Οικονομια

Μάστιγα κατάντησε το λαθρεμπόριο αλκοόλ από Τουρκία και κατεχόμενα

Τρομακτικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, με παράγοντες μάλιστα της αγοράς να εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούνται.

Πώς λειτουργεί το «σύστημα»

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Economy Today οι μεγαλύτερες ποσότητες αφορούν συγκεκριμένες μάρκες βότκας και ουίσκι, μαζικής κατανάλωσης, τις οποίες παραλαμβάνουν αρχικά Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

Όπως εξηγούν, αφού παραλάβουν τα εμπορεύματα από τους Τούρκους προμηθευτές, οι διακινητές βρίσκουν «τρύπες» στην, κατά μήκους 300 χιλιομέτρων, «Πράσινη Γραμμή» και πραγματοποιούν τις συναλλαγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα προϊόντα πωλούνται κυρίως σε Ελληνοκύπριους που είτε διατηρούν οι ίδιοι σημεία πώλησης αλκοόλ στις ελεύθερες περιοχές, είτε τα μεταπωλούν, διανέμοντάς τα σε διάφορα σημεία πώλησης ή χώρους εστίασης στις ελεύθερες περιοχές.

Σειρά επιπτώσεων

Οι προεκτάσεις της παράνομης αυτής δραστηριότητας είναι πολυεπίπεδες, όπως επισήμαναν στο Economy Today γνώστες του τομέα του λιανικού εμπορίου.

Ειδικότερα, εστίασαν στη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας πως η ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση έχει οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για τους νόμιμους εισαγωγείς.

Παράλληλα, μία άλλη διάσταση που απορρέει από τη συνέχιση αυτής της πρακτικής είναι η απώλεια σημαντικών φορολογικών εσόδων για το κράτος.

Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Eurostat, οι Κύπριοι ξόδεψαν για αλκοολούχα ποτά το 2021 το 1,2% του ΑΕΠ και το 1,9% του συνολικού ποσοστού των εξόδων τους, δηλαδή περίπου €290 εκατομμύρια.

Επομένως, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που θα συνεπάγεται για το κράτος η αδυναμία αποτροπής του φαινομένου από τη μη είσπραξη των φόρων.

Ο παράγοντας “Pernod Ricard”

Η αύξηση στο λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών από τα κατεχόμενα έρχεται σε συνάρτηση με μία άλλη εξέλιξη, αφού στο κάδρο προστίθεται ο γαλλικός κολοσσός Pernod Ricard και διάφορα δημοσιεύματα τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες.

Όπως αναφέρει το Politico(link is external), πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ποτών στον κόσμο με πολλά σημαντικά brands στο χαρτοφυλάκιο της. Chivas Regal, Jameson, Ballantine’s, Beefeater Gin, Absolut Vodka και Havana Club Rum είναι μόνο μερικά από αυτά.

Τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις όταν αποκαλύφθηκε πως είχε προχωρήσει «διακριτικά» σε επανέναρξη των εξαγωγών της στη Ρωσία, αφότου τις είχε σταματήσει στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν τότε κίνημα μποϊκοτάζ εναντίον των προϊόντων της, με την εταιρεία τελικά, λόγω των πιέσεων, να προχωρά τελικά στη διακοπή των εξαγωγών της προς τη Ρωσία.

bae-presentation.png

Το γεγονός αυτό την άφησε, ωστόσο, με πλεόνασμα αποθεμάτων, με τις πηγές του Economy Today να «δείχνουν» τα κατεχόμενα ως ένα ιδανικό πεδίο, δεδομένης της απουσίας ελέγχου που επικρατεί, για να διοχετευθούν ποσότητες που αρχικά προορίζονταν για τη ρωσική αγορά.

Παραβιάζεται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής

Σήμερα, συγκεκριμένα εμπορεύματα που προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία καθορίζονται στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, επιτρέπεται να διέλθουν μέσω των εγκεκριμένων σημείων διέλευσης.

Τα αλκοολούχα ποτά εντούτοις δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των προϊόντων. Ως εκ τούτου, η όποια διακίνησή τους, συνιστά παραβίαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Εξάλλου, τον περασμένο Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση που εξέδωσε σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, κατέγραφε πως «το λαθρεμπόριο αλκοόλ και εμπορευμάτων που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αυξήθηκε».

Παράλληλα, στην έκθεση, η Επιτροπή σημείωνε πως το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής το 2022 αυξήθηκε κατά 138% και ανήλθε σε αξία ρεκόρ άνω των €14.6 εκατομμυρίων.

Αδύνατος ο διαχωρισμός από τους καταναλωτές

Στην περίπτωση των αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με άτομα που απασχολούνται στον χώρο της εστίασης και δεν θέλησαν να κατονομαστούν, δεν υπάρχει τρόπος οι καταναλωτές να διαχωρίσουν αν πρόκειται για προϊόν που διοχετεύθηκε από τα κατεχόμενα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετους προβληματισμούς αφού πολλές φορές οι συνθήκες φύλαξης και αποθήκευσης αυτών των προϊόντων διαδραματίζουν ρόλο τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και στην ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.

EconomyToday

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024