Ξανά στο Υπουργείο οι γονείς παιδιών της Ειδικής Εκπαίδευσης

ImageHandler ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ειδική εκπαίδευση, Παιδεία, Υπουργείο Παιδείας

Ένα νέο επεισόδιο αναμένεται να γραφτεί σήμερα στο πολύκροτο σήριαλ που ανέκυψε σχετικά με τους μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης και τον αποκλεισμό τους από το σχολικό περιβάλλον μέχρι νεωτέρας. Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας φέρεται να έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά για τους γονείς των παιδιών αυτών, με τις αντιδράσεις και τις φωνές διαμαρτυρίας να εντείνονται όλο και περισσότερο.

Στις 14:00 το μεσημέρι μάλιστα οι γονείς των παιδιών θα προσέλθουν στο κατώφλι του Υπουργείου Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν εκ νέου για τον αποκλεισμό, όπως υποστηρίζουν, των παιδιών τους από την εκπαιδευτική διαδικασία. Μια συγκέντρωση η οποία αναμένεται να είναι σαφώς πιο έντονη και μαζική από την τελευταία στις 22 του μήνα.

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με την Εκπρόσωπο της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες κα Γιούλα Πιτσιάλη, η οποία σημείωσε πως «εμείς θα πάμε εκεί για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας προς το Υπουργείο, να ακούσει και ο κόσμος γιατί αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά. Η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι σημερινή».

Ο λόγος που κατά την κα Πιτσιάλη το όλο ζήτημα λαμβάνει τεράστια έκταση, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εστιάζοντας μάλιστα στις τοποθετήσεις και της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού. To ζητούμενο για την κα Πιτσιάλη είναι να δωθεί η ευκαιρία στα παιδιά αυτά να επιστρέψουν στα σχολεία τους, ισότιμα όπως όλα τα άλλα παιδιά.

Η επίμαχη ανακοίνωση

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της Ειδικής Εκπαίδευσης και της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο, φέρεται εκ του αποτελέσματος να προκάλεσε περισσότερες «εστίες φωτιάς» παρά να σβήσει τις ήδη υπάρχουσες.

Και ο λόγος που συνέβη αυτό, οφείλεται σύμφωνα με την κα Πιτσιάλλη στο ότι οι αποφάσεις και η μέθοδος που το Υπουργείο επικαλείται, στερείται τεκμηρίωσης ως προς το ποια κριτήρια θα «αξιολογήσουν» τα παιδία σε ικανά ή μη να επιστρέψουν στο σχολείο. Θεωρεί μάλιστα την ανακοίνωση ως μια στοχευμένη προσπάθεια του Υπουργείου να αποφύγει τις δικές του ευθύνες.

Ακόμη και η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί, κατά την κα Πιτσιάλη, είναι ουσιαστικά κενή νοήματος από την στιγμή που ουσιαστικά αυτό που συντελείται είναι μια ακόμη επιχείρηση διαφοροποίησης των παιδιών αυτών από τους υπόλοιπους μαθητές. «Τους κάνουν να νιώθουν ανεπιθύμητοι» σημείωσε με νόημα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου «οι μαθητές και μαθήτριες των Ειδικών Σχολείων που θα εγκριθούν από την Ειδική Επιτροπή, τηρουμένων των υγειονομικών προφυλάξεων, θα μπορέσουν να φοιτήσουν στα Ειδικά Σχολεία, εάν και εφόσον αποφασιστεί να επαναλειτουργήσουν».

Πηγή: ant1