Προσδοκούν σε καταδικαστική απόφαση οι συγγενείς της HELIOS

Σε καταδικαστική απόφαση προσδοκούν οι συγγενείς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της HELIOS εν αναμονή της απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών την Παρασκευή, όπως δηλώνει στην «Κ» ο κ. Νικόλας Γιασουμής, Εκπρόσωπος των Συγγενών Θυμάτων…

Κατηγορούμενοι είναι οι Ανδρέας Δράκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της HELIOS, Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων, Γιάνκο Στοΐμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας και επιπλέον ο επί καθήκοντι μηχανικός της εταιρείας την ημέρα της μοιραίας πτήσης Άλαν Ίργουιν.

«Αυτό που προσδοκούμε μετά από επτά χρόνια είναι καταδίκη αυτών που εκ των πραγμάτων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», τονίζει ο κ. Γιασουμής. Επισημαίνει ότι συνεχίζει να επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου στην Κύπρο, ενώ εικάζει ότι ενδεχόμενη καταδίκη από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών πιθανώς να ενδυναμώσει το αίσθημα απογοήτευσης των συγγενών των θυμάτων σχετικά με την απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου από την όποια απόφααση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο κ. Γιασουμής αναφέρει ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.

Επιπλέον, σε σχέση με την απουσία μαρτύρων από την ακροαματική διαδικασία, διευκρινίζει ότι όλοι οι βασικοί μάρτυρες παρουσιάστηκαν, ενώ μόνο όσων η παρουσία ήταν καθαρά τυπική δεν παρουσιάστηκαν εξαιτίας οικογενειακών ή επαγγελματικών κωλυμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιασουμή, μετά την εξέλιξη στο κυπριακό Δικαστήριο, η απογοήτευση των συγγενών ήταν απόλυτη και αυτό αποδεικνύεται –όπως επισημαίνει- από τον αυθόρμητο χαρακτήρα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που προέκυψαν αμέσως μετά.

Η απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου στηρίχθηκε στον ισχυρισμό ότι εξαιτίας των ελλείψεων στην εταιρεία HELIOS, και του ανεπαρκούς ρόλου της Πολιτικής Αεροπορίας, το δυστύχημα θα συνέβαινε αναπόφευκτα κάποια στιγμή. Ο κ. Γιασουμής ωστόσο δηλώνει ότι «η ευθύνη που αναλογεί στην Κυπριακή Πολιτική Αεροπορία υπάρχει, αλλά πλην των συγγενών, είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το δυστύχημα δεν θα γινόταν ούτως ή άλλως».

Είναι απαραίτητο, τονίζει, να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση που να επαληθεύει το προφανές. Ότι δηλαδή ορισμένοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, έστω κι αν τα γεγονότα πλέον είναι τετελεσμένα.

Η κατηγορία κατά των πέντε είναι η ανθρωποκτονία εξ αμελείας που προβλέπει ποινή φυλακισης μέχρι πέντε χρόνια σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

Απεβίωσε 66χρονος κύπριος κατάδικος στις φυλακές

Κύπριος κατάδικος, ηλικίας 66 χρονών, "με σοβαρά χρόνια ιατρικά προβλήματα", παρουσίασε την Πέμπτη, επιδείνωση της…

9 Μαΐου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Αβεβαιότητα και ανησυχία ξενοδόχων για την φετινή τουριστική σεζόν

Με άγχος για τους ξενοδόχους ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν καθώς χαμηλότερες από το 2023…

9 Μαΐου, 2024

Υπ. Εργασίας: Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους για Λιμάνι Λάρνακας

Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους, είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,…

9 Μαΐου, 2024

Υπ. Υγείας: Αυξητική η τάση των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες στην Κύπρο

Στην Κύπρο ο εκτιμώμενος αριθμός των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες ανέρχεται περίπου στους 1.400, συμπεριλαμβανομένων 697…

9 Μαΐου, 2024

Γ. Αντωνίου: Αναχώρησε για Γάζα το πλοίο Sagamore

Με ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κύπρο, αναχώρησε πριν το μεσημέρι…

9 Μαΐου, 2024

Ελένη Φουρέιρα για Eurovision: Είχα πάρα πολύ άγχος, ήταν σαν να το έκανα για πρώτη φορά

Στην Ελλάδα επέστρεψε η Ελένη Φουρέιρα το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου μετά την εμφάνισή…

9 Μαΐου, 2024