“Αναγκαία η επανέναρξη των οργανωμένων κολυμβητηρίων”

εικόνα Viber 2020 03 09 10 47 198 001 1 Coronavirus, Κολυμβητήρια

Επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας καθώς και προς τον Πρόεδρο του ΚΟΑ απέστειλε η Ομάδα Ιδιοκτητών Αδειοδοτημένων από τον ΚΟΑ Κολυμβητηρίων με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την ένταξη των κολυμβητηρίων στα νέα μέτρα χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες αδειοδοτημένων κολυμβητηρίων, ενημερώνουν ότι κατόπιν οδηγιών από τον ΚΟΑ για αναστολή εργασιών λόγω της πανδημίας, ανέστειλαν και τα αδειοδοτημένη κολυμβητήρια τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του όπως όλα τα γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα, ότι για εξασφάλιση της Άδειας Λειτουργίας των κολυμβητηρίων απαιτείται εκτός του ελέγχου γυμναστηρίων, επιπλέον έλεγχος από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτους καθώς επίσης και από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

Επίσης, τονίζουν μέσω επιστολής που απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι κανονισμοί απολύμανσης του νερού με την μέθοδο της χλωρίωσης που ισχύει στην Κύπρο (Οι περί Δημοσίων Κολυμβητικών Δεξαμενών Κανονισμοί του 1996) είναι από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη με τα ζητούμενα επίπεδα να κυμαίνονται από 1.5 – 3.0 ppm (parts per million) σε αντίθεση με το τι ισχύει στην Ελλάδα όπου οι αντίστοιχοί κανονισμοί απαιτούν τα επίπεδα χλωρίου να είναι μόνο από 0.4 – 0.7 ppm.

Αναφορικά με τα σημερινά δεδομένα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ισχυροί οργανισμοί όπως το Centers of Disease Control and Prevention, το Health Service Executive Ireland υποστηρίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του χλωριωμένου νερού της πισίνας (www.cdc.gov/coronavirus/2019- ncov/php/water.html?fbclid=IwAR0NeDaz0W9BMHw2sL984HdZoeWUdTkPdW1pQsAag9tH 9prnWyBdvkEE90g , https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/parks- rec/aquatic- venues.html?fbclid=IwAR14VccFwtTM_qdN5OKsq3T2iAqWXeaEd4FO5iP0pO4Hb1- QTy6hUvQaeG4 , www.irishtimes.com/news/health/coronavirus-proper-chlorination-stops- water-transmission-hse-advises-1.4197775?fbclid=IwAR2Vhss5I2z_Rgv-q- 7Sy4uJNXKzRxLuVsyhaq9t_5fbuZh5aEo6saboF5c ).

Ίδιες αναφορές γίνονται και από άλλους οργανισμούς αλλά και διακεκριμένους επιστήμονες κατατάσσοντας την κολύμβηση στα πιο ασφαλή αθλήματα (http://sportsfeed.gr/ta-pio-asfali-athlimata-kata-tin- pandimia/?fbclid=IwAR0mI1EFeIStKSRsn_OMUL9Muo1tcOWHsQqS3weSDSROslfiUtM_tE h93HU ).

Στα κολυμβητήρια προσφέρονται υδάτινα προγράμματα τα οποία προσφέρουν στο κοινό σημαντικά σωματικά, ψυχολογικά, ψυχικά και κοινωνικά οφέλη τα οποία συμβάλουν στην ευρωστία ενός ατόμου. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα προγράμματα που προσφέρονται -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- μπορούν να διεκπεραιωθούν με τον εκπαιδευτή εκτός νερού και χωρίς την χρήση βοηθητικών ή άλλων μέσων.

Αναλυτικότερα:

  1. Προγράμματα Προσαρμοσμένης Άσκησης (άτομα με κινητική και νοητική υστέρηση) – εκπαιδευτής εκτός ή εντός νερού (www.halliwicktherapy.org – IATF statement about Covid-19).
  2. Προγράμματα Αποκατάστασης (τραυματισμοί, ατυχήματα κλπ)-εκπαιδευτής εντός ή εκτός νερού (ανάλογα με την περίπτωση)
  3. Προγράμματα Υδρογυμναστικής (ενήλικες) – εκπαιδευτής εκτός νερού
  4. Εκμάθηση και Προπόνηση Κολύμβησης (από βρεφική ηλικία μέχρι αγωνιστικού επιπέδου)- εκπαιδευτής εκτός νερού εξαιρουμένων πολύ μικρών παιδιών (www.sta.co.uk/policies/guidelines-on-swimming-teaching-where-the-teacher-is-in-the- water/)
  5. Προγράμματα ελεύθερης κολύμβησης κοινού – δεν απαιτείται εκπαιδευτής

Τα προγράμματα αυτά διεξάγονται σε ατομικό (1 εκπαιδευτής προς 1 ασκούμενο) και ομαδικό (αναλογία εκπαιδευτή προς ασκούμενους όπως καθορίζονται από τον ΚΟΑ – www.cyprusgsla.com ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ) επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου, πάντοτε υπό την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τα οποία απαιτούνται και ελέγχονται σε τακτική βάση για την εξασφάλιση της Άδειας Λειτουργίας Γυμναστηρίου.

Ειδικότερα, τα άτομα τα οποία συμμετέχουν στα προγράμματα προσαρμοσμένης άσκησης και αποκατάστασης στο νερό έχουν πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού μας αφού η κατάσταση τους έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της παρατεταμένης απουσίας τους από τις θεραπείες.

Η χώρα μας εξέρχεται σιγά σιγά των περιοριστικών μέτρων και αυτό είναι ευχάριστο. Εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που καθορίζονται από τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, σε συνδυασμό με τις οδηγίες ασφάλειας και υγείας που δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας και παρακολουθώντας τις ενέργειες που γίνονται για επαναλειτουργία των κολυμβητήριων σε προηγμένες χώρες όπως η Αυστραλία (www.royallifesaving.com.au/about/news-and-events/news-items/national-aquatic-industry- safety-committee-endorses-new-covid-19-guidelines-for-swim-schools-and-aquatic- facilities), οι ΗΠΑ ( www.ihrsa.org/improve-your-club/proper-pool-maintenance-key-to-a- safe-reopening-for-clubs/ , www.ihrsa.org/improve-your-club/pool-hot-tub-sauna-safety- during-covid-19/ , https://www.swimmingworldmagazine.com/news/usa-swimming-offers- recommendations-for-opening-pools-in-safe-way/ ) , η Ολλανδία (https://swimswam.com/dutch-pools-able-to-reopen-on-may11th-with-responsible-swimming- protocol/ ) , η Αγγλία (www.ukactive.com – Covid-19 – A framework for the re-opening of the gym and fitness industry (V1) FINAL) , η Τσεχία (TRANSLATION OF CZECH CHAMBER OF FITNESS GUIDANCE 24TH APRIL 2020) και άλλες, είναι πεπεισμένοι ότι οι εγκαταστάσεις μας δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να επαναλειτουργήσουν ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες αυτές.

Ως ομάδα, ετοιμάζουν πολύ σύντομα λεπτομερές σχετικό έντυπο με κατευθυντήριες γραμμές για επανέναρξη λειτουργίας κολυμβητηρίων (Reopening guidelines). Το έντυπο αυτό θα περιέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες και συμβουλές επαναλειτουργίας κολυμβητηρίων, με τη συμβολή όλων των υπογραφόντων την επιστολή αυτή. Μοναδικός σκοπός του έντυπου αυτού θα είναι παροχή επιπλέον πληροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς.

Ευελπιστούμε στη δική σας θετική ανταπόκριση σχετικά με το θέμα της συμπερίληψης των κολυμβητηρίων στα αμέσως επόμενα μέτρα χαλάρωσης και επιφυλασσόμαστε μέχρι την ολοκλήρωση του εντύπου οδηγιών επανέναρξης λειτουργίας ειδικά για τα κολυμβητήρια.

Την επιστολή υπογράφουν:

  • Αντρέας Ιακώβου, Κολυμβητήριο Ιακώβου
  • Μάριος Ιακώβου, Κολυμβητήριο Ιακώβου
  • Τομάζος Παπαχρίστου, Κολυμβητήριο “Ginger Swimming Pool”
  • Χάρης Τζιωρτζιής, Aquademy Leisure Centre
  • Στάλω Τρίττη, Κολυμβητήριο Τρίττης
  • Αγάθη Σιακαλλή, Κολυμβητήριο – Υδροθεραπευτήριο, A.G.S. HYDROTHERAPY CENTER
  • Χρίστος Ττοφή, Κολυμβητήριο Ττοφή,
  • Μαρία Πέτρου, Κολυμβητήριο Euro Gym
  • Θωμάς Καντζηλάρης, Komanetsi Center

Famagusta.News