Στην κατηγορία «junk» υποβάθμισε την Κύπρο η Fitch

a 39 Ειδήσεις
a 6150 Ειδήσεις
Από «BBB+» σε «BB+» με ανοιτκό το ενδέχόμενο νέας υποβάθμισης

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε «BB+» από «BBB+», με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Δευτέρα η Fitch Ratings…

Η διαβάθμιση «BB+» είναι στο επίπεδο «junk», δηλαδή ομόλογα μη επενδυτικής διαβάθμισης. Παράλληλα ο οίκος υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση από «F3» σε «Β» .

Οι αρνητικές προοπτικές σημαίνουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε κάνει τον Ιανουάριο.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών -της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας- στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους», επισημαίνει η Fitch στην ανακοίνωσή της.

«Η Fitch εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ουσιαστικές κεφαλαιουχικές “ενέσεις”, ενδεχομένως έως 4 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ), καθώς ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα κυπριακά δάνεια έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυπριακή οικονομία συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

«Με το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης των τραπεζών πιθανώς να ενισχύεται στα 6 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 88%», προσθέτει.

Εξάλλου αναφέρεται ότι ακόμη και με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η αβεβαιότητα για τις κυπριακές τράπεζες θα συνεχιστεί και θα χρειαστούν σημαντικές ενισχύσεις κεφαλαίου, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ως προς την δυνατότητα της οικονομική τους επιβίωσης.

Ακόμη, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια θα προέλθουν μάλλον από την κυβέρνηση, καθώς οι δυνατότητες ανεύρεσης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα είναι περιορισμένες. Το κόστος της συνολικής κρατικής στήριξης (περιλαμβανομένων και των επισφαλειών) προς τον τραπεζικό τομέα εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 6 δισ, ενώ το δημόσιο χρέος είναι πιθανό να υπερβεί το 100% του ΑΕΠ, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 88%.

Επίσης, προστίθεται ότι οι εκτιμήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό έπεσαν έξω κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ αναφέρεται ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3% δεν αναμένεται να επιτευχθεί, αλλά μάλλον θα φτάσει, κατά τις εκτιμήσεις του Fitch στο 3,9% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για την σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους της Κύπρου κρίνεται ως «μέτρια» σε σχέση με άλλες περιπτώσεις στην Ευρώπη.

Ακόμη συμπληρώνεται ότι οι μεσοβραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας χαρακτηρίζονται ως αδύναμες, με τον οίκο να αναμένει την οικονομία να βρεθεί σε τέλμα κατά το τρέχον και κατά το επόμενο έτος, ενώ εκτιμάται ότι θα ανακάμψει μετέπειτα με αργούς ρυθμούς.

Τέλος αναφέρεται ότι η προοπτική για την Κύπρο παραμένει αρνητική, υποδεικνύοντας τον αυξημένο κίνδυνο για περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Πηγή: news.in.gr