Πρωτιά στα hotel apartments για την ελεύθερη Αμμόχωστο

Πεντάστερο ξενοδοχείο προτιμά ένας στους πέντες τουρίστες που επισκέπτεται τη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ. Πρώτη στα hotel apartments η ελεύθερη Αμμόχωστος, ενώ το γεγονός αποδεικνύει και την γενικότερη εικόνα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αφού λόγω της πληρότητας που παρατηρείται κατά τη φετινή χρονιά, οι επισκέπτες φαίνεται να βολεύονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Κατά 20% αυξήθηκαν οι τουρίστες που επέλεξαν τα ξενοδοχεία για τη διαμονή τους κατά την περσινή χρονιά καθώς αυξήθηκε και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΟΤ τα οποία αφορούν αφίξεις σε αδειούχα καταλύματα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα πεντάστερα ξενοδοχεία κατά 34% και κατά 31,5% στα οργανωμένα διαμερίσματα γ’ κατηγορίας.

Χαρτογράφηση διαμονής

Πιο συγκεκριμένα, από τις 2.244.051 αφίξεις σε αδειούχα καταλύματα, η πλειονότητα των τουριστών (1.578.154) διαμένει σε ξενοδοχεία, εκ των οποίων το 40% διαμένει σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το 30% των τουριστών που διαμένουν σε ξενοδοχείο, επιλέγει τα πεντάστερα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στα πεντάστερα της Πάφου κατά 66%. Σε οργανωμένα διαμερίσματα πολυτελείας διέμειναν 402.860 τουρίστες εκ των οποίων το 70% επέλεξε την Αμμόχωστο, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,4% από πέρσι.

Παράλληλα, σε τουριστικά χωριά έμειναν 165.196 τουρίστες, σε παραδοσιακούς οικισμούς 32.306 τουρίστες, σε τουριστικά διαμερίσματα, ξενοδοχεία χωρίς αστέρια και ξενώνες 53.743 τουρίστες και σε τουριστικές επαύλεις και κατασκηνώσεις 11.891.

Hotel apartments η Αμμόχωστος

Στην Αμμόχωστο οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τριών, τεσσάρων αστέρων ή οργανωμένα διαμερίσματα κατηγορίας α’. Από τις 907.996 αφίξεις τουριστών σε αδειούχα καταλύματα στην Αμμόχωστο, το 60% μένει σε ξενοδοχεία, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 30,8%, επιλέγει τα οργανωμένα διαμερίσματα. Η Αμμόχωστος είναι η κατ’ εξοχήν επαρχία στην οποία οι τουρίστες διαμένουν σε οργανωμένα διαμερίσματα, καθώς κατά το 2016 τα επέλεξαν 280.420 τουρίστες, ενώ στην Πάφο μόλις 79.983. Μεγάλη αύξηση κατά 139% από το 2015 παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία ενός αστέρα, αν και οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί (879) Αυτό δεικνύει τη μεγάλη ζήτηση αλλά και την έλλειψη κλινών που καταγράφεται στην επαρχία Αμμοχώστου.

Τα σκήπτρα της πολυτέλειας


Στην Πάφο, οι τουρίστες επιλέγουν κυρίως ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Από τις 745.304 αφίξεις σε αδειοδοτημένα καταλύματα για το 2016, το 73% διέμεινε σε ξενοδοχεία. Ισόποσα μοιράζονται τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων (από περίπου 220 χιλ. αφίξεις η κάθε κατηγορία). Μεγάλη αύξηση καταγράφουν οι διαμονές σε πεντάστερα ξενοδοχεία κατά 66% και κατά 55% σε οργανωμένα διαμερίσματα β’ κατηγορίας (συγκριτικά με το 2015). Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι την Πάφο επέλεξαν 5.273 τουρίστες για να μείνουν σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Αναφορικά με τη Λεμεσό, το 35% των τουριστών που διέμειναν εκεί επέλεξε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Από τις 276.551 αφίξεις σε αδειοδοτημένα καταλύματα της Λεμεσού, οι 96.160 τουρίστες επέλεξαν ξενοδοχεία πέντε αστέρων και άλλες περίπου 93 χιλ. ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων. Χαμηλοί είναι οι αριθμοί των τουριστών που επιλέγουν οργανωμένα διαμερίσματα στη Λεμεσό. Επιπρόσθετα, αν και μόλις 1.404 αφίξεις σε παραδοσιακούς οικισμούς της Λεμεσού, εντούτοις, η αύξηση που κατέγραψε ο αριθμός τους είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Κύπρο (21%).

Οι «φτωχότεροι»…


Από τις 187.336 αφίξεις σε αδειοδοτημένα καταλύματα στη Λάρνακα, το 42,5% των τουριστών επέλεξε τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων. Μεγάλη αύξηση (κατά 46%) κατέγραψαν οι διαμονές σε ξενοδοχεία τριών αστέρων, ενώ πτώση κατά 51% σημείωσαν οι διαμονές σε ξενοδοχεία ενός αστέρα. Οι τουρίστες που επιλέγουν παραδοσιακούς οικισμούς ψηφίζουν τη Λάρνακα. Αν και μόλις 14.133 είναι οι αφίξεις σε παραδοσιακούς οικισμούς, η αύξηση που καταγράφεται είναι της τάξης του 14%. Τέλος, από τις 105.115 αφίξεις τουριστών σε αδειοδοτημένα καταλύματα στη Λευκωσία, οι τουρίστες κατανέμονται ισομερώς σε ξενοδοχεία δύο, τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων (από 20-30 χιλ.).

Πιο φτηνά οι Κύπριοι


Μόλις το 13,5% των Κυπρίων προτιμούν πεντάστερα ξενοδοχεία. Από τις 441.497 επισκέψεις κατοίκων Κύπρου σε αδειούχα καταλύματα, οι 59.552 επέλεξαν ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ενώ η πλειονότητα επιλέγει ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων (103.170).

Μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2015 καταγράφηκε σε ξενοδοχεία δύο αστέρων (17,6%) και οργανωμένα διαμερίσματα τρίτης κατηγορίας (23,2%). Αύξηση κατά 11,2% παρουσίασαν οι διαμονές σε παραδοσιακούς οικισμούς (18.474). Τέλος, ένας στους πέντε κατοίκους Κύπρου επιλέγει για τη διαμονή του οργανωμένα διαμερίσματα, με τους περισσότερους να επιλέγουν οργανωμένα διαμερίσματα πρώτης κατηγορίας.

Πέφτει η κατά κεφαλήν δαπάνη


Αν και οι αριθμοί ευημερούν, εντούτοις τα έσοδα δεν ακολουθούν τους ρυθμούς των αφίξεων. Σε περίπου €2,36 εκατ. ανήλθαν τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2016, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 11,9%, ενώ οι αφίξεις κατέγραψαν άνοδο 19,8%. Σε σχέση με το 2013, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,5%, ενώ οι αφίξεις είχαν άνοδο κατά 32,5%. Επίσης, η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει μια πτωτική πορεία από το 2013. Από €868,2 το 2013, μέσα σε τρία χρόνια η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έπεσε κατά 15%. Κατά το 2016 η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έφτασε τα €741,7 από €794,3 το 2015 και €828,9 το 2014.

Άγνωστος ο αριθμός παράνομων υποστατικών

Aν και οι αριθμοί που προβάλλει το ρεπορτάζ αφορούν τα αδειούχα καταλύματα, εντούτοις υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός υποστατικών που δεν καταγράφεται από τον ΚΟΤ. Πλήθος κόσμου ενοικιάζει από μόνος του τα διαμερίσματα ή σπίτια για διακοπές σε τουρίστες, χωρίς όμως να καταβάλει και την ανάλογη φορολογία ή τέλη. Μια εναλλακτική τάση ενοικίασης είναι μέσω της πλατφόρμας Αirbnb.

«Κανείς δεν ξέρει το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο, ωστόσο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης. «Το φαινόμενο αυτό μας ανησυχεί και προσβάλλει την ευνομούμενη τάξη».

Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη επισημαίνει ότι η παρανομία και η παραοικονομία αυτή πριμοδοτείται από την ανυπαρξία θεσμικών, ασφαλιστικών και άλλων προδιαγραφών και κυρίως από την αδυναμία της πολιτείας μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Οι αρχές πρέπει να εστιαστούν σε ελέγχους και στην επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες με κοινό στόχο την υπεράσπιση της δουλειάς και του αγώνα των νόμιμων επιχειρήσεων, αλλά και την προάσπιση του τουρισμού στη χώρα μας ως ασφαλής και ποιοτικός προορισμός».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, κατέληξε, ο ΣΤΕΚ διενεργεί έρευνα όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει άλλοι τουριστικοί προορισμοί μιας και το φαινόμενο αυτό έχει απασχολήσει εκτεταμένα πολλούς άλλους τουριστικούς, και όχι μόνο, προορισμούς.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Δήμητρα Λάντου

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: “Πρεμιέρα” για Euro U17 με τον αγώνα Σερβία – Ουκρανία

Το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου "Τάσος Μάρκου" έχει επιλεγεί από την Κυριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και…

19 Μαΐου, 2024

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024