Κατεχόμενα: Στερεύουν από καύσιμα, αυξήσεις σε γαλακτοκομικά

Από τη μια είναι η αύξηση στην τιμή αγοράς καυσίμων λόγω της αύξησης της αξίας του δολαρίου και από την άλλη οι μικρές ποσότητες που αγοράζουν πλέον οι εταιρείες διανομής στα κατεχόμενα με στόχο να μειώσουν το ρίσκο ζημιάς

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Κατεχόμενα, Οικονομία

Ελλείψεις στα αποθηκευμένα καύσιμα παρατηρείται στα κατεχόμενα με τον πρόεδρο της ένωσης ιδιοκτητών πρατηρίων βενζίνης, Λεβέντ Τσιαγντάλ να δηλώνει ότι εδώ και δύο μέρες στην αγορά δεν υπάρχει μαζούτ.

Όπως εξήγησε, από τη μια είναι η αύξηση στην τιμή αγοράς καυσίμων λόγω της αύξησης της αξίας του δολαρίου και από την άλλη οι μικρές ποσότητες που αγοράζουν πλέον οι εταιρείες διανομής στα κατεχόμενα με στόχο να μειώσουν το ρίσκο ζημιάς. Παρ’ αυτά, συνέχισε, τα καύσιμα κίνησης συνεχίζουν να είναι πιο φτηνά στα κατεχόμενα, αφού ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 1.45 ευρώ (22 ΤΛ), στην Τουρκία 11 ΤΛ και στα κατεχόμενα 8.76 ΤΛ. Παρατήρησε ωστόσο ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα υπήρξε δραστική αύξηση τις τιμές των καυσίμων λόγω της συναλλαγματικής πτώσης.

Οι τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα, είπε ο κ. Τσιαγντάλ, «κλειδώνουν» συναλλαγματικά κάθε 21 μέρες με αποτέλεσμα οι εταιρείες εισαγωγείς καυσίμων να έχουν υποστεί ζημιά 60 – 70 κουρούς (υποδιαίρεση της λίρας 1 ΤΛ = 100 κουρούς) το λίτρο. Γι αυτό, πρόσθεσε, το σύστημα τιμολόγησης πρέπει να αλλάξει και το «κλείδωμα» να ισχύει για περίοδο 7 ημερών μόνο.

Αλλά και στο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό έξω από την Κερύνεια υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια καυσίμων λόγω όμως των καιρικών συνθηκών. Η ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι το πλοίο έχει ρίξει άγκυρα ανοικτά από τον σταθμό καθώς λόγω των δυνατών ανέμων δεν μπορεί να πλησιάσει την ακτή και να μεταφέρει τα καύσιμα.

Στο μεταξύ, αναμένονται νέες αυξήσεις σε γάλα, τυρί και χαλούμι καθώς η συνεργατική γάλακτος (αντίστοιχη του Οργανισμού Γάλακτος) που καθορίζει την τιμή του νωπού γάλακτος κάθε 15 ημέρες, ετοιμάζεται για νέες αυξήσεις. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, το λίτρο νωπού γάλακτος από 9.95 θα πωλείται 10.95 ΤΛ (0.73 ευρώ) και το κιλό το χαλούμι από 73.50 στις 95 ΤΛ (6.33 ευρώ), ενώ το άσπρο τυρί από 56.70 θα πάει στις 74 ΤΛ (4.93 ευρώ).

Σημειώνεται ότι το ευρώ έχει φτάσει τις 15 ΤΛ ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 13,45. Το δολάριο σήμερα έφτασε τις 13.27 ΤΛ και η στερλίνα 17,06 ΤΛ.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΗΦ)