Κοινωνια

ΟΕΛΜΕΚ: Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με μία σειρά θετικών αλλαγών

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με μία σειρά θετικών αλλαγών, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΟΕΛΜΕΚ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, και φέτος ξεκινούμε τη νέα σχολική χρονιά χωρίς οι σχολικές μας αίθουσες να έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε λόγω της κλιματικής κρίσης».

Σε χαιρετισμό της προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2024 – 2025, τον οποίο απέστειλε προς Διευθυντές / Διευθύντριες, Καθηγητές / Καθηγήτριες Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, η ΟΕΛΜΕΚ τους εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

«Καλωσορίζουμε τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά στο στίβο της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα συγχαίρουμε και καλωσορίζουμε στη Δημόσια Εκπαίδευση τους τετρακόσιους δώδεκα (412) νέους/ες συναδέλφους/-ισσες που έχουν μονιμοποιηθεί, καθώς, επίσης, και τους χίλιους τριακόσιους συμβασιούχων συναδέλφων/-ισσών μας που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σχολείο τη νέα σχολική χρονιά», προσθέτει.

Με την ευκαιρία αυτή, η ΟΕΛΜΕΚ τους/τις καλεί να ενταχθούν στους κόλπους της ΟΕΛΜΕΚ, τον ιστορικό συνδικαλιστικό φορέα των Εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ο οποίος ήδη έχει συμπληρώσει 70 χρόνια λειτουργίας και δράσης, και η οποία θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για τη βελτίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και να στηρίζει τους εκπαιδευτικούς και την αναβάθμιση του έργου τους και να διασφαλίζει το κύρος και την αξιοπρέπειά τους.

Σημειώνει ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με μία σειρά θετικών αλλαγών όπως η αύξηση των μονίμων θέσεων κατά διακόσιες, η στελέχωση των προγραμμάτων ΔΡΑΣΕ γίνεται από συμβάσεις που διορίζονται από την Ε.Ε.Υ., το πρόγραμμα του αλφαβητισμού στη Γ΄ Γυμνασίου επανέρχεται, μετά από οκτώ χρόνια, και πάλι στο πρωινό πρόγραμμα των Σχολείων, ενώ αρχίζει από τον Οκτώβριο η πιλοτική λειτουργία, σε ξεχωριστή σχολική μονάδα, του Εναλλακτικού Προγράμματος για μαθητές με έντονη παραβατική συμπεριφορά.

«Η φετινή διαδικασία της στελέχωσης έχει αναδείξει, για ακόμη μια φορά, την αναγκαιότητα της δραστικής αύξησης των μονίμων θέσεων. Είναι αντιπαραγωγικό να πρέπει να διοριστούν πέραν των 1300 συναδέλφων με το καθεστώς της σύμβασης. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του συμφωνημένου πλάνου της σταδιακής αύξησης των μονίμων θέσεων με στόχο τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων στο ποσοστό του 7% του εκπαιδευτικού μας προσωπικού», προσθέτει.

Δυστυχώς, αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ, «και φέτος ξεκινούμε τη νέα σχολική χρονιά χωρίς οι σχολικές μας αίθουσες να έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε λόγω της κλιματικής κρίσης».

«Η Οργάνωσή μας εδώ και μήνες ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση των κλιματιστικών, αλλά αυτό δεν έγινε. Αναμένουμε εντός του Φθινοπώρου, στη βάση ενός τριετούς χρονικού πλάνου, όπως υποσχέθηκε το Υπουργείο Παιδείας, που να προβλέπει την εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας και σε όλους τους σχολικούς χώρους που χρειάζονται», σημειώνει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που προκύπτουν σε αρκετές σχολικές μονάδες με τη διοικητική υποστελέχωση.

«Δυστυχώς, το 20% των Σχολικών Μονάδων μας είναι διοικητικά υποστελεχωμένες. Η Οργάνωσή μας, εδώ και χρόνια απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας την κατάργηση των αποσπάσεων διοικητικών στελεχών (Διευθυντών, ΒΔΑ΄ και ΒΔ). Δυστυχώς, και φέτος η τάση ήταν αυξητική με αποτέλεσμα δεκάδες διοικητικά στελέχη της εκπαίδευση είτε να είναι σε απόσπαση στο Υπουργείο Παιδείας είτε να έχουν παραχωρηθεί σε άλλες υπηρεσίες», προσθέτει.

Τα πιο πάνω αποτελούν, αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ, «μόνο μερικά από τα δεκάδες εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα που διαχειρίζεται η Οργάνωσή μας».

«Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια συνέπεια, σοβαρότητα και μεθοδικότητα, έτσι ώστε πολλά αιτήματα που μας αφορούν, εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά, να αναδειχθούν και να επιλυθούν για το καλό του Δημόσιου Σχολείου. Ευχόμαστε και πάλι κάθε επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο σας για το καλό των μαθητών μας, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα», καταλήγει η Οργάνωση, στην ανακοίνωση της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: ΟΕΛΜΕΚ

Ροη Ειδησεων

Από 6 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα δρομολόγια για μεταφορά μαθητών

Τα δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών/τριών προς και από τα σχολεία τους θα ξεκινήσουν την…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Theo Evan θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision

O Κύπριος καλλιτέχνης Theo Evan θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision,…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Υπ. Υγείας: Υλοποιήθηκε η μεγαλύτερη αλυσίδα χιαστί μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο

Με την μεγαλύτερη αλυσίδα χιαστί μεταμοσχεύσεων που έχει οργανωθεί ποτέ στην Κύπρο, γιορτάστηκαν φέτος τα…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Σοκαριστικό βίντεο/Αγία Νάπα: Σκάφος προσπάθησε να κτυπήσει λουόμενο

Ένα σοκαριστικό βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου στο οποίο βλέπουμε ένα σκάφος αναψυχής στην…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Δερύνεια: Δημιουργία παιδότοπου στην οδό Αποστόλου Πέτρου

Έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην οδό Αποστόλου Πέτρου παιδότοπος, όπου παιδιά όλων των ηλικιών, τόσο από…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠτΔ: Εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Την ετοιμότητά του για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη…

2 Σεπτεμβρίου, 2024