Η αλήθεια για Πιττάτζη και Al Jazeera

Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, στον οποίο φορτώθηκαν οι αμαρτίες όλου του συστήματος που εξέδιδε παράνομα «χρυσά» διαβατήρια με τη σέσουλα, μετά την καταχώριση της υπόθεσης εναντίον του, ζητά επίμονα να δικαστεί η υπόθεση για να βγει όλη η αλήθεια

pittatzis2 Al Jazeera, exclusive, Αντρέας Πιττάτζιης

Έχουν παρέλθει περίπου δυο χρόνια, από τότε που το βίντεο του Al Jazeera συντάραξε συθέμελα τη χώρα. Αποτέλεσε το αιτιατό κατάργησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος (ΚΕΠ) και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων απότοκο των οποίων ήταν και η παραίτηση του τότε προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη. Ακολούθησαν πολύμηνες έρευνες που οδήγησαν σε καταχώριση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο για τα γεγονότα του Al Jazeera. Όμως, το περιεχόμενο και αντικείμενο του βίντεο δεν ήταν αυτό καθ’ αυτό που προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση, αλλά η απεικόνιση μιας κυπριακής πραγματικότητας που ταλανίζει την κοινωνία από ιδρύσεως της Δημοκρατίας και εντεύθεν. Ένα πλιάτσικο που στήθηκε, εξυπηρετώντας τους λίγους, τους εκλεκτούς, τους δυνατούς. Στο εν λόγω βίντεο είδαμε αυτό που κυκλοφορούσε τα τελευταία χρόνια ως πληροφορίες ότι γινόταν πίσω από κλειστές πόρτες.

Αυτούσιο το ρεπορτάζ της Εφημερίδας “ΠΟΛΙΤΗΣ”

Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, ο οποίος είναι σήμερα ένας από τους κατηγορούμενος του Al Jazeera, είχε προβεί σε κάποιες ενέργειες -ο ίδιος λέει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις- και είχε καταγγείλει τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους έναν χρόνο πριν το δημοσίευμα, αλλά δεν φαίνεται να εισακούσθηκε από τις αρμόδιες αρχές. Η τότε προϊστάμενη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) -σήμερα έχει αφυπηρετήσει- είχε ενημερώσει τον δικηγόρο ότι τα όσα κατήγγειλε δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της Μονάδας, αφήνοντας μάλιστα να νοηθεί ότι υπήρχε υστεροβουλία στην καταγγελία, δηλαδή ότι αυτή έγινε μετά που αντιλήφθηκε ότι ήσαν δημοσιογράφοι εκείνοι που τον πλησίασαν εκ μέρους δήθεν «επενδυτών».

Σήμερα, έχοντας υπόψη τα συγκεκριμένα έγγραφα και διάφορα άλλα στοιχεία, τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στις 24/10/2019 που ο Πιττάτζης είχε την πρώτη συνάντηση μαζί με τους δήθεν επενδυτές, προέβη σε καταγραφή στα μητρώα του γραφείου του «πελάτης ήρθε εκπροσωπώντας αλλοδαπό ο οποίος ενδέχεται να είναι φυγάς».
  • Στις 25/10/2019 (ημέρα Παρασκευή), χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο και ηχογραφούσε τους δημοσιογράφους. Την ίδια μέρα 25/10 απέστειλε μήνυμα σε άλλον εκ των πρωταγωνιστών και τον ενημέρωνε για την πρόθεσή του να συλλέξει πληροφορίες (fishing) για να τους καταγγείλει στις υπηρεσίες του κράτους.
  • Στις 26/10 ημέρα Σάββατο, είχε την τελευταία συνάντηση μαζί τους. Ο Πιττάτζης δεν ήταν στο τραπέζι του Τζιοβάνη, όπου είχε προσκληθεί ο Συλλούρης.
  • Στις 29/10/2019, που ήταν η πρώτη εργάσιμη μέρα (αφού η 28η Οκτωβρίου είναι αργία), ο Πιττάτζης ενημερώνει το πρωί τον Δικηγορικό Σύλλογο.
  • Την ίδια μέρα 29/10/2019 προβαίνει σε καταγγελία στη ΜΟΚΑΣ, όπως φαίνεται στο αντίγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα μας (καταγραφή όλου του ιστορικού και του τι διημείφθη μεταξύ του Πιττάτζη και των φερόμενων ως εκπροσώπων επενδυτών). Επιπλέον, ο Πιττάτζης ενημερώνει τη ΜΟΚΑΣ για το όνομα και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των προσώπων αυτών.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 03 16 081254 Al Jazeera, exclusive, Αντρέας Πιττάτζιης

  • Την ίδια μέρα 29/10, η ΜΟΚΑΣ αποστέλλει επιστολή στον Πιττάτζη που τον ενημερώνει ότι η καταγγελία του είχε γίνει αποδεκτή.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 03 16 081325 Al Jazeera, exclusive, Αντρέας Πιττάτζιης

  • Δυο μέρες μετά, την 1/11/2019, η ΜΟΚΑΣ, κρίνοντας ίσως ως βάσιμα τα όσα είχε καταγράψει στην επιστολή του ο Πιττάτζης, ορίζει ανακρίτρια και ενημερώνει με επιστολή της τον Πιτττάτζη.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 03 16 081346 Al Jazeera, exclusive, Αντρέας Πιττάτζιης

  • Έναν ολόκληρο χρόνο μετά, συγκεκριμένα στις 21/09/2020, ο Πιττάτζης ενημερώνεται γραπτώς από το Al Jazeera ότι εκείνοι, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί έναν χρόνο πριν το γραφείο του, ήταν δημοσιογράφοι. Καθηκόντως ο Πιττάτζης απαντά στο Al Jazeera και τους ενημερώνει για τις ενέργειες που είχε κάμει, όμως τους εξηγεί ότι απαγορεύεται να τους κοινοποιήσει τα σχετικά έγγραφα και τους παραπέμπει στη ΜΟΚΑΣ.
  • Στις 05/10/2020 και αφού η ΜΟΚΑΣ είχε ενημερωθεί ότι ήσαν δημοσιογράφοι (μία εβδομάδα πριν τη δημοσίευση του βίντεο από το Al Jazeera), αποστέλνει επιστολή στον Πιττάτζη που του αναφέρει οτι: «Σε συνέχεια της αναφοράς που υποβάλατε στη Μονάδα στις 29/10/2019 και της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχατε με τη Μονάδα μας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Μονάδας» (φώτο 4). Ο Πιττάτζης απέστειλε στη ΜΟΚΑΣ απεγνωσμένο μήνυμα ζητώντας άδεια να του επιτραπεί να δημοσιοποιήσει τις ενέργειες και καταγγελία του: «Ο λόγος που ζήτησα την άδειά σας να τη δημοσιοποιήσω εάν και εφόσον χρειαστεί, είναι για να μην δω ένα γραφείο που κτίστηκε με κόπους 50 ετών να διασύρεται στο Κολοσσαίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εάν διαφωνείτε να το πράξω, τότε δεν θα το πράξω». Η ΜΟΚΑΣ του απαντά ότι τούτο (δηλαδή η δημοσιοποίηση των εγγράφων και καταγγελιών του) δεν επιτρέπεται γιατί «αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 03 16 081409 Al Jazeera, exclusive, Αντρέας Πιττάτζιης

Αμοντάριστα πλάνα από το υλικό που φτιάχτηκε το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera, δείχνουν διαφορετική εικόνα από αυτήν που τελικά προβλήθηκε μετά τη συρραφή στιγμιότυπων. Αυτό που επικαλέστηκε η ΜΟΚΑΣ είναι ότι δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητές της. Επίσης, ότι δεν τους έδωσε οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να αφορά ύποπτες συναλλαγές και ότι απλά τους έδωσε ένα όνομα και την «απόπειρα» που έγινε για να προσφέρει υπηρεσίες. Όμως, η ίδια νομοθεσία προβλέπει ότι οι δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν στη ΜΟΚΑΣ απόπειρες (Άρθρο 69(δ) του Ν. 188(Ι)/2007).

Μάλιστα, σε εγχειρίδιο που δημοσίευσε η ίδια η ΜΟΚΑΣ το 2018, έναν χρόνο δηλαδή προηγουμένως, δίδονται οδηγίες στις ελεγχόμενες οντότητες (μεταξύ αυτών και οι δικηγόροι), όταν τους δημιουργούνται υποψίες να προβαίνουν οι ίδιοι σε διερεύνηση, να συλλέγουν πληροφορίες και μετά να υποβάλλουν καταγγελίες στη ΜΟΚΑΣ (όπως δηλαδή ισχυρίστηκε ο Πιττάτζης).

Ο δικηγόρος Πιττάτζης, στον οποίο φορτώθηκαν οι αμαρτίες όλου του συστήματος που εξέδιδε παράνομα «χρυσά» διαβατήρια με τη σέσουλα, μετά την καταχώριση της υπόθεσης εναντίον του, δεν εγείρει προδικαστικά ζητήματα. Δεν συμφωνεί με τις αναβολές. Ζητά επίμονα να δικαστεί η υπόθεση για να βγει όλη η αλήθεια. Δεν επιζητεί όπως αναφέρει την αθώωση, αλλά τη δικαίωση.

Πηγή: Εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ”, Κρίτωνας Καψάλης