Λύσεις απορρόφησης επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια ίσως και εντός Μαΐου

Οι τράπεζες φαίνεται να επεξεργάζονται λύσεις σε ατομική βάση, οι οποίες ενδεχομένως να ανακοινωθούν εντός του ερχόμενου μήνα

9CF23C80 830E 4638 998B 16BD2EE1027E

Άσπρο καπνό σε ό,τι αφορά την απορρόφηση μέρους των αυξημένων επιτοκίων σε εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια μέχρι €350.000 φαίνεται να έβγαλε η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού με εκτελεστικούς αξιωματούχους των εμπορικών τραπεζών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι τράπεζες φαίνεται να επεξεργάζονται λύσεις σε ατομική βάση, οι οποίες ενδεχομένως να ανακοινωθούν εντός του ερχόμενου μήνα.

Τόσο πηγές από το ΥΠΟΙΚ όσο και από τις τράπεζες ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να ζήτησε από τις τράπεζες όπως προχωρήσουν σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της απάμβλυνσης της πίεσης στους ενήμερους δανειολήπτες ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των απανωτών αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον απόηχο του πολύ υψηλού πληθωρισμού.

Τους ζήτησε επίσης όπως ό,τι γίνει να γίνει σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε στενή και συνεχή επαφή με τον Διοικητή της ΚΤΚ Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ο κ. Κεραυνός ανέφερε επίσης στους τραπεζίτες πως δεν θα υποδείξει στις τράπεζες τους τρόπους με τους οποίους θα απορροφήσουν μέρος του αυξανόμενου κόστους που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμενοι δανειολήπτες, αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ των ακολουθούμενων πολιτικών.

Συναφώς, τραπεζικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο, αφού δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίος χειρισμός του θέματος. Η κάθε τράπεζα μπορεί να παρουσιάσει δικό της σχέδιο, το οποίο θα πρέπει ωστόσο να έχει την έγκριση από τις εποπτικές αρχές τόσο από την Κύπρο όσο και από την Φραγκφούρτη.

Στις λύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνεται ένα στοχευμένο πάγωμα επιτοκίων, στο πρότυπο της αντίστοιχης λύσης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ή και μια επιβράβευση των εξυπηρετούμενων δανειοληπτών μέσω μια επιστροφής (rebate) μέρος του αυξημένου επιτοκίου.

Στη συνάντηση, που κράτησε περίπου μια ώρα παρευρέθηκαν ο Διεθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου, ο Οικονομικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας, ο απερχόμενος Διευθύνοντας Σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, Γιώργος Αγιουτάντης, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Astrobank, Aριστείδης Βουράκης, ο Λούκας Μαραγκός, Εκτελεστικός Διευθυντής της cdb bank, o Ανδρέας Λιβέρης εκ μέρους της Societe General Bank Cyprus, o Αντώνης Αντωνίου Γενικός Διευθυντής Wealth Management και διοικητικό στέλεχος της Eurobank Cyprus, o Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Αncoria Bank Ιωάννης Λοΐζου και εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών ο Μιχάλης Κρονίδης και η Έλενα Φρίξου.

Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται την πίεση προς τα νοικοκυριά, λέει ο Συνδ. Τραπεζών

Τα πιστωτικά ιδρύματα αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στα νοικοκυριά και θα εξετάσουν λύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής που κάθε ακολουθεί κάθε τράπεζα, αναφέρει ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου σε ανακοίνωσή του έπειτα από τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

«Τα Πιστωτικά Ιδρύματα αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στα νοικοκυριά και στο πλαίσιο αυτό έχουν προσέλθει στη συνάντηση που συγκάλεσε ο Υπουργός Οικονομικών, όπως πάντα, με εποικοδομητική διάθεση», αναφέρει ο Σύνδεμος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη του Συνδέσμου αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και ήδη προσφέρουν σχέδια και λύσεις αναδιάρθρωσης στις περιπτώσεις συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, λαμβάνοντας υπόψη τους εποπτικούς περιορισμούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Σε συνέχεια της συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών, το κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο των δικών του δεδομένων και της πολιτικής που ακολουθεί, θα εξετάσει επιπρόσθετες λύσεις προς ανακούφιση των νοικοκυριών», αναφέρεται.

Τέλος, ο Σύνδεσμος διευκρινίζει πως δεν έχει αρμοδιότητα να χειρίζεται θέματα που αφορούν καθορισμό επιτοκιακής πολιτικής των μελών του.