Πρόστιμο €4.000 σε εταιρεία για παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία

Ποιοι βλέπουν το βασικό κρυπτονόμισμα να ξεπερνά τα 500.000 δολάρια και ποιοι την καταβαράθρωσή του κάτω από τα 14.000

3EE7A59A D459 441C 9116 22A3B77B1456

«Στο φεγγάρι»! Αυτό το «σύνθημα» ακουγόταν πολύ συχνά τους προηγούμενους μήνες στους κύκλους των retail επενδυτών (και όχι μόνο), από ενθουσιώδεις φαν διάφορων κρυπτονομισμάτων. Μέχρι που ήρθε ο κρυπτο-χειμώνας. Αξίες καταβαραθρώθηκαν, περιουσίες εξαϋλώθηκαν, ο ενθουσιασμός χάθηκε. Και τώρα, οι αναλυτές έχουν μείνει να ξύνουν σκεπτικοί το κεφάλι τους, προσπαθώντας να απαντήσουν στο αγωνιώδες ερώτημα: Θα πάει στον ουρανό η αξία του bitcoin, ή στο βυθό της θάλασσας;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές, όσο βιώνουν το ανεβοκατέβασμα του φονικού roller coaster στο οποίο έχουν προσδεθεί οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, ακούνε τους αναλυτές να δίνουν αντιφατικές προβλέψεις. Γιατί την ίδια ώρα, υπάρχουν αναλύσεις οι οποίες προβλέπουν καταβαράθρωση κάτω από τα 14.000 δολάρια, ενώ άλλες δίνουν το βασικό κρυπτονόμισμα να ξεπερνά τα 500.000 δολάρια και την κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων να φτάνει τα (κρατηθείτε) 10 τρισεκατομμύρια δολάρια! Όνειρα θερινής νυκτός εν μέσω… (κρυπτο)χειμώνα;

«Βαρύς πόνος»…

Τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι αναλυτές δε βλέπουν φως στο τούνελ και έξοδο της αγοράς από τον κρυπτο-χειμώνα. «Υπάρχει περισσότερος πόνος για τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα καθώς οι αγορές θα χρειαστεί να βρουν το δρόμο τους μέσα από αυτό το νέο outlook», λέει ο CEO του εστιασμένου στα κρυπτονομίσματα hedge fund ARK36, Άντο Παρόιαν. Όμως αυτή, δεν είναι η πιο απαισιόδοξη άποψη.

Οι traders εν μέσω των ισχυρότατων κλυδωνισμών που βιώνει αυτό το διάστημα, ετοιμάζονται για μια «σφυριά» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια κατάρρευση «χειρότερη από το 2008». Η τιμή του bitcoin προσπάθησε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων το οποίο έχασε γρήγορα και οι αναλυτές φοβούνται ότι αν ο Nasdaq υποχωρήσει, θα συμπαρασύρει στον… βυθό το κρυπτονόμισμα.

Ο εξειδικευμένος στα κρυπτονομίσματα αναλυτής Νίκολας Μέρτεν, λέει ότι ο τεχνολογικός δείκτης είναι έτοιμος για νέες «βουτιές», γεγονός το οποίο πιστεύει ότι θα οδηγήσει το Bitcoin σε νέα χαμηλά bear market. «Αν συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι το Bitcoin θα διατηρήσει το neutral με τον Nasdaq, (…) με την ανάλυσή μας βλέπουμε ένα ποσοστό πτώσης από το σημείο που βρίσκεται το κρυπτονόμισμα και αυτό θα μας οδηγήσει προς την περιοχή των 13.600 με 14.000 δολαρίων».

Δίνοντας ως χρονικό εύρος τους επόμενους μήνες ως το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο Μέρτεν προβλέπει, βάσει του στατιστικού του μοντέλου, ότι ο Nasdaq ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμα 28%, που θα οδηγούσε την αγορά σε περίπου 50% υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά. Τα ποσοστά αυτά, τώρα, μπορεί κανείς να τα μεταφέρει στις τιμές και την πορεία του Bitcoin και, κατά συνέπεια, και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων.

…ή ατέλειωτη χαρά;

Δεν υπάρχουν ωστόσο μόνο αυτοί που προβλέπουν βαρύ πόνο για τους επενδυτές. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι το βασικό κρυπτονόμισμα θα δεχθεί νέα χτυπήματα, παραμένοντας σε bear market σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, όμως, αναμένουν εξιλέωση μετά τον πόνο, όπως αναμένεται το ουράνιο τόξο μετά την «καταιγίδα».

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής του οχήματος acquisition bitcoin, MicroStrategy, Μάικλ Σέιλορ, είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων μακροπρόθεσμα. Προβλέπει ότι η αξία του bitcoin θα ξεπεράσει αυτή του χρυσού σε διάστημα δέκα ετών.

Σε αυτή την περίπτωση, θεωρητικά τουλάχιστον, το μεγαλύτερο σε αξία κρυπτονόμισμα θα έχει αξία 500.000 δολαρίων και κεφαλαιοποίηση ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και αυτοί που το θεωρούν «πυραμίδα»

Ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να προβλέψουν αν το bitcoin θα ανεβάσει ή θα κατεβάσει την τιμή του, υπάρχουν και αυτοί που τονίζουν ότι απλά δεν… έχει τιμή. Στους μεγάλους εχθρούς, αν όχι σκεπτικιστές, προστίθεται ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος χαρακτήρισε το bitcoin, το ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα «αποκεντρωμένες απάτες – πυραμίδα», προσθέτοντας εαυτόν σε στελέχη όπως ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ο «wingman» του, Τσάρλι Μάνγκερ, ή ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

«Είμαι μεγάλος σκεπτικιστής στα κρυπτονομίσματα, τα οποία αποκαλείτε χρήματα, όπως το Bitcoin», είπε ο Ντίμον ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου και συνέχισε: «Αυτά είναι αποκεντρωμένες απάτες τύπου πυραμίδες και επικίνδυνα».

ΠΗΓΗ: newmoney