ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Ναυαγοσώστες, οι αφανείς ήρωες των παραλιών

Ναυαγοσώστες ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, Ναυαγοσώστες, Νέα Αμμοχώστου, Παραλίες

Πρόκειται για μια είδηση που δυστυχώς δεν γράφτηκε και δεν μεταδόθηκε από κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Που όμως αν γραφόταν, θα μπορούσε να άρχιζε ως εξής: «Με ένα θερμό χειροκρότημα εκατοντάδες τουρίστες επιβράβευσαν την επιτυχή προσπάθεια Κυπρίων ναυαγοσωστών να διασώσουν άνθρωπο ο οποίος κινδύνευσε με πνιγμό. Η διάσωση έγινε μπροστά στα μάτια αυτών των εκατοντάδων τουριστών που παρακολούθησαν με αγωνία την προσπάθεια και ξέσπασαν σε ένα θερμό χειροκρότημα όταν ο άνθρωπος που κινδύνευσε μεταφέρθηκε με ασφάλεια στη στεριά και παραλήφθηκε από ασθενοφόρο».

Τέτοιες διασώσεις ανθρωπίνων ζωών και ανθρώπινες στιγμές διαδραματίζονται στις παραλίες μας σχεδόν καθημερινά και σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τους ναυαγοσώστες να επισημαίνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο. Όταν δηλαδή πνιγεί κάποιος τουρίστας, αυτό να γίνεται είδηση από τα ΜΜΕ.

Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό σε κάποια παραλία της Αγίας Νάπας, όπου μερικές εκατοντάδες ξένοι τουρίστες (αλλά και κάποιοι Κύπριοι) παρακολούθησαν μια τέτοια διάσωση από πνιγμό από ναυαγοσώστες του δήμου και τους χειροκρότησαν, ακολουθήσαμε μέσα από αυτό το ρεπορτάζ τον άγνωστο καθημερινό αγώνα που δίνουν οι 37 ναυαγοσώστες του Δήμου Αγίας Νάπας και κατ’ επέκταση όλοι οι συνάδελφοί τους παγκύπρια. Ένας αφανής αγώνας που τιμά την Κύπρο και αναδεικνύεται ως ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός ως προς τη ναυαγοσωστική υπηρεσία που παρέχεται στις παραλίες της, μέσα από τις εκατοντάδες σχόλια που γίνονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κάθε φορά που συμβαίνει αυτό.

Για τον ναυαγοσώστη Μιχάλη Αδάμου του Δήμου Αγίας Νάπας η υπηρεσία του είναι συνυφασμένη με τα τελευταία 33 χρόνια της ζωής του. Από τους αρχαιότερους στην Υπηρεσία αυτή του Δήμου Αγίας Νάπας, αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο εκμάθησης και εμπειρίας για τους νεαρότερους συναδέλφους του. Συνομιλώντας μαζί του, μας τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο και πιο όμορφο στην ψυχή του ανθρώπου που νιώθει πριν κοιμηθεί ότι τη μέρα που πέρασε, κάνοντας το καθήκον του ως ναυαγοσώστης, έγινε αφορμή να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή και κάποτε περισσότερες από μια. «Αισθανόμενοι οι ναυαγοσώστες ότι χάρη σε αυτούς ένας άνθρωπος θα συνεχίσει να βρίσκεται στη ζωή, νιώθουν πιο ωφέλιμοι, πιο ωραίοι μέσα τους άνθρωποι», συνέχισε. Και κατέληξε λέγοντας πως «χρόνια και χρόνια κάνοντας αυτό οι ναυαγοσώστες, σώζοντας δηλαδή ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους στη θάλασσα, αυτό το συναίσθημα γίνεται κάτι σαν γιατρικό ψυχής».

Ο Μιχάλης Αδάμου είπε επίσης πως «πολλές φορές οι άνθρωποι που διασώζονται από πνιγμό δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να επανέλθουν αργότερα για να τους αναζητήσουν και να τους ευχαριστήσουν». Δεν είναι όμως αυτό το θέμα, συνεχίζει. Για τον ναυαγοσώστη αρκεί το συναίσθημα ότι έσωσε τη ζωή κάποιου ανθρώπου, αλλά «και εκείνο το θερμό, το ανεπανάληπτο χειροκρότημα των τουριστών στην παραλία, το οποίο επιβραβεύει πέρα για πέρα αυτή την προσπάθεια».

Είναι όμως και οι φορές που επανέρχονται στην παραλία οι άνθρωποι που διασώθηκαν. Για να πουν ένα ευχαριστώ, να σφίξουν το χέρι αυτού ή αυτών που τους έσωσαν. Και δεν υπάρχει πιο μεγάλη χαρά και ηθική ικανοποίηση, τονίζει ο Μιχάλης Αδάμου.

Ψυχoλογικό ντοπάρισμα στο καθημερινό τους έργο

Συμβαίνει όμως και κάτι άλλο στον Δήμο Αγίας Νάπας, το οποίο μας τόνισαν εκτός από τον Μιχάλη και άλλοι ναυαγοσώστες με τους οποίους συναντηθήκαμε. Στην Αγία Νάπα όταν γίνει διάσωση ενός τουρίστα ή ντόπιου λουόμενου σε κάποια παραλία του δήμου, ενημερώνονται ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Δημήτρης Πατέρας, ο δήμαρχος, η Δημοτική Υπηρεσία και οι δημοτικοί σύμβουλοι και αποδίδεται μια ηθική εύφημος μνεία σε αυτό τον ναυαγοσώστη ή τους ναυαγοσώστες που πραγματοποίησαν αυτή την προσπάθεια. Έτσι, ο άνθρωπος ναυαγοσώστης γίνεται ο μικρός καθημερινός ήρωας στην τοπική κοινωνία που εργάζεται, γιατί συνέτεινε στη σωτηρία μιας ζωής και αυτό συμβάλλει στο καλό όνομα και τη φήμη της Αγίας Νάπας. Είναι μια τακτική που αποτελεί πολύτιμο ψυχολογικό ντοπάρισμα στο καθημερινό τους έργο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ναυαγοσωστικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Νάπας, Δημήτρη Πατέρα, η Υπηρεσία είναι από τις πρώτες που συστάθηκαν στην Κύπρο και αυτό έγινε το 1991. Πρόκειται τόνισε για μια Υπηρεσία πολύ σημαντική για το καλό όνομα που θέλει να έχει η Αγία Νάπα και σήμερα απαρτίζεται από 37 άτομα. Όμως, τόνισε ο κ. Πατέρας, το μυστικό δεν είναι μόνο τα τεχνικά μέσα με τα οποία ο δήμος έχει αναβαθμίσει την Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια, αλλά το αίσθημα ότι όλοι, από τον δήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο δημοτικό υπάλληλο, στέκονται έμπρακτα, πρακτικά και ηθικά, δίπλα από την Υπηρεσία.

Πηγή: Philenews/Πάμπος Βάσιλας