Εξώδικο για τους διοργανωτές του ράλι Kύπρος

CEB1 1 Ειδήσεις, Κάβο Γκρέκο
CEB1 212 Ειδήσεις, Κάβο Γκρέκο

Εξώδικο πρόστιμο έχει εκδώσει το Τμήμα Δασών στους διοργανωτές του Διεθνούς Ράλι Κύπρος. Το εξώδικο εκδόθηκε διότι διοργανώθηκε ράλι σε κρατικό δάσος τον Ιούνιο, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, απαγορεύεται διά νόμου η διεξαγωγή ράλι σε κρατικά δάση, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Ο λόγος της απαγόρευσης είναι ο αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών.

Για τη διέλευση του Ράλι από το Κάβο Γκρέκο, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι δεν δόθηκε άδεια και ότι είχαν λάβει μέτρα για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί πυρκαγιά. «Την περιοχή επόπτευε αεροσκάφος για καλύτερο έλεγχο», εξήγησε ο κ. Τσιντίδης.

Δείτε βίντεο από τη διαδρομή στο Κάβο Γκρέκο:

Πάντως, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σε ανακοίνωσή του διατυπώνει σειρά ερωτημάτων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διασφαλίστηκε η διεξαγωγή του Ράλι στην περιοχή Κάβο Γκρέκο.

«Παρά την απόρριψη του αιτήματος των διοργανωτών για διεξαγωγή του αγώνα, και παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκδοθεί κάποια σχετική άδεια, το ράλι διεξήχθη κανονικά. Μετά από παρέμβαση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Τμήμα Δασών, μας επανέλαβαν ότι καμία άδεια δεν είχε εκδοθεί προς τους διοργανωτές και πλέον το μόνο που μπορούσε να πράξει το Τμήμα, ήταν να εκδώσει μία έκθεση κοστολόγησης των βλαβών της περιοχής και να αιτηθεί σχετικής αποζημίωσης από τους διοργανωτές.

Μάλιστα, δηλώθηκε η μη αρμοδιότητα του Τμήματος στο να διασφαλίσει τη μη διεξαγωγή ενός παράνομου αγώνα εντός της περιοχής Natura 2000», σημειώνουν οι Οικολόγοι.

Το Κίνημα διερωτάται, πώς είναι δυνατό να διεξάγεται το ράλι, ενώ το αίτημα των διοργανωτών προς το Τμήμα Δασών έχει απορριφθεί; Ερωτά ακόμη κατά πόσο ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών και ο Υπουργός Γεωργίας ήταν ενήμεροι για την παρανομία και εάν ήταν γιατί -στην καλύτερη περίπτωση- την ανέχτηκαν; «Τι σκοπεύει να πράξει ο κ. Κουγιάλης για να αποδοθούν ευθύνες για την παρανομία, αλλά και για να αποκατασταθούν οι βλάβες στο φυσικό περιβάλλον;» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

Πηγή: Φιλελεύθερος