Γ. Kαρούσος: “Να μου κοπούν τα χέρια αν βρεθεί σκάνδαλο”

a 3 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις
a 859 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις

Για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα σκάνδαλα μίλησε σε συνέντευξή του στο SigmaLive o Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υφιστάμενοι Δήμαρχοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, δεν εμπλέκονται σε κανένα σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούσο, «πλέον έχουν καταφέρει οι Δήμοι της Αμμόχωστου να έχουν και να εκφράζουν μια ενιαία φωνή. Το γεγονός αυτό, έδωσε νέα δυναμική στη διεκδίκηση ως μια ομάδα, με προγραμματισμό, δυναμισμό και στοιχεία τεκμηριωμένα. Η συνεργασία μεταξύ των γειτονικών Δήμων είναι εξαιρετική και αυτό είναι ένα καινούριο στοιχείο για την περιοχή το οποίο δημιουργεί με τη σειρά του μια εξαιρετική προοπτική».

«Σωστοί οι χειρισμοί Φαίδωνος»

Σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, ο κ.Καρούσος τόνισε, ότι όλα πρέπει να βγαίνουν στο φως, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να μπει «ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Άλλωστε, όπως τόνισε, οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας ήταν οι πρώτοι που προχώρησαν σε στάση πληρωμών, πριν καν ξεσπάσει όλος αυτό ο σάλος με το ΧΥΤΥ Κόσιης.

Υπάρχουν, κι άλλα θέματα και ζητήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος.

Στη συνέχεια εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για τους χειρισμούς Φαίδωνος και ότι και ο ίδιος, ο κ.Καρούσος, υιοθετεί τέτοιες συμπεριφορές, όταν έχει στοιχεία και γνωρίζει ότι πρέπει να επικρατήσει το δίκαιο.

«Οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι την τελευταία περίοδο έχουν ταυτιστεί με αρνητικές ειδήσεις και σκάνδαλα. Αυτός είναι ένας τρόπος για όσους από εμάς είμαστε καθαροί και έχουμε ως στόχο την προσφορά στους Δημότες και το Δήμο μας, να δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Ο κόσμος θα πρέπει να το καταλάβει αυτό και να μην μας βάζει όλους στην ίδια μοίρα», ανέφερε.

Διαφωνίες για τις πρόνοιες μεταρρύθμισης

Σε ερώτημα κατά πόσον συμφωνεί με τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης που προωθείται για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τις πρόνοιες αλλά και τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε μέχρι στιγμής.

Είναι απαράδεκτο, σημείωσε, να απουσιάζουν από κάθε διαπραγμάτευση οι Δήμοι της Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αλλά και Πάφου.

Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, συνέχισε ο κ. Καρούσος, γίνονται από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων στην οποία δεν εκπροσωπείται η Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Ως τρανταχτό και ενδεικτικό παράδειγμα της λανθασμένης διαδικασίας παρέθεσε το γεγονός ότι, στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων, συμμετέχουν οι μεγάλοι Δήμοι, των οποίων τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειες είναι ήδη ενοποιημένα.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας διερωτήθηκε εξάλλου ποιος θα διεκδικήσει και θα υπερασπιστεί τους Δήμους και τις κοινότητες οι οποίες έχουν δικά τους Συμβούλια και υπηρεσίες Υδατοπρομήθειας ή σε ζητήματα Πολεοδομικών αδειών, αφού οι Δήμοι που επηρεάζονται δεν συμμετέχουν στη διαδικασία. Πώς μπορεί, συνέχισε, ένας Δήμος να αποφασίζει τι θα γίνει σε μια περιοχή που ανήκει σε άλλο Δήμο;

Όπως σημείωσε ο κ. Καρούσος, δεν έχουν γίνει καν τεχνοοικονομικές συγκεκριμένες μελέτες, με στατιστικά στοιχεία τα οποία να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση αυτή, ως προς τη θετική της κατάληξη.

Θέση του κ. Καρούσου είναι, ότι θα πρέπει να γίνει όντως μεταρρύθμιση, η οποία όμως να αφορά την επικαιροποίηση του περί Δήμων Νόμου, να ενισχυθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και να γίνει μερική συμπλεγματοποίηση σε συγκεκριμένους τομείς και όχι εξ ολοκλήρου.

Η μαρίνα Αγίας Νάπας και η εταιρεία ΑΚΤΩΡ

Η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, μέλος του ομίλου Μπόμπολα, είναι μια από τις εταιρείες που διεκδικούν την προσφορά για κατασκευή του λιμενικού κομματιού της μαρίνας Αγίας Νάπας. Σε ερώτηση αν αυτό ανησυχεί το Δήμο, ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για πιθανή εμπλοκή Μπόμπολα σε σκάνδαλα, ο κ. Καρούσος μας τόνισε, ότι ο Δήμος δεν έχει καμιά σχέση με την αξιολόγηση των προσφορών. Η συνεισφορά του Δήμου σταμάτησε στο σημείο όπου υπερπηδήθηκαν προβλήματα που αφορούσαν αδειοδοτήσεις, περιορισμοί Natura2000, πρόσβαση σε αποχετευτικά και ενοποίηση, παροχή διευκολύνσεων σε θέματα υποδομής.

Πρόκειται τόνισε για μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία και δήλωσε απερίφραστα την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία που ανέλαβε την διαχείριση της επένδυσης και η οποία έχει την πλήρη ευθύνη για αξιολόγηση των προσφορών. Δεν είναι μόνο μια η εταιρεία που ενδιαφέρθηκε, αλλά επτά, συνέχισε ο κ. Καρούσος. Δήλωσε σίγουρος ότι η εταιρεία θα πάρει τη σωστή απόφαση, η οποία δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής.

*Στο Β’ μέρος της συνέντευξης, το όραμα, οι στόχοι, τα έργα υποδομής, η χρηστή διοίκηση που έχει εφαρμόσει ο Γιάννης Καρούσος αλλά και το μέλλον της Αγίας Νάπας.

Πηγή: SigmeLive