Καύσιμα: Νέες αυξήσεις «ακυρώνουν» τη μείωση φόρων

Νέα φορτία αυξημένου κόστους και ανατίμηση από εταιρείες πετρελαιοειδών, ανεβάζουν εκ νέου τις τιμές των καυσίμων

03 boc 1

Νέα φορτία αυξημένου κόστους και ανατίμηση από εταιρείες πετρελαιοειδών, ανεβάζουν εκ νέου τις τιμές των καυσίμων – Έρευνα αγοράς προτείνει η Νατάσα Πηλείδου

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν και θα συνεχίσουν να καταγράφουν νέες μεγάλες αυξήσεις. Γεγονός που οφείλεται στην παραλαβή νέων φορτίων καυσίμων που τιμολογούνται με τα παρεπόμενα του πολέμου στην Ουκρανία. Αφετέρου οι φουσκωμένες τιμές αφορούν την απόφαση των εταιριών πετρελαιοειδών να αυξήσουν τις τιμές, «ακυρώνοντας» έτσι τις μειώσεις που αποφάσισε η πολιτεία την περασμένη εβδομάδα για 8,3 σεντ στα καύσιμα κίνησης και 6,4 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μέσα σε λίγες μέρες και αφότου η Κυβέρνηση με την ομόφωνη έγκριση της Βουλής μείωσε τον φόρο κατανάλωσης όπως προαναφέρεται, οι εταιρίες πετρελαιοειδών αύξησαν κατά 7 και 12 σεντ στο λίτρο την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου αντίστοιχα.

Επομένως σήμερα Δευτέρα οι μέσες παγκύπριες τιμές των καυσίμων σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτής – Παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων, είναι:

  • Αμόλυβδη 95: €1,408
  • Πετρέλαιο κίνησης: €1,548
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: €1,094

Να κάνουν έρευνα αγοράς οι καταναλωτές λέει η Πηλείδου

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ανέφερε πως οι μειώσεις φόρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση και ψήφισε ομόφωνα η Βουλή, δεν δύνανται από μόνες τους να αντισταθμίσουν πλήρως τις παγκόσμιες αυξήσεις.

Αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι η τρίτη πιο φθηνή ευρωπαϊκή χώρα στα καύσιμα και επίσης βρίσκεται στο κατώτατο δυνατό όριο φορολογίας, είπε εξάλλου η κα Πηλείδου.

Παράλληλα η Υπουργός Ενέργειας προέτρεψε τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς, επειδή όπως είπε οι τιμές διαφέρουν από πρατήριο σε πρατήριο.

Πηγή: economytoday