Στις 5 Σεπτεμβρίου άρχισαν οι εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μετά από 2 μήνες περίπου λόγω καλοκαιριού. Τα μέλη της επιτροπής σηκώνουν μανίκια γιατί τους περιμένει μία δύσκολη χρονιά, κατά την οποία θα συντρέχουν και οι Προεδρικές εκλογές με ό,τι σημαίνει αυτό για το Κοινοβούλιο. Πολλά ήταν τα νομοσχέδια, οι προτάσεις νόμου και οι κανονισμοί που δεν ολοκληρώθηκε η συζήτησή τους, ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση. Με το άνοιγμα της Βουλής αυτά θα βγουν από τα συρτάρια για να συζητηθούν -ξανά- ενώ άλλα νομοσχέδια, η Βουλή, αναμένει από το Υπουργείο Οικονομικών να τα καταθέσει στη Βουλή.
ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
Το νομοσχέδιο που σκοπεύει στη δημιουργία του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, το οποίο χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση. Γι’ αυτό τον λόγο είναι στις άμεσες προτεραιότητες των μελών της επιτροπής. Το νομοσχέδιο αν και εξετάστηκε σε τρεις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με την παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων οι οποίοι απηύθυναν έκκληση στη Βουλή για ψήφισή του πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για το καλοκαίρι, ώστε να μην απολέσουν τα δικαιώματά τους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι τον Αύγουστο, δεν κατέστη δυνατόν να προωθηθεί για ψήφιση, καθώς τα πλείστα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι απαιτείται περαιτέρω εξέτασή του. Στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής που απασχολήθηκε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελής ενημέρωσε ότι η ικανοποίηση των διάφορων αιτημάτων και εισηγήσεων των εκπρόσωπων των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προϋποθέτει πρόσθετο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
«ΟΧΙ» ΥΠΟΙΚ
Με επιστολή του ο κ. Παντελή προς τη Βουλή ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των συντεχνιών για εξαιρέσεις όσον αφορά την ένταξη των εργαζομένων στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες της ΑΗΚ ζήτησαν εξαίρεση του οργανισμού τους από τον σχεδιασμό και παραμονή όλων των εργαζομένων στο Ταμείο Προνοίας που έχει συσταθεί. Ο κ. Παντελή αφού σημειώνει πως οι υφιστάμενοι υπάλληλοι των ημικρατικών θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μεταπηδήσουν στο νέο σχέδιο εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, διευκρινίζει πως «όλοι, ωστόσο, οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν στους υπό αναφορά οργανισμούς, μελλοντικά, θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο» καθώς αυτό «θα διέπεται από τη βασική αρχή της καθολικότητας, δηλαδή θα εφαρμοστεί, ανεξαιρέτως, σε όλους τους υπαλλήλους, τόσο του κρατικού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αυτό προκειμένου όλοι οι υπάλληλοι να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης ως προς τη συνταξιοδοτική τους κάλυψη».
ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΤΟ 5% ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκεται επίσης το κυβερνητικό νομοσχέδιο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα, το οποίο κατατέθηκε στις αρχές του έτους, στο πλαίσιο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στοχευμένη εφαρμογή του μέτρου κοινωνικής πολιτικής. Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, της Βουλής και των εμπλεκομένων δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουν σε συμφωνημένο κείμενο, με αποτέλεσμα να μείνει και αυτό το νομοσχέδιο στα συρτάρια της επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε νομοσχέδιο που προέβλεπε μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. κατά την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος μέχρι τα 200 τ.μ., μειωμένο ΦΠΑ ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βουλής και των εμπλεκομένων φορέων που ζήτησαν επαναφορά του πλαισίου που ίσχυε μεταξύ του 2011 με 2016 και αφορούσε επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 200 τ.μ. κύριας κατοικίας, η οποία δεν ξεπερνά τα 275 τ.μ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια κατατέθηκε στην επιτροπή αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο ήταν προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΤΕΚ, το οποίο δεν ικανοποίησε επίσης τους φορείς που ασχολούνται με την οικοδομική βιομηχανία. Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών, µε συνολικό εμβαδόν τα 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350.000. Επίσης, προβλέπει μειωμένο ΦΠΑ σε διαμερίσματα για τα πρώτα 90 τ.µ. όταν το συνολικό εμβαδόν δεν ξεπερνά τα 110 τ.µ. και των οποίων η συνολική αξία να µην υπερβαίνει τις €200.000.
Η συνέχιση της συζήτησης του θέματος είναι στις προτεραιότητες της Επιτροπής Οικονομικών και αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα με την επανέναρξη των εργασιών της, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κυρώσεων από την ΕΕ.
ΑΠΟΠΑΓΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο που στοχεύει στη στελέχωση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με μόνιμο προσωπικό και καταργεί τον νόμο που εφαρμόζεται από το 2013 στο πλαίσιο του μνημονίου δημοσιονομικής εξυγίανσης, τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στις αρχές του τρέχοντος μήνα.
Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο που καταργεί τον νόμο περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα του 2013, ο οποίος έβαλε στον πάγο όλες τις θέσεις πρώτου διορισμού στην κρατική μηχανή, αποτυπώνει τη συμφωνία που έκανε τον περασμένο Απρίλιο το Υπουργείο Οικονομικών με την ΠΑΣΥΔΥ, τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ. Η εξέταση πήρε αναβολή για το φθινόπωρο, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, παρά το γεγονός ότι η επιτροπή είχε εξετάσει και προώθησε στην Ολομέλεια τη σχετική πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, που προβλέπει το ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής να γίνεται από την ΕΔΥ, αντί να περνά όπως γίνεται σήμερα από την Επιτροπή Οικονομικών. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την πλευρά τους τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, με τον γενικό γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου να δηλώνει ότι το πάγωμα των προσλήψεων δημιούργησε μια στρατιά εργαζομένων αορίστου χρόνου.
Πονοκέφαλος τα ΜΕΔ
Το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των «κόκκινων δανείων» θα κληθεί η Βουλή να δώσει λύση για την επίλυσή του. Μπορεί η Βουλή πριν από το κλείσιμό της να ψήφισε αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες, ωστόσο, είναι κοινή πεποίθηση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με νομοθετικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα δύο νομοσχέδια για την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, με επιστολή του στη Βουλή ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία δικαστηρίου για την ταχεία εκδίκαση των χρηματοοικονομικών βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και πως τον Σεπτέμβρη αναμένεται να κατατεθεί. Το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, σύμφωνα με το σημείωμα του κ. Πετρίδη, προβλέπει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της εκδίκασης υποθέσεων εντός «εύλογου χρόνου». Συγκεκριμένα προβλέπεται η εξέταση και ολοκλήρωση των αιτήσεων και εφέσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων δανείων, εντός 60 ημερών από την καταχώρησή τους. Βεβαίως, το Ειδικό Δικαστήριο δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος και γι’ αυτό η Επιτροπή Οικονομικών θα επιχειρήσει να συζητήσει με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων, έτσι ώστε σε περίπτωση που ένα δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αντί εκποίησης να γίνεται βιώσιμη αναδιάρθρωση. Στόχος της Επιτροπής Οικονομικών είναι να δοθεί μια ολιστική λύση στο πρόβλημα, αλλιώς τα φαντάσματα του παρελθόντος θα επιστρέψουν και το τραπεζικό σύστημα και δη οι πολίτες δεν θα αντέξουν να μπουν σε νέες περιπέτειες.
Πηγή:economytoday
Λευκωσία Κούτρουλος Θεοχάρης 28ης Οκτωβρίου 42Α Έγκωμη 22350091 Λύμπουρας Χαράλαμπος Λεωφόρος Τσερίου 229 Στρόβολος 22524919…
Ποινή φυλάκισης διάρκειας οκτώ χρόνων, για αδικήματα κατοχής και διάδοσης υλικού παιδικής πορνογραφίας, επέβαλε σήμερα…
Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα θα εορταστούν στην Αγία Νάπα τα Άγια Θεοφάνια. Στον καθιερωμένο…
Στο δικό τους ιδιόκτητο σπίτι ζούσε το 2023 το 68,8% των Κύπριων, λίγο κάτω από…
Έκκληση προς το κοινό να δώσει αίμα πριν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, ώστε να μην…
H Κατερίνα Καινούργιου και ο Παναγιώτης Κουτσουμπής, είναι πιο ερωτευμένο από ποτέ και αυτό δεν…