Ποιες ΣΠΕ κλείνουν στην επαρχία Αμμοχώστου

spe paralimniou Ελληνική Τράπεζα, ΣΠΕ, Τράπεζες
©Famagusta.News

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα καταστήματα που θα τερματίσει τη λειτουργία τους, ως απόρροια της απορρόφησης του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Στη λίστα με τα 43 καταστήματα παγκύπρια που θα κλείσει η Ελληνική Τράπεζα περιλαμβάνονται και δύο καταστήματα από την Επαρχία Αμμοχώστου καθώς και ένα μηχάνημα ανάληψης μετρητών ATM.

Συγκεκριμένα κλείνουν τα εξής:

  • ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Υποκατάστημα (Μερικής Απασχόλησης) Οδός Αντώνη Παπαδοπούλου 4
  • ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: ΑΤΜ Λεωφόρος Κάβο Γκρέκο 322
  • ΛΙΟΠΕΤΡΙ: Υποκατάστημα (Μερικής Απασχόλησης) Οδός Πετράκη Γιάλλουρου 1.

Τι αλλάζει και τι όχι για πελάτες του Συνεργατισμού

Νέα σελίδα άνοιξε από σήμερα στην Ελληνική Τράπεζα μετά την απορρόφηση των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ). Η Νέα Ελληνική η οποία την Παρασκευή το απόγευμα πήρε και επίσημα τα κλειδιά του Συνεργατισμού, θα καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο.

Από σήμερα Δευτέρα, όλοι οι πελάτες του Συνεργατισμού είναι πλέον πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ αναμένεται να ανοίξουν όλα τα καταστήματα του Συνεργατισμού, παρά την απόφαση στο πλαίσιο της συμφωνίας για να μπει λουκέτο σε 100 υποκαταστήματα σε διάστημα εντός 15 μηνών.

Η ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας η οποία ετοίμασε οδικό χάρτη στον οποίο καταγράφονται όλες οι ενέργειες και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση όλων των εργασιών του ΣΚΤ, διαβεβαιώνει πως δεν θα αλλάξει τίποτε για τους πελάτες της ΣΚΤ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, οι πελάτες της ΣΚΤ οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τους ίδιους κωδικούς, θα ισχύουν τα βιβλιάρια επιταγών, οι πιστωτικές διευκολύνσεις, τα παρατραβήγματα, ενώ οι πιστωτικές κάρτες θα λειτουργούν με τους ίδιους κωδικούς. Μάλιστα, οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες της ΣΚΤ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για αναλήψεις και καταθέσεις τόσο από τα ΑΤΜ του Συνεργατισμού όσο και από της Ελληνικής Τράπεζας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της απορρόφησης των εργασιών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να βάλουν λουκέτο 44 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού. Το κλείσιμο των καταστημάτων θα γίνει σε δύο φάσεις. Πάντως, δεκάδες πελάτες της ΣΚΤ, εκφράζουν ανησυχία κατά πόσο θα είναι ομαλή η μετάβαση από τη μια τράπεζα στην άλλη.

Frequently Asked Questions:

1. Τι θα γίνει με τα δάνεια των δανειοληπτών της ΣΚΤ τα οποία θα μεταφερθούν στην Ελληνική;
Τα δάνεια θα μεταφερθούν στην Ελληνική με τους δανειοδοτικούς όρους και υποχρεώσεις της ΣΚΤ, βάσει των νομικών εγγράφων που έχουν υπογραφεί από τους πελάτες κατά τη σύναψή τους.

2. Οι καταθέσεις θα μεταφερθούν με τους ίδιους όρους και επιτόκια;
Οι καταθέσεις στη ΣΚΤ δεν θα επηρεαστούν. Θα μεταφερθούν ως έχουν. Αν σε μεταγενέστερο στάδιο αλλάξει κάτι, η Ελληνική Τράπεζα θα ενημερώσει έγκαιρα, όπως κάνει πάντα με τους πελάτες της, βάσει και των σχετικών νομοθεσιών και οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας.

3. Τι θα γίνει με τα overdraft;
Θα παραμείνουν ως έχουν, δεν αλλάζει κάτι.

4. Ποιές οι αλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες; Δηλαδή κάποιος που έχει πιστωτική κάρτα της ΣΚΤ τη Δευτέρα θα μπορεί να πάρει χρήματα από την ΑΤΜ της Ελληνικής Τράπεζας; Με τα διάφορα σχέδια που έχουν οι δύο τράπεζες σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες τι θα γίνει;
Οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες θα παραμείνουν σε ισχύ και θα δουλεύουν σε οποιαδήποτε ΑΤΜ. Οι κάτοχοι των καρτών VISA θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε ΑΤΜ της Ελληνικής Τράπεζας και της ΣΚΤ, χωρίς χρέωση από τις 3 Σεπτεμβρίου. Οι κάτοχοι των καρτών MASTERCARD θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν μόνο στις ΑΤΜ της Ελληνικής Τράπεζας.

5. Πότε θα αντικατασταθούν οι πιστωτικές κάρτες και τα βιβλιάρια επιταγών της ΣΚΤ;
Οι πρώην πελάτες της ΣΚΤ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση των δύο συστημάτων της Ελληνικής Τράπεζας και της ΣΚΤ. Σε περίπτωση ύπαρξη αλλαγής, οι πελάτες θα ενημερωθούν έγκαιρα. Από τις 10 Σεπτεμβρίου οι πρώην πελάτες της ΣΚΤ θα παίρνουν βιβλιάρια επιταγών της Ελληνικής.

6. Όσοι δανειολήπτες της ΣΚΤ έκαναν αναδιάρθρωση των δανείων τους θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εκ νέου αναδιάρθρωση του δανείου τους από την Ελληνική Τράπεζα, η οποία είναι πιο ευέλικτη στις αναδιαρθρώσεις;
Στην Ελληνική Τράπεζα μεταφέρονται τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν κάποιος πελάτης έχει οποιοδήποτε θέμα με το δάνειο του θα μιλήσει με το κατάστημα του ώστε να βρεθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις.

7. Τη Δευτέρα κάποια καταστήματα της ΣΚΤ θα είναι κλειστά; Ποιά καταστήματα θα κλείσουν πρώτα;
Δεν θα υπάρχουν κλειστά καταστήματα τη Δευτέρα. Για τα καταστήματα τα οποία θα κλείσουν θα ενημερωθούν οι πελάτες έγκαιρα ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

8. Ποια κριτήρια έλαβε υπόψη η τράπεζα για το κλείσιμο των καταστημάτων της ΣΚΤ; Πως απαντάτε στις αντιδράσεις που υπάρχουν ειδικά στις κοινότητες σχετικά με το κλείσιμο των καταστημάτων της ΣΚΤ;

Όσοn αφορά το δίκτυο καταστημάτων, σκοπός της Τράπεζας είναι ο εξ ορθολογισμός του δικτύου ώστε να είναι τοποθετημένη σωστά στο γεωγραφικό χώρο της Κύπρου για την όσο το δυνατό πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των πελατών, αλλά και την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της Τράπεζας. Η Τράπεζα θα προχωρήσει στο κλείσιμο 100 περίπου καταστημάτων μέσα στον επόμενο ένα χρόνο. Πρόκειται για καταστήματα τα οποία ήταν στο πλάνο της ΣΚΤ για να κλείσουν και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών δεν δικαιολογούσε την διατήρηση τους. 44 από αυτά τα καταστήματα (28 μερικής χρήσης και 16 πλήρους χρήσης) θα κλείσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018.
Η Ελληνική Τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ από οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό οργανισμό στην Κύπρο. Το δίκτυο της Τράπεζας ενισχύεται άμεσα και με κινητές τραπεζικές μονάδες. Έτσι τα απομακρυσμένα χωριά στα οποία δεν υπάρχουν καθόλου τράπεζες θα καλύπτονται από τις κινητές μονάδες που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει ένα κανονικό κατάστημα. Σύντομα θα ενημερωθούν οι πελάτες για τις διαδρομές και τα δρομολόγια. Με τη χρήση των κινητών μονάδων, στόχος της Τράπεζας είναι να εξυπηρετεί ακόμα περισσότερους πελάτες με παρουσία σε περισσότερα σημεία στις αγροτικές περιοχές από ότι τώρα. Οι επηρεαζόμενοι πελάτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν το κοντινότερο κατάστημα του δικτύου ή οποιοδήποτε άλλο κατάστημα τους βολεύει και θα εξυπηρετηθούν άμεσα.

9. Πώς θα ενημερωθεί το κοινό;
Μέσω ανακοινώσεων στον τύπο, επιστολών, στα καταστήματα, μέσων κοινωνικής δικτυώσεις, κτλ. με απλή κατανοητή γλώσσα.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΤΑ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ
Στο κέντρο ενδιαφέροντος της Ελληνικής Τράπεζας βρίσκεται ο πελάτης, η αφοσίωση και ο σεβασμός προς αυτό. Ο στόχος της Τράπεζας είναι, μέσα από την άρτια εξυπηρέτηση των πελατών και την παροχή ελκυστικών και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, να καταστεί η πρώτη και κύρια τράπεζα στην Κύπρο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Τράπεζα, αναφέρει τα εξής:

«Η γρήγορη και απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα εποχή και η ομαλή ενσωμάτωσή των συστημάτων και του προσωπικού της πρώην ΣΚΤ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο πλάνο αφομοίωσης και ειδική ομάδα που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του πλάνου, η οποία απαρτίζεται από προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας και εξειδικευμένους συμβούλους οι οποίοι ειδικεύονται σε θέματα εξαγορών και ενοποιήσεων τραπεζών».

Από συνεργατιστές στη νέα Ελληνική

Στις 3 Σεπτεμβρίου, 1100 εργαζόμενοι της ΣΚΤ θα απορροφηθούν με τους ίδιους όρους εργοδότησης από την Ελληνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως μέσω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου έφυγαν 1.027 υπάλληλοι της ΣΚΤ από τους αρχικά 900 που ήταν στόχος και τους 1.040 που είχαν δηλώσει πρόθεση να εγκαταλείψουν τη ΣΚΤ. Το κόστος του σχεδίου υπολογίζεται σε €128 εκατ., συν €5 εκατ. για τις άδειες κι άλλα ωφελήματα.

Ήδη δόθηκαν οι σχετικές επιστολές στο προσωπικό που αιτήθηκε αποχώρηση και θα ξεκαθαρίσει ποιοι θα παραμείνουν στη ΣΚΤ για να στελεχώσουν τον Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ. Η συμφωνία του ΣΚΤ με την Ελληνική Τράπεζα περιλαμβάνει πρόνοια σύμφωνα με την οποία 1.100 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε αυτήν. Εκ των πραγμάτων, όμως, φαίνεται ότι θα πάνε περισσότεροι, ίσως και 1.200 με 1.250, καθώς δεν προτιμούν να παραμείνουν στη ΣΚΤ και στη συνέχεια στον Φορέα. Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, τότε η Ελληνική Τράπεζα θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσον θα κρατήσει όλους τους υπαλλήλους, διαφορετικά να κατονομάσει ποιους δεν θα εργοδοτήσει και έτσι θα επιστρέψουν πίσω στη ΣΚΤ. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης η Ελληνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση του προσωπικού και σε αλλαγές στις δομές.