Έχουν παρέλθει περίπου δυο χρόνια, από τότε που το βίντεο του Al Jazeera συντάραξε συθέμελα τη χώρα. Αποτέλεσε το αιτιατό κατάργησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος (ΚΕΠ) και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων απότοκο των οποίων ήταν και η παραίτηση του τότε προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη. Ακολούθησαν πολύμηνες έρευνες που οδήγησαν σε καταχώριση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο για τα γεγονότα του Al Jazeera. Όμως, το περιεχόμενο και αντικείμενο του βίντεο δεν ήταν αυτό καθ’ αυτό που προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση, αλλά η απεικόνιση μιας κυπριακής πραγματικότητας που ταλανίζει την κοινωνία από ιδρύσεως της Δημοκρατίας και εντεύθεν. Ένα πλιάτσικο που στήθηκε, εξυπηρετώντας τους λίγους, τους εκλεκτούς, τους δυνατούς. Στο εν λόγω βίντεο είδαμε αυτό που κυκλοφορούσε τα τελευταία χρόνια ως πληροφορίες ότι γινόταν πίσω από κλειστές πόρτες.
Αυτούσιο το ρεπορτάζ της Εφημερίδας “ΠΟΛΙΤΗΣ”
Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, ο οποίος είναι σήμερα ένας από τους κατηγορούμενος του Al Jazeera, είχε προβεί σε κάποιες ενέργειες -ο ίδιος λέει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις- και είχε καταγγείλει τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους έναν χρόνο πριν το δημοσίευμα, αλλά δεν φαίνεται να εισακούσθηκε από τις αρμόδιες αρχές. Η τότε προϊστάμενη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) -σήμερα έχει αφυπηρετήσει- είχε ενημερώσει τον δικηγόρο ότι τα όσα κατήγγειλε δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της Μονάδας, αφήνοντας μάλιστα να νοηθεί ότι υπήρχε υστεροβουλία στην καταγγελία, δηλαδή ότι αυτή έγινε μετά που αντιλήφθηκε ότι ήσαν δημοσιογράφοι εκείνοι που τον πλησίασαν εκ μέρους δήθεν «επενδυτών».
Σήμερα, έχοντας υπόψη τα συγκεκριμένα έγγραφα και διάφορα άλλα στοιχεία, τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:
Αμοντάριστα πλάνα από το υλικό που φτιάχτηκε το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera, δείχνουν διαφορετική εικόνα από αυτήν που τελικά προβλήθηκε μετά τη συρραφή στιγμιότυπων. Αυτό που επικαλέστηκε η ΜΟΚΑΣ είναι ότι δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητές της. Επίσης, ότι δεν τους έδωσε οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να αφορά ύποπτες συναλλαγές και ότι απλά τους έδωσε ένα όνομα και την «απόπειρα» που έγινε για να προσφέρει υπηρεσίες. Όμως, η ίδια νομοθεσία προβλέπει ότι οι δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν στη ΜΟΚΑΣ απόπειρες (Άρθρο 69(δ) του Ν. 188(Ι)/2007).
Μάλιστα, σε εγχειρίδιο που δημοσίευσε η ίδια η ΜΟΚΑΣ το 2018, έναν χρόνο δηλαδή προηγουμένως, δίδονται οδηγίες στις ελεγχόμενες οντότητες (μεταξύ αυτών και οι δικηγόροι), όταν τους δημιουργούνται υποψίες να προβαίνουν οι ίδιοι σε διερεύνηση, να συλλέγουν πληροφορίες και μετά να υποβάλλουν καταγγελίες στη ΜΟΚΑΣ (όπως δηλαδή ισχυρίστηκε ο Πιττάτζης).
Ο δικηγόρος Πιττάτζης, στον οποίο φορτώθηκαν οι αμαρτίες όλου του συστήματος που εξέδιδε παράνομα «χρυσά» διαβατήρια με τη σέσουλα, μετά την καταχώριση της υπόθεσης εναντίον του, δεν εγείρει προδικαστικά ζητήματα. Δεν συμφωνεί με τις αναβολές. Ζητά επίμονα να δικαστεί η υπόθεση για να βγει όλη η αλήθεια. Δεν επιζητεί όπως αναφέρει την αθώωση, αλλά τη δικαίωση.
Πηγή: Εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ”, Κρίτωνας Καψάλης
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται 58χρονη, η οποία παρασύρθηκε από όχημα στην περιοχή Τροόδους. Σύμφωνα με…
Η ΑΗΚ καλεί τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους σε αυτά, προκειμένου…
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγόρου καλεί όλους όσοι μπορούν να προσέλθουν στην Αιμοδοσία εις μνήμη της…
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε ο δήμος Θήρας να τεθεί σε κατάσταση…
Πρέπει να κριθούμε για αυτά που έχουμε κάνει και αν οι αποφάσεις που έχουμε πάρει…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα παραδώσει τη Λωρίδα της Γάζας…