«Αναστάτωση» προκαλεί ξανά το θέμα των αποχετευτικών τελών

Νέα αναστάτωση προκαλεί το θέμα των αποχετευτικών τελών.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, αρνήθηκε να υπογράψει τον τροποποιητικό νόμο για τα αποχετευτικά τέλη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, υποδεικνύοντας στη Βουλή ότι περιέχει αρκετά κενά και ασάφειες.

Η απόφαση του Προέδρου αλλάζει τα δεδομένα, καθώς με τον επίμαχο νόμο οι βουλευτές υποχρέωσαν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Πάφου να μειώσουν τα τέλη τους για το έτος 2017 κατά 30% και 13% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, περιλήφθηκε, μάλιστα, επιφύλαξη στο νόμο για όσους ιδιοκτήτες ακίνητης γης πλήρωσαν τα αποχετευτικά τέλη, πριν την τροποποίηση του, ώστε να γίνεται συμψηφισμός του πρόσθετου ποσού, που καταβλήθηκε, με το τέλος που θα καταβληθεί για το έτος 2018.

Τα Συμβούλια τηρούσαν στάση αναμονής, αναμένοντας τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποστείλουν τις νέες μειωμένες τιμολογήσεις.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ημερομηνίας 16/11/2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγείται στο Σώμα να αποδεχθεί την αναπομπή του νόμου, πρόνοιες του οποίου, όπως υποστηρίζει, δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των πολιτών, αφαιρούν έσοδα από τα ταμεία των Συμβουλίων, δημιουργούν σοβαρό διοικητικό κόστος και αχρείαστη ταλαιπωρία και αναστάτωση στο κοινό.

Η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα εξεταστεί εκτάκτως στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και του ΥΠΕΣ.

Στην περίπτωση, που η Ολομέλεια της Βουλής καταψηφίσει την αναπομπή, τότε ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Πηγή: SigmaLive