Κοινωνια

Απεργούν για 48 ώρες οι κυβερνητικοί γιατροί την ερχόμενη εβδομάδα

Σε 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου προχωρούν οι γιατροί του δημοσίου ύστερα από την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την πρόταση που τους έγινε από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το θέμα καταβολής των δεδουλευμένων των γιατρών, που απορρέουν από τη συμφωνία περί κινήτρων.

Πρόταση που επεξεργάζονται οι γιατροί του δημοσίου είναι όπως στα επιπρόσθετα μέτρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων κλείσουν και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε κοινή τους ανακοίνωση που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα ή αύριο θα εξαγγέλλουν την 48ωρη απεργία τους.

Ο ΟΚΥπΥ έστειλε χθες στις δύο συντεχνίες την πρόταση του που ήταν απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

«Το ΔΣ πήρε αποφάσεις τις οποίες μας προώθησε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής – είναι εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού – όμως το να μην έχει το θάρρος το ΔΣ να απαντήσει το ίδιο αυτό λέει πολλά», είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Σημείωσε ότι το περιεχόμενο της πρότασης δεν τους ικανοποιεί. «Εκτός του ότι δεν μας ικανοποιεί, δυστυχώς καταγράφεται πλέον και γραπτώς η απαξιωτική αλλά και προσβλητική στάση του ΔΣ και του Οργανισμού προς τους γιατρούς κάτι το οποίο σίγουρα θα τύχει απάντησης», είπε.

«Θα πρέπει οι κύριοι του ΔΣ αλλά και της διοικητικής ομάδας να αντιληφθούν ότι διαχειρίζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία κρατήθηκαν εν ζωή γιατί υπάρχουν λειτουργοί υγείας και μεταξύ αυτών στην πυραμίδα είναι γιατροί. Και οι ασθενείς προσέρχονται στους γιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια κι όχι γιατί υπάρχει ΔΣ ή όποιος διοικητικός διευθυντής», πρόσθεσε.

Στην πρόταση του ΟΚΥπΥ καταγράφεται ο ορισμός παραγωγικές μονάδες. «Πρέπει να αντιληφθούν οι κύριοι του ΟΚΥπΥ ότι είναι αυτές οι παραγωγικές μονάδες που παράγουν για να πληρωνόμαστε όλοι. Είναι εκεί για να βοηθήσουν να υποστηρίξουν τους γιατρούς όχι για να τους καθοδηγήσουν. Αν μπορούν να αναλάβουν ιατρική ευθύνη ισότιμη με τους γιατρούς τότε ναι έχουν το δικαίωμα να μιλούν στα ίσα με τους γιατρούς», είπε.

Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι τα επιχειρήματα του ΟΚΥπΥ καταρρίπτονται. «Πώς μπορεί όταν τα έσοδα είναι συνολικά μειωμένα κατά 6% η απόδοση προς τους γιατρούς να προτείνεται να είναι -26%. Θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό. Αντί να εκτιμηθεί ότι τους δώσαμε μια εβδομάδα να αποφασίσουν το θεώρησαν αδυναμία», πρόσθεσε.

Κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να εμπλακεί στην διαφορά που προέκυψε. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Υπουργός ασθενεί, απολογούμαστε, ευχόμαστε περιστατικά αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο το Υπουργείο Υγείας να εμπλακεί. Δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι εκτός της εξίσωσης. Τα δημόσια νοσηλευτήρια ανήκουν ακόμα στο κράτος και τυγχάνουν απλής διαχείρισης από τον ΟΚΥπΥ, ένα μοντέλο το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς. Όταν πάμε με 48ωρη στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 20 χρόνια, τα πράγματα δεν είναι απλά», είπε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι υπάρχει μια πρόταση ότι θα κλείσουμε τις πρώτες βοήθειες σε όλο το επίπεδο. Ένα από τα θέματα που υπάρχει έντονη διαφωνία, τόνισε, είναι ότι κάθετο κίνητρο δεν θέλουν να δώσουν των γιατρών στις πρώτες βοήθειες.

Υπάρχουν κι άλλοι πάροχοι που έχουν ΤΑΕΠ, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024

Φόνος Αγγελή: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου τον 42χρονο κατηγορούμενο για τον…

28 Ιουνίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων - Παρόν και Μέλλον» την Πέμπτη…

28 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για κινητά στα σχολεία

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών…

28 Ιουνίου, 2024