Μείωση στην παγίδευση πουλιών στις Βάσεις, αύξηση στη Δημοκρατία

17899260 poulia Βρετανικές Βάσεις, Παγίδευση Πουλιών

O Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εντοπίζει θετικά και αρνητικά στην παγίδευση πουλιών στην Κύπρο.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος η τελευταία αναφορά του Πτηνολογικού Συνδέσμου για τη φθινοπωρινή παγίδευση πουλιών παρουσιάζει μια θετική και συνεχιζόμενη μείωση στην παγίδευση στην Κύπρο, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη πρόοδο, με την ανησυχητική διαφορά ότι στις Βρετανικές Βάσεις η παγίδευση μειώθηκε, αλλά στη Δημοκρατία αυξήθηκε.

Περαιτέρω, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αναφέρει ότι η αύξηση της παγίδευσης με δίχτυα που καταγράφηκε στη Δημοκρατία το φθινόπωρο του 2018 και η χρήση ξοβέργων, παραμένει επίσης ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, συνεχίζει ο Σύνδεσμος προσθέτοντας ότι υπολογίζεται πως 335.000 πουλιά θανατώθηκαν σε όλη την Κύπρο το περασμένο φθινόπωρο.

Αναφέρει επίσης ότι η ανάλυση των δεδομένων πεδίου για το φθινόπωρο 2018 έδειξε 90% μείωση στα επίπεδα παγίδευσης με δίχτυα στην περιοχή έρευνας σε σύγκριση με το 2002.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου πιστεύει ότι τα θετικά αποτελέσματα του φθινοπώρου του 2018 οφείλονται κυρίως στη νέα, πολύπλευρη προσέγγιση των Βρετανικών Βάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος εντός της δικαιοδοσίας τους.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας για την πάταξη του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αποτρεπτικών υψηλών προστίμων και παρατηρεί πως η φετινή αύξηση των επιπέδων παγίδευσης στη Δημοκρατία όχι μόνο προειδοποιεί για τη δυναμική φύση της κουλτούρας της παγίδευσης στην Κύπρο, αλλά μας υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα δεν έχει ακόμη λυθεί.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προτρέπει τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να υιοθετήσουν προσέγγιση όπως αυτή της Αστυνομίας των Βάσεων, για να συμβάλουν στην πρόοδο και να διατηρήσουν τα χαμηλά επίπεδα παγίδευσης σε ολόκληρο το νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ