«Ηλεκτροπληξία» από τους λογαριασμούς ΑΗΚ

Ακόμα 12,5 % αυξάνεται για το καυτό, λόγω κλιματιστικών, δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου το κόστος καυσίμου στη βάση του οποίου χρεώνεται η κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουμε στους λογαριασμούς ΑΗΚ, σε βαθμό που μπορεί ο καθείς να προβλέψει ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι οι πιο καυτοί  της τελευταίας τριετίας. Το περασμένο δίμηνο το κόστος καυσίμου ήταν €394 ανά μετρικό τόνο και το τρέχον δίμηνο €460,37.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έναντι των €460,37 ανά μετρικό τόνο του τρέχοντος διμήνου, το ίδιο δίμηνο του περασμένου χρόνου πληρώναμε λογαριασμούς ηλεκτρισμού με κόστος καυσίμου €318,20, δηλαδή σε ένα χρόνο σημειώθηκε αύξηση που αγγίζει το 45%. 

Κατά συνέπεια, η βασική τιμή κάθε κιλοβατώρας που καταναλώνουμε, θα επιβαρύνεται με αυτό το δίμηνο με 4 σεντ συν τις πρόσθετες αυξήσεις που επέρχονται λόγω ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις που υπολογίζονται ποσοστιαία. 

Η βασική τιμή κάθε κιλοβατώρας είναι 13,11 σεντ  (9,23 σεντ κόστος ενέργειας συν 3,21 σεντ το κόστος δικτύου συν 0,67 σεντ το κόστος επικουρικών υπηρεσιών).  Με την πρόσθεση των 4 σεντ το καθαρός κόστος κιλοβατώρας ανέρχεται πλέον στα 17,11 σεντ. 
Σ’ αυτό το ποσό πρέπει να προσθέσουμε και σταθερές επιβαρύνσεις –όπως κόστος μέτρησης κ.τ.λ.– αλλά και τις πρόσθετες αυξήσεις που επέρχονται λόγω ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις, όπως το τέλος για ΑΠΕ, το τέλος για Υπηρεσίες Δημόσιας Ωφέλειας κ.τ.λ. που υπολογίζονται ποσοστιαία.

Οι συνεχόμενες ψηλές θερμοκρασίες και οι αυξήσεις του περασμένου διμήνου, δεδομένης και της ευρείας χρήσης κλιματιστικών, έφεραν δυσφορία μαζί με τους λογαριασμούς που παρέλαβαν τα νοικοκυριά τις τελευταίες μέρες, ενώ ιδιαίτερα καυτοί είναι οι λογαριασμοί για εμπορικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, που πληρώνουν και τις αισθητά αυξημένες ταρίφες της θερινής περιόδου. 

 

Πηγή