Σε χαμηλό πενταετίας το ευρώ – Άνοδος για ρούβλι και δολάριο

Σε χαμηλό 5 ετών το ευρώ την ώρα που το δολάριο και το ρούβλι κερδίζουν έδαφος

1 104

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερό του σημείο από το 2017 την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την ώρα που καταγράφεται επίσης πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Αντίθετα, όπως μεταδίδει το Reuters, το δολάριο αυξήθηκε κατά 4,3% τον Απρίλιο και βρίσκεται σε τροχιά για τον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 2015, ωθούμενο από τις αυξανόμενες προσδοκίες για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τους επόμενους μήνες και την καλύτερη πορεία της αμερικάνικης οικονομίας σε σχέση με την ευρωζώνη.

Οι επενδυτές απορρίπτουν το ευρώ και την Τετάρτη έπεσε κάτω από το $1,06  με άλλο μισό τοις εκατό πτώση.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την πτώση της οικονομίας του ευρωπαϊκού μπλοκ φέτος.

Την ίδια ώρα το ρούβλι ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, και σταθεροποιήθηκε σε υψηλό άνω των δύο ετών έναντι του ευρώ στις συναλλαγές της Μόσχας με την προοπτική των επικείμενων πληρωμών φόρου εισοδήματος.

Στις 11.31 (ώρα Κύπρου), το ρούβλι είχε σημειώσει άνοδο 1,1% για να διαπραγματευτεί στα 76,00 έναντι του ευρώ, φθάνοντας νωρίτερα σε υψηλό άνω των δύο ετών στα 75,90. Ήταν 1% ισχυρότερο του δολαρίου στα 72,82 .

Η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να επιδεινώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις και να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ευρώπη, με αρνητικό αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα, ανέφερε η Veles Capital σε σημείωμα.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Promsvyazbank δήλωσαν ότι οι φόροι εισοδήματος των επιχειρήσεων που καταβάλλονται την Πέμπτη θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σημαντική ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ρουβλιού.