Ο υφυπουργός καλεί τη Βουλή να προχωρήσει το ταχύτερο στην ψήφισή των νομοσχέδιων. Επισημαίνει ότι με το να χρησιμοποιούμε ως άλλοθι τη νοοτροπία δεν πάμε μπροστά. Δηλώνει ανήσυχος με τη ρητορική που άρχισε να εξελίσσεται τώρα που φεύγει η Τρόικα, η οποία θέλει να επιστρέψουμε πίσω στα παλιά.
Σε συνέντευξή στον Φιλελεύθερο, στην ερώτηση εάν ο κύβος ερρίφθη για Υφυπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού, απαντά:
«Τα υφυπουργεία ήταν μέρος του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου αλλά και ανάγκη για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας. Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για να δώσουμε περιεχόμενο και ουσία σε αυτή τη θεσμική ανάγκη που θα έχει ένα καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ενώπιον της Βουλής και στον κόσμο τις προτάσεις μας και να προχωρήσουμε τουλάχιστον με αυτά τα δυο. Μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα».
Τα ομοσχέδια περιγράφουν πρακτικά πώς σε μεγάλο βαθμό «αποπολιτικοποιείται» η Δημόσια Υπηρεσία, καταργούνται οι πολιτικές παρεμβάσεις. Ο υφυπουργός καλεί τη Βουλή να προχωρήσει το ταχύτερο στην ψήφισή των νομοσχέδιων. Επισημαίνει ότι με το να χρησιμοποιούμε ως άλλοθι τη νοοτροπία δεν πάμε μπροστά. Δηλώνει ανήσυχος με τη ρητορική που άρχισε να εξελίσσεται τώρα που φεύγει η Τρόικα, η οποία θέλει να επιστρέψουμε πίσω στα παλιά.
-Ο κύβος ερρίφθη για Υφυπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού;
Τα υφυπουργεία ήταν μέρος του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου αλλά και ανάγκη για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας. Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για να δώσουμε περιεχόμενο και ουσία σε αυτή τη θεσμική ανάγκη που θα έχει ένα καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ενώπιον της Βουλής και στον κόσμο τις προτάσεις μας και να προχωρήσουμε τουλάχιστον με αυτά τα δυο. Μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα.
-Θα χρειαστούν νέα κονδύλια;
Όχι, αντίθετα πιστεύω θα υπάρξουν εξοικονομήσεις. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της κινητικότητας, θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από κάποια υπουργεία για να δοθούν πιο συγκεντρωμένα στα υφυπουργεία, κάτι που θα έχει συνέργειες, ενώ θα απλοποιηθούν και διαδικασίες. Ο σκοπός μας είναι να νοικοκυρέψουμε το κράτος και όχι να προσθέσουμε άλλες δομές ή στρεβλώσεις.
-Ο ΚΟΤ θα μετεξελιχθεί σε Υφυπουργείο Τουρισμού;
Ο ΚΟΤ είναι ένας ημικρατικός οργανισμός που δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει, να προωθήσει και να σχεδιάζει οριζόντιες πολιτικές. Χρειάζεται θεσμική ενίσχυση, γι’ αυτό μιλούμε για αναβάθμισή του σε υφυπουργείο, ούτως ώστε να μπορεί να προωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό και να μπορεί να επιβάλει οριζόντιες πολιτικές.
-Τι θα είναι το Υφυπουργείο Ανάπτυξης;
Τρία πράγματα. Η διοικητική μεταρρύθμιση που αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Οι απλοποιήσεις των διαδικασιών, το e-government, η μείωση της γραφειοκρατίας. Δεύτερο, η στοχευμένη προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών προτεραιότητας του Προέδρου. Τρίτο, ένα one stop shop και σημείο αναφοράς για τον επενδυτή, μια πραγματική αδειοδοτική Αρχή για τις στρατηγικές επενδύσεις η οποία θα εφαρμόζει ένα νέο επενδυτικό νόμο.
-Ωραία να τα ακούμε, στην πράξη όμως δύσκολα γίνονται, μια που από τον Αύγουστο είναι στη Βουλή τα 6 νομοσχέδια που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας…
Όντως είναι πολύ σημαντικό να ψηφιστούν τα έξι νομοσχέδια από τη Βουλή, όπως και τα άλλα μεταρρυθμιστικά που θα φέρουμε φέτος. Ευελπιστούμε να πείσουμε γι’ αυτή την αναγκαιότητα.
-Γιατί δεν το καταφέρατε μέχρι τώρα;
Αντιλαμβάνομαι το φόρτο εργασίας που είχε η Βουλή στο τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Οικονομικών με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής κατέταξε τα νομοσχέδια αυτά ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης, γι’ αυτό αναμένω ότι σύντομα θα τα δει.
-Η παρούσα ή η νέα Βουλή;
Αυτό μόνο η Βουλή μπορεί να το απαντήσει. Το σημαντικό είναι να ψηφιστούν.
-Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και ίσως κάποια νομοσχέδια που μπορεί να έχουν κόστος να μην είναι προτεραιότητα…
Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις, θα το δείξει η πράξη.
-Τι ριζικές αλλαγές θα φέρουν τα έξι αυτά νομοσχέδια στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας;
Πρώτα από όλα είναι το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πυλώνα δημοσίων δαπανών. Είχαμε ένα από τα πιο υψηλά κρατικά μισθολόγια στην Ευρώπη, κάτι που σήμαινε ότι ο φορολογούμενος πλήρωνε δυσανάλογα για την υπηρεσία που έπαιρνε. Αυτό νοικοκυρεύεται και είναι πολύ βασικό να περάσει για να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της όσο αφορά τις φοροελαφρύνσεις. Τα άλλα νομοσχέδια αποσκοπούν όπως η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας αυξηθεί όχι μέσω των δαπανών αλλά νέων εργαλείων όπως η κινητικότητα, ένα καλύτερο σύστημα ανέλιξης που θα αμείβει τους πιο άξιους, δίνουμε περιεχόμενο στην αξιοκρατία μέσω αντικειμενικών κριτηρίων ανέλιξης και μοριοδότησης. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια πιο αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία και σε περισσότερο σεβασμό στον φορολογούμενο.
-Είχατε πει ότι όλα αυτά για να γίνουν πρέπει να έλθουμε σε ρήξη με τον κομματισμό και τα συμφέροντα, πόσο εύκολο είναι;
Η ψήφιση των νομοσχεδίων σημαίνει αλλαγή της θεωρίας με την πράξη. Περιγράφουν πρακτικά πώς σε μεγάλο βαθμό «αποπολιτικοποιείται» η Δημόσια Υπηρεσία και οι πολιτικές παρεμβάσεις, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν και άλλα.
-Είναι και θέμα νοοτροπίας…
Το δέχομαι, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας αποτελεί το άλλοθι του κάθε πολιτικού που δεν θέλει να κάνει πράγματα. Αλλάζεις το σύστημα για να αλλάξει κι η νοοτροπία. Θα υπάρχουν αντιδράσεις, θα υπάρχουν προβλήματα εφαρμογής στην αρχή αλλά θα οδηγήσουν σταδιακά και σε αλλαγή νοοτροπίας. Με το να χρησιμοποιούμε ως άλλοθι τη νοοτροπία, δεν πάμε μπροστά.
-Οι συντεχνίες αντιδρούν;
-Κάποιες. Κάποιες όμως έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει αίσθημα ευθύνης και συνειδητοποίησαν ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει και προς όφελος των δημοσίων υπαλλήλων, διότι οι πρώτοι που εγκλωβίζονται από αναχρονιστικές και μη αξιοκρατικές διαδικασίες, ευάλωτες σε πολιτικές παρεμβάσεις, είναι οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Γι’ αυτό έχουν συνεργαστεί.
-Τώρα που φεύγει η Τρόικα κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στις κακές πολιτικές του παρελθόντος;
Ελπίζω να μάθαμε το μάθημά μας. Αν χρειαζόμαστε κηδεμονία για να κάνουμε αλλαγές προς όφελος αυτού του τόπου και βήματα μπροστά ή για να νοικοκυρευτούμε, τότε σημαίνει ότι δεν μάθαμε τίποτα από την κρίση.
-Οι ενδείξεις τι δείχνουν;
Ότι ωριμάζουμε, αλλά είμαι και ανήσυχος με μια ρητορική που άρχισε να εξελίσσεται τώρα που φεύγει η Τρόικα, η οποία θέλει να επιστρέψουμε πίσω στα παλιά.
-Ακούγονται φωνές για αυξήσεις, απεργίες κ.λπ.
Θα είναι η σύγκρουση της λογικής και της αλλαγής με το συντηρητισμό και είναι δική μας υπόθεση να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να πορευτούμε.
Τα επόμενα 2 χρόνια επικεντρώνονται στο e-government
-Μας επισκέφτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Taavi Rοivas και υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας…
Ναι, το πρωτόκολλο προνοεί την παροχή τεχνογνωσίας από την Εσθονία για συγκεκριμένα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τα οποία αφορούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, τεχνική υποστήριξη, ένα πλάνο για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους Εσθονούς για να δώσουμε ένα πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο.
-Ποιο θα είναι το πρώτο βήμα;
Έχουμε κάποια έργα υπόψη, όπως την ηλεκτρονική ταυτότητα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών συναλλαγών με το κράτος. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια προετοιμασία των ίδιων των τμημάτων του Δημοσίου. Ήδη ως προεδρία έχουμε καταγράψει 1.500 διαδικασίες που αφορούν συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Πρέπει να τις απλοποιήσουμε, να τις κάνουμε ομοιόμορφες και μετά να τις ψηφιοποιήσουμε.
βΤης απλοποίησης. Μιλούμε με τα διάφορα τμήματα, πολλές από αυτές τις διαδικασίες είναι απηρχαιωμένες, κάποιες πρέπει να καταργηθούν. Πρέπει να γίνει μια απίστευτη τεχνοκρατική και νομοθετική δουλειά πριν να μπορεί να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα.
-Η Εσθονία έχει κάνει το e-resident (ηλεκτρονική ταυτότητα κατοικίας).
Είναι και αυτό κάτι που εξετάσουμε, με δεδομένο ότι θέλουμε να καταστήσουμε την Κύπρο επενδυτικό επιχειρηματικό προορισμό και επαγγελματικών υπηρεσιών. Εκεί που υστερούσαμε μέχρι σήμερα κι εδώ επικεντρώνεται η προσπάθεια των επόμενων δυο χρόνων με το e- government, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητα και η μείωση της γραφειοκρατίας.
-Θα τα προλάβετε;
Δεν θέλω να δώσω τη λανθασμένη εντύπωση ότι όλα θα γίνουν μέσα σε δύο χρόνια. Πρέπει να δρομολογηθούν με συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο καταρτίζουμε. Προσπαθούμε μέσα στις επόμενες μέρες να λύσουμε το θέμα με τις ηλεκτρονικές υπογραφές. Στόχος μας είναι ο νόμος «only once», που σημαίνει ότι ο πολίτης μόνο μία φορά θα καταθέτει οπουδήποτε πληροφόρηση, πιστοποιητικά, έγγραφα στο Δημόσιο. Αυτό θα είναι στο τέλος του δρόμου.
-Το τέλος του δρόμου θα είναι με το τέλος της πενταετίας;
Όχι, πιο πέρα.
Ανατρέψαμε κατρακύλα εφτά χρόνων
-Μόλις αναλάβατε ήλθε το κούρεμα και η Τρόικα. Πώς νιώθετε τώρα που εξερχόμαστε από το μνημόνιο;
Αν αναλογιστώ τις συνθήκες και τους κινδύνους όταν αναλάβαμε και το τι περάσαμε ειδικά τα πρώτα 2 χρόνια, νιώθω πραγματικά περήφανος που αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε να γυρίσει σελίδα για τη χώρα. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζουν όλοι στο εξωτερικό και τα περί success story που κάποιοι ειρωνεύονται, δεν είναι ορολογία την οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, αλλά είναι παραδοχή των ξένων, των πιο σοβαρών διεθνών εντύπων, και ξένων οργανισμών ή πολιτικών. Αν αναλογιστούμε τους κινδύνους τότε, που δεν ξέραμε αν θα ξανανοίξουν οι τράπεζες, που κάποιοι μας παρότρυναν έλεγαν να βγούμε από το ευρώ, κάτι που θα ισοδυναμούσε υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών μέχρι και 70%, ή ότι θα μπαίναμε σε συνεχή κύκλο ύφεσης και λιτότητας, μπορώ να νιώθω περήφανος. Ότι δουλέψαμε σιωπηρά, επαναφέραμε την πολιτική και οικονομική αξιοπιστία της χώρας.
-Βέβαια ο κόσμος εξακολουθεί να έχει μειωμένους μισθούς, δεν βλέπει μεγάλες αλλαγές…
Το παζάρι άρχισε να το νιώθει, αλλά δεν υπάρχει ένα μαγικό κουμπί που θα πατήσεις και θα δημιουργήσεις αυτόματα πλούτο. Ναι, υπάρχει αυξημένη ανεργία αλλά είναι πιο μειωμένη από τότε που αναλάβαμε ως Κυβέρνηση. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και αυτό είναι η συνέπεια της κατάρρευσης της οικονομίας και δεν μπορεί να λυθεί σε ένα 1 ή 2 χρόνια. Καταφέραμε να ανατρέψουμε μια κατρακύλα 7 χρόνων και από εμάς και τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν εξαρτάται το τι ρυθμούς ανάπτυξης θα καταφέρουμε στο μέλλον.
-Άρα εξαρτάται από τη δική σας αποτελεσματικότητα.
Από τη δική μας αποτελεσματικότητα εξαρτήθηκε το γεγονός ότι διαψεύσαμε τις προβλέψεις της οικονομικής ύφεσης τα τελευταία 3 χρόνια κατά 10%. Οι προβλέψεις έλεγαν ότι αν πετύχαινε το πρόγραμμα η παραγωγή της χώρας θα ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ πιο λίγη από ότι είναι τώρα και η ανεργία θα ήταν 25%. Με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε τα έχουμε διαψεύσει. Με τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε, αλλά και από την ωριμότητα του συνόλου της πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων, θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα κρατήσουμε την αξιοπιστία των επενδυτών.
-Πρέπει να πείσουμε για να έλθουν νέοι επενδυτές.
Ναι, αλλά δεν πείθουμε με το να λέμε συνεχώς όχι σε όλα. Ότι θέλουμε να είμαστε ενεργειακό κέντρο αλλά δεν θέλουμε ενεργειακές εγκαταστάσεις, ότι δεν θέλουμε εργοστάσια, ότι δεν θέλουμε καζίνο, ότι δεν θέλουμε πολεοδομικά κίνητρα που καταστούν τις μαρίνες βιώσιμες, ότι δεν θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές σε δημόσιους οργανισμούς. Η ανάπτυξη δεν είναι ένα σύννεφο που βρέχει λεφτά. Οι προοπτικές υπάρχουν, αλλά είναι οι πραγματικές επενδύσεις που θα κρίνουν το οικονομικό μας μέλλον.
Άλματα μπροστά
-Πώς ήταν τα 3 χρόνια διακυβέρνησης;
Δύσκολα, αγχωτικά, γεμάτα προκλήσεις, αλλά και με μια ικανοποίηση ότι έχουμε αποτελέσματα. Έχω όμως μια μεγάλη αγωνία πόσα ακόμα θα καταφέρουμε να κάνουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας.
-Κοιμάστε τα βράδια;
Ναι, διότι νιώθω ήσυχος με την συνείδησή μου ότι κάναμε ως Κυβέρνηση μεγάλα άλματα μπροστά. Και για το δικό μου πορτοφόλιο, κατάθεσα τα 6 νομοσχέδια για τη Δημόσια Υπηρεσία, κάτι που θεωρείτο, πριν 2 χρόνια, αδύνατο. Από εδώ και πέρα έχουμε πάρα πολλά να παραδώσουμε κι ο χρόνος τελειώνει. Δουλεύουμε εντατικότατα και ελπίζω κάποια σημαντικά από αυτά που τροχοδρομήσαμε να ολοκληρωθούν με το τέλος της θητείας μας.
Το κόστος της λύσης να μη χρησιμοποιείται ως φόβητρο
-Αυτές τις μέρες μονοπωλούν τις συζητήσεις τα οικονομικά της λύσης. Λέγεται ότι θα είναι €25-30 δισ., πόσο κοντά είμαστε στην πραγματικότητα;
Τα οικονομικά της λύσης δεν πρέπει να τα βλέπουμε στατικά. Με μια σωστή λύση ανοίγονται τεράστιοι ορίζοντες για την ανάπτυξη. Το ότι υπάρχει κάποιο κόστος που αφορά συγκεκριμένα θέματα και θα πρέπει να εξευρεθούν συγκεκριμένοι πρακτικοί τρόποι για να επιλυθούν όπως το περιουσιακό κλπ, δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβίζει. Η δουλειά που γίνεται είναι ακριβώς για να είμαστε τεχνοκρατικά έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κάποιους ως φόβητρο.
-Ακούγεται ότι θα μπούμε σε ένα νέο μνημόνιο για να επωμιστούμε το κόστος της λύσης…
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με μνημόνιο. Αν υπάρχει κάποιο κόστος μεσοπρόθεσμο, δεν πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό; Αν είναι αυτό πολιτική θέση τη σέβομαι, αλλά διαφωνώ. Η δική μας πολιτική θέση είναι ότι πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό. Το κόστος εξαρτάται και από την πολιτική διαπραγμάτευση, δεν είναι αποτρεπτικό αλλά θα πρέπει να είμαστε τεχνικά έτοιμοι ούτως ώστε να ξέρουμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης και τους τρόπους χρηματοδότησης.
-Πού βρίσκεται η κίνηση από τα Ηνωμένα Έθνη για δημιουργία Ταμείου Στήριξης;
Θα υπάρξει Ταμείο Στήριξης αλλά είναι πολύ νωρίς και νομίζω ότι όσα πιο λίγα λέμε τώρα, τόσο το καλύτερο. Πρέπει να περιμένουμε.
-Βλέπετε λύση εντός του 2016;
Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος, δεν θα το απέκλεια, αλλά δεν εξαρτάται από τη δική μας πλευρά.
Τους επόμενους μήνες οι μελέτες του ΔΝΤ
-Με μια πιθανή λύση του Κυπριακού όλα αυτά τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν;
Όχι, αντίθετα πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε θα βοηθήσουν σε περίπτωση λύσης. Όταν έχουμε έτοιμα συστήματα και μεταρρυθμίσεις,θα μπορούν να εφαρμοστούν σε όλη την Κύπρο. Είναι βέβαια και θέματα πολιτικά, αλλά ο σκοπός είναι μια ενιαία αποτελεσματική οικονομία, γι’ αυτό η δουλειά που κάνουμε εμείς θα μπει μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
-Είχατε πάει στη Νέα Υόρκη και ζητήσατε από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ εκπόνηση τεχνοκρατικών μελετών για μια ενιαία οικονομία σε περίπτωση λύσης;
Έγινε επίσημη αίτηση από πλευρά Κυβέρνησης και όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη είχα επαφές μαζί τους.
-Τι τους ζητήσατε;
Να αναλύσουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στο βορρά διότι τις δικές μας τις ξέρουν, για να δουν το μακροοικονομικό πλαίσιο, δηλαδή τι θα είναι η ενοποιημένη οικονομία, τι θα παράγει. Θα ελέγξουν τις δυνατότητες της οικονομίας στα κατεχόμενα και ποια είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη. Ποιο θα είναι το ισοζύγιο πληρωμών, ποιος ο πληθωρισμός. Θα μπουν όλα σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Όλα αυτά είναι πολύ ουσιώδη ζητήματα που πρέπει να τα έχουμε ενώπιον μας.
-Αυτά άπτονται θέματα πολιτικής και σχεδίου λύσης;
Ναι, αλλά όπως λέει κι ο ίδιος ο Πρόεδρος, δεν μπορείς να λαμβάνεις πολιτικές αποφάσεις χωρίς να είναι υποστηριζόμενες από μια τεχνοκρατική και οικονομική βεβαιότητα. Αυτή είναι η προσπάθεια. Τόσα χρόνια δεν μιλούσαμε για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού; Ο Πρόεδρος προσπαθεί να δώσει περιεχόμενο και βεβαιότητα στις λέξεις βιωσιμότητα και λειτουργικότητα.
-Πότε θα είναι έτοιμες οι μελέτες;
Τους επόμενους μήνες.
Πηγή: Φιλελεύθερος
Τραυματισμένο πρόσωπο, το οποίο εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο υποστατικού στην περιοχή Αγίας Νάπας, μεταφέρθηκε σήμερα…
Για 11η συνεχόμενη χρονιά, ο αγαπημένος θερινός κινηματογραφικός θεσμός της Κύπρου ζωντανεύει ξανά, κάτω από…
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγόρου του Δήμου Αγίας Νάπας ανακοινώνει ότι θα διαθέσει λεωφορείο για τη…
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγόρου του Δήμου Αγίας Νάπας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και…
Μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών επέβαλε σήμερα Τρίτη το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο…
Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν…