Κοινωνια

Υφυπουργός και ΓΓ Οργ. Ψηφιακής Συνεργασίας: Kόμβος καινοτομίας η Κύπρος

Τον κομβικό ρόλο της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες και την καινοτομία στην περιοχή υπογράμμισαν σήμερα σε από κοινού δηλώσεις ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, και η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας, Ντίμα Αλ Γιάχυα.

Λίγο πριν την συνάντηση τους την οποία απασχόλησαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας του Οργανισμού με την Κύπρο, Δαμιανού και Αλ Γιάχυα αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για την ψηφιακή μετάβαση, χάριν στη θέση της μεταξύ τριών ηπείρων.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τη θέση της Κύπρου, που αποτελεί και το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που εντάσσεται στον Οργανισμό, ώστε να αναδειχθεί σε «γέφυρα μεταξύ εθνών, ανθρώπων και ιδεών». Υπογράμμισε, επίσης, την προσήλωση της Κυβέρνησης στην αναβάθμιση του ψηφιακού τοπίου, καθιστώντας την ψηφιακή μετάβαση κορυφαία της προτεραιότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη για ισχυρότερες συνεργασίες που θα προωθήσουν κοινούς στόχους, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η πρόθεση του Οργανισμού, ενώ επεσήμανε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες «συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου και ευημερίας».

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στις ενέργειες που έχει ήδη κάνει η Κύπρος για την ανάπτυξη μίας εύρωστης ψηφιακής οικονομίας, προσθέτοντας ότι η χώρα «εξελίσσεται ταχέως σε έναν περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, εξυπηρετώντας επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναζητούν μία αξιόπιστη δίοδο στην Ευρώπη και στην περιοχή».

Σκοπός, όπως είπε, είναι να καταστεί η Κύπρος γέφυρα που θα διευκολύνει την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ χωρών και ανθρώπων στην περιοχή. Επεσήμανε, δε, ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπία του Οργανισμού επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς των δύο μερών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα οδηγήσει σε εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας τους.

Εκ μέρους του Οργανισμού, η κ. Αλ Γιάχυα δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί επίσης στη στρατηγική θέση της Κύπρου μεταξύ τριών ηπείρων, σημειώνοντας ότι αυτή την καθιστά πέρασμα για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες που εστιάζουν στις νέες τεχνολογίες. «Αυτή η θέση έχει επιτρέψει στη χώρα να εξελιχθεί σε έναν ακμαίο κόμβο για καινοτομία», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αποτελεί «λαμπρό παράδειγμα του πως η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα και καινοτόμων επιχειρηματιών, μπορεί να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία».

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του συλλογικού οράματος Οργανισμού, εξηγώντας ότι ο ρόλος του είναι «να γεφυρώσει τα ψηφιακά χάσματα και να δημιουργήσει ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία λειτουργεί ως μοχλός για θετικές αλλαγές».

«Εμείς, μαζί με τα κράτη μέλη μας, είμαστε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι οι ψηφιακές ευκαιρίες είναι προσβάσιμες για όλους,», είπε η κ. Αλ Γιάχυα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς και της διασυνοριακής συνεργασίας.

«Με την προώθηση ενός περιβάλλοντος αμοιβαίας υποστήριξης και συλλογικής δράσης, ειδικά μεταξύ των κρατών μελών μας, ο Οργανισμός οδηγεί σε ουσιαστική πρόοδο και δημιουργεί διαρκή αντίκτυπο», κατέληξε, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Επεισόδια στη Λεμεσό: Καταζητούνται ακόμη 13 πρόσωπα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Αστυνομία ζητεί πληροφορίες για εντοπισμό των, MOHAMED AL DABBAS, 38 ετών, SOBHI AL DABAS…

3 Ιουλίου, 2024

Νεκρή μέσα στο στομάχι πύθωνα βρέθηκε 36χρονη στην Ινδονησία

Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην κοιλιά ενός πύθωνα που την είχε καταπιεί ολόκληρη, ανακοίνωσε σήμερα…

3 Ιουλίου, 2024

Νεοσύλλεκτοι 2024 ΕΣΣΟ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν

Το Υπουργείο Άμυνας ενόψει της κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2024 ΕΣΣΟ, που θα πραγματοποιηθεί από…

3 Ιουλίου, 2024

Με μεγάλη επιτυχία το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με μεγάλη επιτυχία και στη παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών, διεξήχθη χθες βράδυ 2 Ιουλίου 2024, το…

3 Ιουλίου, 2024

Aστυνομία: Εισπράχθηκαν πέραν των €100.000 από διάφορα εντάλματα σε μια μόνο μέρα

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από μέλη της Αστυνομικής…

3 Ιουλίου, 2024

Τροποποιημένο σχέδιο επιδότησης για αντιμετώπιση υπογονιμότητας – Όλες οι πληροφορίες

Το τροποποιημένο σχέδιο επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο που περιλαμβάνει…

3 Ιουλίου, 2024