Πρωτοστατούν τα Κοκκινοχώρια στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Χαμηλοσυνταξιούχων

Σύνταξιούχοι Νέα Αμμοχώστου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Χαμηλοσυνταξιούχων

Με φιλόδοξους στόχους και με πέραν των 1.000 μελών σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων επιχειρεί να συστηθεί στο ευρύτερο κοινό αλλά και να πορευτεί ο νεοσύστατος Παγκύπριος Σύνδεσμος Χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο Γιάννης Σπετσιώτης, συνταξιούχος από το χωριό Ξυλοφάγου και πρόεδρος του συνδέσμου που κατάφερε να εγγραφεί ως σωματείο μόλις στις 5 του περασμένου Απριλίου, μίλησε στον «ΠΟΛΙΤΗ» για τους στόχους και τις επιδιώξεις του, που συνοψίζονται στο εξής: Ουδείς συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη κάτω από τα 750 ευρώ.
«Εμείς ζητάμε να μην έχει κανένα συνταξιούχο κάτω από το όριο της φτώχειας. Από τους υπολογισμούς μας αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία σύνταξη κάτω από 750 ευρώ», ανέφερε ο κ. Σπετσιώτης. Εάν αυτό, συμπλήρωσε, σημαίνει πως πρέπει να θεσμοθετηθεί κατώτατη σύνταξη, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει, τονίζοντας την ανάγκη να τερματιστούν οι συντάξεις των 300 και 400 ευρώ. «Διερωτώμαι εάν οι βουλευτές μας και οι πολιτικοί έχουν προβληματιστεί πώς μπορεί κάποιος να ζήσει με 400 ευρώ τον μήνα. Είμαι σίγουρος ότι τα ποσά αυτά οι ίδιοι τα θέλουν μόνο για μια μέρα», είπε. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χαμηλοσυνταξιούχων διευκρινίζει, πάντως, θέλοντας να προλάβει ενστάσεις και απορρίψεις, πως η περαιτέρω αύξηση που προτείνεται στις συντάξεις θα πρέπει να γίνει μέσω του προϋπολογισμού, όπως γίνεται σήμερα με τη μικρή επιταγή, αφού κατανοεί και έχει ενημερωθεί για τους περιορισμούς που υπάρχουν όσον αφορά δαπάνες από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το ξεκίνημα

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Γιάννης Σπετσιώτης καταγράφει τη θέληση του ιδίου και των 1.000 πλέον μελών του συνδέσμου να αγωνιστούν για αξιοπρεπείς συντάξεις καθώς και την επιμονή του προς αυτήν την κατεύθυνση. «Δεν πρόκειται να τα βάλουμε κάτω, όπως δεν τα έβαλα κάτω όταν άρχισε το εγχείρημα τον Σεπτέμβριο πέρσι, όταν στην πρώτη συγκέντρωση που οργανώσαμε στη Xοιροκοιτία μαζεύτηκαν μόλις έξι άτομα. Τα έξι άτομα, όμως, τον Νοέμβριο έγιναν 300. Ο κόσμος είναι αυτός που δίνει δύναμη στον σύνδεσμο και αυτός που τελικά θα καταφέρει να πετύχουμε τους στόχους μας», είπε.
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον οδήγησε στη δημιουργία του συνδέσμου, ανέφερε πως η σκέψη έγινε το περσινό καλοκαίρι μεσούσης και της κρίσης στην εκπαίδευση, αλλά και λόγω των παραπόνων από γνωστούς και φίλους στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων, όπου διαμένει και ο ίδιος, για τις συντάξεις των 300 ευρώ, τις «συντάξεις πείνας» όπως τις χαρακτηρίζει.

«Για να βοηθήσεις δεν χρειάζεται να έχεις συμφέρον», συμπλήρωσε, θέλοντας να διευκρινίσει πως ο σύνδεσμος είναι ακομμάτιστος και έχει μοναδικό στόχο να τερματιστούν οι συντάξεις φτώχειας. Μας ανέφερε, πάντως, πως ο σύνδεσμος δεν θα υπήρχε χωρίς και τη συνδρομή πολλών άλλων ατόμων που επέμενε να καταγράψουμε: Γιάννης Χριστοδούλου, Μ. Δημοσθένους, Παναγιώτα Δημοσθένους (Αγ. Επιφάνιος), Χρίστος Κατσαρής (Λιοπέτρι) , Σάββας Κέρμανος (Λιοπέτρι), Μακάριος Αναστάση (Ξυλοφάγου), Γιάννης Τσούκκας (Αυγόρου), Γιάννης Καμπανής και Κόκος Κατσιάρης (Σωτήρα).

συνταξεις Νέα Αμμοχώστου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Χαμηλοσυνταξιούχων

Οργώνει την Κύπρο

Από τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Σπετσιώτης οργώνει όλη την Κύπρο θέλοντας πλέον να εγγράψει μέλη στον νεοσύστατο σύνδεσμο και έως τώρα η προσπάθεια φαίνεται να στέφεται με επιτυχία. «Για να γίνει κανείς μέλος δεν χρειάζεται ούτε σεντ. Μόνο το όνομα και η υπογραφή του. Δεν έχουμε καμία συνδρομή», μας είπε ο Γ. Σπετσιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε διάστημα δύο μόλις μηνών έχουν εγγραφεί στον σύνδεσμο 1.200 μέλη και στόχος είναι ο αριθμός να αυξηθεί στις 5.000 τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σπετσιώτης αποκάλυψε πως ο σύνδεσμος είχε επαφές με φορείς πριν ακόμα εγκριθεί επίσημα η αίτησή του για εγγραφή του ως σωματείου και πως υπήρξε ήδη μια πρώτη επικοινωνία με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. «Τώρα ετοιμάζουμε και επιστολές προς όλα τα κόμματα, αλλά και προς την κυβέρνηση. Με αυτές θα ζητούμε να μας ενημερώσουν για τις θέσεις τους ξεκάθαρα όσον αφορά τα προβλήματα των συνταξιούχων και κατά πόσο θα βοηθήσουν στο αίτημά μας», πρόσθεσε. Οι επιστολές όπως πληροφορούμαστε αποστάλθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τελειώνοντας την κουβέντα μας, ο κ. Σπετσιώτης θέλησε να στείλει και μήνυμα προς όλους τους συνταξιούχους «να πυκνώσουν τις τάξεις του συνδέσμου μας. Με τη δύναμη της ψήφου μας θα δικαιωθούμε», είπε. Όσοι ενδιαφέρονται για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον σύνδεσμο μπορούν να επικοινωνούν με τον Γ. Σπετσιώτη στο 99624778.

* Σήμερα το στατιστικό όριο της φτώχειας σύμφωνα και με το Υπουργείο Εργασίας ανέρχεται στα 8.698 ευρώ ετησίως (670 ευρώ μηνιαίως) για ένα πρόσωπο ή στα 13.047 ευρώ για δύο άτομα. Εντούτοις, το εισοδηματικό όριο για παραχώρηση του επιδόματος/μικρής επιταγής στο πλαίσιο του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα είναι ελαφρώς υψηλότερο. Το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως με το σχέδιό του ενισχύονται γύρω στις 32 χιλ. συνταξιούχοι και πως η κατεύθυνση είναι μέσω αυτού να μην υπάρχει κανείς συνταξιούχος με σύνταξη και εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ/Αδάμος Αδάμου