Αυστηρότεροι έλεγχοι στους Κινέζους που αγοράζουν ακίνητα στην Κύπρο

Homebuyer Επιχειρήσεις, Οικονομία

Ακόμα πιο αυστηρούς κανόνες για να ελέγχουν τους πλούσιους πολίτες της χώρας, υιοθετούν οι κινεζικές Αρχές σε μία προσπάθεια καταπολέμησης φαινομένων φοροδιαφυγής και απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει πως Κινέζοι επενδυτές επιλέγουν συγκεκριμένες μεθόδους και τρόπους για να φοροδιαφεύγουν και τις τελευταίες μέρες τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης της χώρας κάνουν συνεχείς αναφορές στα νέα μέτρα που λαμβάνονται.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή του Κοινού Προτύπου Αναφοράς (Common Reporting Standard) που έχει ως σκοπό του την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις διάφορες Αρχές χωρών για εξακρίβωση φορολογικών στοιχείων πολιτών, προκύπτει πως ένας σημαντικός αριθμός Κινέζων κροίσων φοροδιαφεύγουν με αποτέλεσμα η κινεζική κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει ένα “κυνηγητό” για να συλλέξει τα ποσά που της αναλογούν από τους φοροδιαφεύγοντες.

Το CRS είναι ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε φορολογικές Αρχές, με το οποίο π.χ εάν ένας Κινέζος υπήκοος ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο τότε οι κυπριακές Αρχές είναι υπόχρεες όπως ενημερώσουν τις Αρχές της Κίνας και το αντίστροφο. Αξίζει να σημειωθεί πως Κύπρος και Κίνα ανταλλάζουν από πέρσι πληροφορίες στα πλαίσια του CRS.

Το Bloomberg σημειώνει πως ένα αναφερόμενο πρόσωπο στο CRS είναι οποιαδήποτε νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοικος ενός κράτους που εφαρμόζει το CRS, ωστόσο από το πρότυπο αποκλείονται ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως η ακίνητη περιουσία. Από την άλλη, όπως πληροφορήθηκε το Insider και κατόπιν σχετικής προτροπής και από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, είναι στο χέρι των τραπεζών αν θα ζητήσουν τυχόν επιπρόσθετα στοιχεία από πολίτες τρίτων χωρών για να τα διαβιβάσουν κατόπιν στις αρμόδιες φορολογικές Αρχές.

Μάλιστα, το δημοσίευμα του Bloomberg κάνει αναφορά και στην Κύπρο όπου σημειώνει πως Κινέζοι εκμεταλλεύτηκαν τα επενδυτικά προγράμματα παροχής υπηκοότητας και μόνιμης διαμονής και ενδεχομένως να υπέσκαψαν το CRS.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, κυρίως Ρώσοι και Κινέζοι ήταν αυτοί που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα με τις επενδύσεις να γίνονται κυρίως σε ακίνητα. Με βάση την σχετική μελέτη, την Λεμεσό επιλέγουν οι Ρώσοι όπου αγοράζουν διαμερίσματα σε πολυόρωφα κτήρια ενώ οι Κινέζοι επιλέγουν την Πάφο όπου επενδύουν σε κατοικίες. Πέραν βέβαια από τις επενδύσεις μέσω του σχεδίου πολιτογράφησης ακόμα περισσότεροι ήταν οι Κινέζοι που χρησιμοποίησαν το σχέδιο που συνδυάζεται με άδεια μόνιμης παραμονής.

Πηγή: philenews