«Κούρεψαν» 10.500 τρεχούμενους λογαριασμούς της ΣΚΤ

Νέα Αμμοχώστου

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τους συμψηφισμούς καταθέσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια των δανειοληπτών. Η τελευταία πράξη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), λίγο πριν βάλει λουκέτο, ήταν να βάλει χέρι σε 10.500 τρεχούμενους λογαριασμούς δανειοληπτών στις δανειακές συμβάσεις, των οποίων φαίνεται ότι δεν περιλαμβανόταν ρήτρα για συμψηφισμούς.

Υπάρχουν και πληροφορίες πως εκτός από τους συμψηφισμούς που έγιναν στους τρεχούμενους λογαριασμούς πρωτο-οφειλέτων, επηρεάστηκαν και λογαριασμοί εγγυητών.

Τον αριθμό των λογαριασμών που επηρεάστηκαν πήρε ο Χρηματο-οικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ο οποίος έγινε δέκτης χιλιάδων καταγγελιών.

Οι επηρεαζόμενοι βρίσκονται στα δύο στενά καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες και βιβλιάρια επιταγών.

Μάλιστα, η ΣΤΚ δεν ενημέρωσε με προσωπικές επιστολές είτε με ηλεκτρονικά μηνύματα τους δανειολήπτες ότι θα τους «πάρει» τις καταθέσεις τους και θα τις μεταφέρει στα δάνειά τους. Το μόνο που έπραξε ήταν να καταχωρήσει την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωση στον Τύπο, με την οποία έδινε διευκρινίσεις σε σχέση με συμψηφισμούς που θα έκανε στους τρεχούμενους λογαριασμούς των δανειοληπτών που έχουν οφειλές.

Ο Συνεργατισμός, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, μεταξύ άλλων, προχώρησε σε συμψηφισμούς καταθέσεων ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, συνταξιούχων και μονογονιών, οι οποίοι λαμβάνουν βοήθημα από το κράτος. Επίσης έκανε συμψηφισμούς ταμείων προνοίας.

Σε μία τουλάχιστον περίπτωση ο Συνεργατισμός πήρε τις καταθέσεις από το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων εταιρείας για να καλύψει μη εξυπηρετούμενο δάνειο της ίδιας της εταιρείας. Παρόμοιου χειρισμού είχε και η περίπτωση Κοινοτικού Συμβουλίου το οποίο είχε «κόκκινα» δάνεια και η τράπεζα, για να εισπράξει το λαβείν της, έβαλε χέρι σε καταθέσεις του ταμείου συντάξεως των υπαλλήλων.

Εκτεθειμένοι έμειναν και πολλοί δανειολήπτες οι οποίοι είχαν χρήματα στην άκρη για τις σπουδές των παιδιών τους και κάποιοι άλλοι που έκαναν αποταμιεύσεις για τις δύσκολες ώρες. Στους επηρεαζόμενους είναι και υπάλληλοι της πρώην ΣΚΤ. Το πιο εξωφρενικό πάντως είναι το γεγονός ότι η ΣΚΤ, όπως καταγγέλλουν οι επηρεαζόμενοι, κρυβόταν πίσω από την Ελληνική Τράπεζα κατηγορώντας την πως είχε αυτή την ευθύνη για τους συμψηφισμούς. Κάτι το οποίο απέρριψε η Ελληνική Τράπεζα η οποία τόνισε πως δεν έχει καμία εμπλοκή από το θέμα.

Τα τηλέφωνα στον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματο-οικονομικής φύσης πήραν φωτιά ενώ για το θέμα ενημερώθηκε και το Προεδρικό. Ο Χρηματο-οικονομικός Επίτροπος δήλωσε πως καταγράφηκε μια σειρά παρατυπιών και παρανομιών, τονίζοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με τους ιθύνοντες της πρώην ΣΚΤ, ώστε να εξευρεθεί λύση.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ιωάννου, σε περιπτώσεις όπου ο συμψηφισμός προβλεπόταν στη δανειακή σύμβαση, δεν υπάρχει οτιδήποτε το μεμπτό.

 

Ο συμψηφισμός, πρόσθεσε, «επιτρέπεται σε οποιαδήποτε σύμβαση υπάρχει αυτός ο όρος, νοουμένου ότι δεν παρεμβαίνει κάποιος σε λογαριασμούς, για τους οποίους απαγορεύεται κάτι τέτοιο, π.χ. ταμεία συντάξεως, συντάξεις, χορηγήσεις από το κράτος, αλλά αυτά δυστυχώς έγιναν».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για να τον συμβουλέψει για περαιτέρω χειρισμό των υποθέσεων. «Εάν δεν τροχοδρομηθούν σήμερα λύσεις για διόρθωση της κατάστασης, θα συμβουλευτώ τον Γενικό Εισαγγελέα», είπε.

Να σημειωθεί πως έγιναν και 5.500 συμψηφισμοί, οι οποίοι προβλέπονταν στις δανεικές συμβάσεις και οι οποίες δεν θεωρούνται παράνομες.

Δανειολήπτες δεν ξέρουν πού κατέληξαν τα δάνειά τους

Από τη μια τράπεζα στην άλλη τρέχουν δανειολήπτες του πρώην Συνεργατισμού, ζητώντας να πληρώσουν τα δάνειά τους. Ωστόσο, έχουν βρεθεί ενώπιον έκπληξης καθώς οι ταμίες των πρώην καταστημάτων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) και νυν της Ελληνικής Τράπεζας, τους ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να εισπράξουν προς αποπληρωμή των δανείων τους.

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι εντοπίζουν στο μηχανογραφικό σύστημα το όνομα των δανειοληπτών, ωστόσο αυτό δεν τους επιτρέπει να κάνουν τη συναλλαγή. Και όλα αυτά για άγνωστο μέχρι χθες λόγο. Οι ταμίες της τράπεζας, ανέφεραν στους δανειολήπτες πως δεν ήξεραν εάν τα δάνεια τους μεταφέρθηκαν στον Φορέα, δηλαδή στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων ΚΕΔΙΠΕΣ, στην οποία μεταφέρθηκαν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ.

Τα δάνεια τα οποία «αγνοούνται», είναι κυρίως δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν πριν από το deal μεταξύ της ΣΚΤ και της Ελληνικής Τράπεζας και πιθανόν να θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, κάποιοι τραπεζικοί, καλούσαν τους δανειολήπτες να πληρώσουν τα δάνεια τους από εβδομάδας, παρόλο που ενδέχεται να τους επιβληθούν επιβαρύνσεις λόγω της καθυστέρησης.

Πάντως, οι εργαζόμενοι δεν ήταν σε θέση να δώσουν επαρκείς πληροφορίες στους δανειολήπτες, κάποιοι από τους οποίους πήγαν μέχρι και σε τρία διαφορετικά καταστήματα για να καταβάλλουν τη δόση τους.

Πολλοί δανειολήπτες είναι έξω φρενών για το ερασιτεχνισμό με το οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα. Όπως δήλωσαν στον «Φ», πριν γίνει η απορρόφηση των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα, η διοίκηση της Συνεργατικής όφειλε να τους ενημερώσει για το πού θα κατέληγαν τα δάνεια τους για να ξέρουν πού θα απευθυνθούν για να τα πληρώσουν. Όλα αυτά γίνονται λίγες ημέρες μετά το θέμα των συμψηφισμών.

Στο μεταξύ, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας δεν επικοινώνησε κανένας μαζί μας από την ΚΕΔΙΣΕΠ και να δώσει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το τι έγινε.

Στη Βουλή άρον-άρον ο συμψηφισμός

Στη Βουλή πάει το θέμα του συμψηφισμού λογαριασμών στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. Βουλευτές του κόμματος εκ μέρους της κοινοβουλευτικής τους ομάδας ζήτησαν την εγγραφή θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου υπό τον τίτλο: «Οι συμψηφισμοί λογαριασμών στον Συνεργατισμό, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πελατών και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από καταχρηστικές και αυθαίρετες χρεώσεις ή αυξήσεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες από τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τους βουλευτές Στέφανο Στεφάνου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Σκευή Κούτρα – Κουκουμά, «το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες από πολίτες για καταχρηστικές αποφάσεις εκ μέρους των τραπεζών ολοένα και πληθαίνουν.

Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούν αποφάσεις είτε για αυθαίρετες χρεώσεις, είτε για αυθαίρετους συμψηφισμούς, είτε για αλλαγή όρων συμβολαίων, είτε για αύξηση του κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών και άλλων». Προσθέτουν πως, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή πρέπει να προσκληθούν η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών σε ανώτερο επίπεδο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, η Ένωση Τραπεζών Κύπρου, σύνδεσμοι και οργανώσεις δανειοληπτών, σύνδεσμοι καταναλωτών, η ΠΟΒΕΚ και άλλοι.

Τον συμψηφισμό καταθέσεων και δανείων πελατών της ΣΚΤ καταδίκασε και η ΕΔΕΚ. Καθώς, όπως αναφέρει, έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των καταναλωτών, σε αντίθεση με τους κανόνες χρηματοπιστωτικής διαφάνειας και σε βάρος της οικονομικής κατάστασης αριθμού πολιτών – καταθετών.

Η Συμμαχία Πολιτών σε δική τους ανακοίνωση αναφέρονται σε συμψηφισμούς – εξπρές που έγιναν χωρίς να δοθεί περιθώριο αντίδρασης και που βασίστηκαν σε καταχρηστικές ρήτρες. «Τώρα άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα της υπερψήφισης των νομοσχεδίων για τον Συνεργατισμό από τον ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ», προσθέτουν.

Κατά τη Συμμαχία, «το άδικο αυτό γεγονός έρχεται δυστυχώς να προστεθεί σε μια σειρά από άλλους ετεροβαρείς χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που εργολαβικά και με τη συνεργασία άλλων κομμάτων, στηρίζουν τις τράπεζες και όχι τους πολίτες».

Οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για χαμένους τόκους, για διαδικασία μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και αθέμιτες πρακτικές.

«Επίσης μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η πληροφορία για συμψηφισμό δανείων και καταθέσεων χωρίς τη συγκατάθεση των καταναλωτών», αναφέρουν και προσθέτουν πως το Κίνημα προειδοποιούσε «καθώς τα νομοσχέδια για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, όπως είχαμε πει ήταν κατασκευασμένα προ μερικών ημερών και με πολλές ασαφείς αναφορές και προχειρογραμμένα. Δηλαδή δεν είχαν ετοιμαστεί από καιρό και με τη δέουσα σημασία και βαρύτητα, όπως διατείνονταν οι Κυβερνώντες».

Πηγή