Κοινωνια

Έγκριση κανονισμών για διαχείριση αποβλήτων πλαστικών γεωργικής χρήσης

Κανονισμούς για τη διαχείριση αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης βασισμένους στην αρχή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σημείωσε ότι αντικείμενο των προτεινόμενων κανονισμών είναι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης αφού, σημείωσε, στην Κύπρο η χρήση των πλαστικών στη γεωργία είναι εκτεταμένη καθώς χρησιμοποιούνται σε πολλές αγροτικές και γεωργικές εργασίες με αποτέλεσμα να παράγονται ετησίως σημαντικές ποσότητες αποβλήτων.

«Οι συνήθεις πρακτικές διαχείρισης τους μέχρι σήμερα δυστυχώς περιλάμβαναν την ανεξέλεγκτη απόρριψη τους στο φυσικό περιβάλλον και σε κάποιες περιπτώσεις την ανεξέλεγκτη καύση, ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό υπόκειτο σε ορθή διαχείριση, και με τους κανονισμούς αυτούς ερχόμαστε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα που υπήρχε», πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου.

Ανέφερε ότι οι κανονισμοί εισάγουν υποχρεώσεις βασισμένες στην αρχή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού «και επιβάλλουν» οι παραγωγοί και εισαγωγείς, δηλαδή όσοι τοποθετούν πλαστικά προϊόντα γεωργικής χρήσης στην αγορά, να δημιουργήσουν συλλογικά συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων του παράγονται από τα εν λόγω προϊόντα.

Τα συλλογικά συστήματα, συνέχισε, θα παρέχουν τη δυνατότητα στους αγρότες και στις αγρότισσες και στους γεωργούς αλλά και σε άλλους χρήστες να παραδίδουν τα απόβλητα σε κατάλληλα σημεία συλλογής που θα δημιουργηθούν, από τα οποία τα απόβλητα θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για την ορθολογική πλέον διαχείριση τους.

Σύμφωνα με την Υπουργό, οι κανονισμοί θα εφαρμόζονται στα απόβλητα όλων των τύπων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης όπως είναι τα πλαστικά κάλυψης των θερμοκηπίων, τα λάστιχα, τα δίχτυα, καθώς και σε παρόμοιου τύπου προϊόντα που χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς όπως είναι τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε αντιχαλαζικές υποδομές.

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024