Επιτόκια: Σημαντική η αύξηση στις δόσεις δανείων

Αύξηση μηνιαίας δόσης κατά €208 το μήνα σε ένα δάνειο €200.000 λόγω της αύξησης των επιτοκίων κατά 1,25%

980D5171 3684 412B A822 0B1C2BBE3451

Σημαντική πίεση αναμένεται να δεχτούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από την αύξηση των επιτοκίων. Και αυτό αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχιστούν, ακολουθώντας την πολιτική που ξεκίνησαν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή Πρωινοί Τύποι, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής σημείωσε ότι αν υπολογίσουμε την αύξηση του 1,25% που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στα επιτόκια από την ΕΚΤ σε ένα μέσο δάνειο 200.000 ευρώ, θα διαπιστώσουμε ότι η αύξηση της μηνιαίας δόσης ανέρχεται στα 208 ευρώ το μήνα. Αν η αύξηση συνεχιστεί, όπως σημειώθηκε και από την κ. Λαγκάρντ και φτάσει στο 1,75% τότε η αύξηση της μηνιαίας δόσης του δανείου θα πλησιάσει τα 300 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μια σημαντική αύξηση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό, ο κ. Πλατής σημείωσε ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα έξοδα τους.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι αυξήσεις στα επιτόκια θα έχουν άμεση εφαρμογή, ο κ. Πλατής σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από την πολιτική που ακολουθεί η κάθε εμπορική τράπεζα. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι τα επιτόκια ανεβαίνουν αμέσως, σημείωσε ο κ. Πλατής. Όσον αφορά τώρα στις καταθέσεις, δεν αναμένεται να δούμε αμέσως καταβολή τόκων όπως στο παρελθόν, αλλά αυτό που ενδεχομένως θα δούμε είναι τον τερματισμό των χρεώσεων ρευστότητας από πλευράς τραπεζών.

Ήδη, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως «ως αποτέλεσμα των πρόσφατων και ενόψει των αναμενόμενων αυξήσεων των επιτοκίων που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ ανακοινώνει ότι θα άρει την εφαρμογή χρέωσης Κόστους Ρευστότητας στα πιστωτικά υπόλοιπα νομικών προσώπων σε καταθέσεις σε Ευρώ, με ισχύ από την 01/12/2022», αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου και προσθέτει ότι θα αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους πελάτες που επηρεάζονται.

Πηγή: Economytoday