδόν όλα τα τραπεζικά σκάνδαλα που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν αφορούν πλέον μόνο μικρά νησιά που είναι φορολογικοί παράδεισοι αλλά και ύποπτα κεφάλαια, διεφθαρμένα, που καταλήγουν σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη ή η Φρανκφούρτη» υπογραμμίζει η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στη Διεθνή Διαφάνεια.