Παιδικά φουσκωτά θαλάσσης, η χρήση των οποίων ελλοχεύει τον κίνδυνο πνιγμού για παιδιά από πιθανή πτώση στη θάλασσα, εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά και γνωστοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή (ΥΠΚ).
Τα επικίνδυνα φουσκωτά, με βάση ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, είναι κινεζικής κατασκευής και εντοπίστηκαν στο GIFTLAND.
Πρόκειται για παιδικό φουσκωτό σε σχήμα βατράχου, άγνωστης μάρκας και αποσύρθηκε επειδή τα πλωτά καθίσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό συνεχή επίβλεψη ενηλίκου και επειδή οι βοηθητικές συσκευές κολύμβησης δεν θα πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι είναι παιχνίδια και δεν θα πρέπει να έχουν ελκυστική εμφάνιση.
Για τους ίδιους κινδύνους αποσύρθηκε παιδικό φουσκωτό σε σχήμα βάρκας και παιδικό φουσκωτό σε σχήμα ελικόπτερο, μάρκας Numerous Star.
Στην ανακοίνωση η ΥΠΚ αναφέρει ότι κατά την εβδομάδα που άρχισε στις 30/12/24 (RAPEX – Report 01) έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα άλλα τέσσερα επικίνδυνα προϊόντα που είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.
Τα προϊόντα αυτά καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι, περιγράφονται εδώ.
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνει ότι έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων που έχουν κοινοποιηθεί ως επικίνδυνα στο Safety Gate RAPEX.
Επίσης η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεση τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα, όπου κρίνεται σκόπιμο να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να ενημερώσουν τον πωλητή σχετικά.
Σημειώνει ότι, σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζει ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο 2 ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.
Συμπληρώνει ότι στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονο του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Νάπας «Γιώργος Σεφέρης» από τις…
Χωρίς ρεύμα παραμένει το δημοτικό διαμέρισμα Αχερίτου λόγω βλάβης. Η διακοπή ρεύματος στη κοινότητα οφείλεται…
Από τις 14 Ιανουαρίου 2025, το Instagram θα αποχαιρετήσει τα φίλτρα ομορφιάς, βάζοντας τέλος στα…
Αύξηση 9,1% σημείωσε το 2024 ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων οχημάτων και έφτασε τις 49.616,…
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας «Αδάμ Αδάμαντος» παρουσιάζει το παιδικό παραμύθι «Καβγάδες και Μπελάδες» σε μια…
Σε αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίων που έχουν υποστεί ζημιές προχώρησε ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας. Η…