Φρέναρος: Ο Υπ.Παιδείας στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Σχολείων Μ.Εκπαίδευσης Αμμοχώστου (photos)

DSC 0502 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία
DSC 0502 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία

Τις εργασίες του 13ου Μαθητικού Συνεδρίου Σχολείων Μέσης, Τεχνικής και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης κήρυξε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στόχος του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό τον τίτλο “Κύπρος 2017: Ανάδειξη και Αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου» είναι να προβάλει τη θαυμαστή πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, αλλά και τρόπους αξιοποίησής της, ώστε να παραμείνει ζωντανή και αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

DSC 0489 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία

Σημείωσε παράληλλα ότι η σύνδεση με το παρελθόν ενδυναμώνει και διατηρεί την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητά και φυσιογνωμία και αποτελεί παράλληλα γερό θεμέλιο για την μελλοντική μας πορεία.

Στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι η εξοικείωση, ειδικά των νέων, με μηχανισμούς που προστατεύουν τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις, τους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς μας χώρους, τα έργα τέχνης, τα ήθη και τα έθιμά μας θεωρείται αναγκαία, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

DSC 0450 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία

Το Συνέδριο εμπίπτει στον τρίτο υπό έμφαση στόχο της χρονιάς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος αποσκοπεί στο να φέρει πιο κοντά την Παιδεία με τον Πολιτισμό και επικεντρώνεται στην ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου μέσα από βιωματικές δράσεις. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017».

DSC 0448 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία

Στο διασχολικό συνέδριο συμμετείχαν 120 μαθητές σε βιωματικά εργαστήρια, μέσα από τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Καδής θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα σε σχέση με τους τρόπους που μπορεί η πνευματική και υλική κληρονομιά μας και παράδοση να αναδειχθεί και να προστατευθεί.

DSC 0480 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν το Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα με την παράμετρο “Το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας ως δημόσιο, συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής”, το Ιδιωτικό Σχολείο Xenion Highschool με την θεματική παράμετρο “Η συμβολή του κυπριακού πολιτισμού στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων”, η Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου με την παράμετρο “Ο ρόλος του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωση πολιτιστικής ταυτότητας και τρόποι δράσης στο σχολικό περιβάλλον” και το Λύκειο Παραλιμνίου με τη θεματική παράμετρο “Αμμόχωστος: Ιστορία και Πολιτισμός μέσα από τέχνες”

DSC 0476 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία

Χαιρετισμούς απήυθυναν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Λυκείου Κοκκινοχωρίων, Αδάμος Σεργίου, ο Διευθυντής του Λυκείου Παραλιμνίου (Συντονιστικού Σχολείου επ. Αμμοχώστου) Σόλων Χαραλάμπους και ο Δρ. Γιώργος Γεωργής.

DSC 0469 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία

Κατά τη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου παρουσιάστηκε δρώμενο από μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Κοκκινοχωρίων και μουσικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου.

DSC 0507 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία

Στη συνέχεια, ο Υπουργός μετέβη στο Ειδικό Σχολείο Απόστολος Βαρνάβας στο Λιοπέτρι , όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Σχολείου, να περιοδεύσει στις αίθουσες διδασκαλίας και σε όλες τις ειδικές αίθουσες και να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους οργανωμένους γονείς για θέματα που τους απασχολούν. Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε ότι στο Σχολείο παρέχεται ψηλού επιπέδου εκπαίδευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, για τα οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες.

Τέλος, ο Υπουργός επισκέφθηκε το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου, όπου, με την ευκαιρία της Γιορτής του Δέντρου, συμμετείχε με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σε δεντροφύτευση στην αυλή του Σχολείου. Στη συνέχεια, ο Υπουργός παρακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που με πολλή επιμέλεια ετοιμάστηκε από το Σχολείο.


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή στο 13ο Επαρχιακό Συνέδριο Σχολείων Μέσης, Τεχνικής και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αμμοχώστου με θέμα «Κύπρος 2017: Ανάδειξη και Αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου»

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017, 8:20 π.μ., Λύκειο Κοκκινοχωρίων

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο Σχολείων Μέσης, Τεχνικής και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αμμοχώστου, το οποίο διοργανώνεται από το Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα. Ο στόχος του σημερινού Συνεδρίου που έχει ως θέμα «Κύπρος 2017: Ανάδειξη και Αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου» είναι να προβάλει τη θαυμαστή πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τρόπους αξιοποίησής της, ώστε να παραμείνει ζωντανή και αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Η σύνδεση με το παρελθόν ενδυναμώνει και διατηρεί την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητά και φυσιογνωμία και αποτελεί παράλληλα γερό θεμέλιο για την μελλοντική μας πορεία.

Η εξοικείωση, ειδικά των νέων, με μηχανισμούς που προστατεύουν τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις, τους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς μας χώρους, τα έργα τέχνης, τα ήθη και τα έθιμά μας θεωρείται αναγκαία, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το σημερινό Συνέδριο εμπίπτει στον τρίτο υπό έμφαση στόχο της χρονιάς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος αποσκοπεί στο να φέρει πιο κοντά την Παιδεία με τον Πολιτισμό και επικεντρώνεται στην ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου μέσα από βιωματικές δράσεις. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017».

Σήμερα, 120 μαθητές μας θα συμμετάσχουν στα βιωματικά εργαστήρια του Συνεδρίου, μέσα από τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα σε σχέση με τους τρόπους που μπορεί η πνευματική και υλική κληρονομιά μας και παράδοση να αναδειχθεί και να προστατευθεί.

Καταληκτικά, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές του σημερινού Διασχολικού Συνεδρίου, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του. Συγχαίρω τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Λυκείου Παραλιμνίου, Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου και Ιδιωτικού σχολείου Xenion, τόσο για την αγαστή συνεργασία που ανέπτυξαν μεταξύ τους όσο και για τη στήριξη και την καθοδήγηση που προσέφεραν στους μαθητές τους.

Ειδικότερα, συγχαίρω τις επιτροπές Συνεδρίου κάθε σχολείου, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που συντονίζουν τις ομάδες των μαθητών στα βιωματικά εργαστήρια. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές μας για την ενεργό εμπλοκή τους στο σημερινό Συνέδριο, αλλά κυρίως για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν σε ό,τι αφορά στη διατήρηση του πολιτιστικού μας θησαυρού.

Κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν!

SotiraNews