1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS2 AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε το 1981, κι από τότε μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες σ’ ολόκληρο τον κόσμο αγωνίζονται εντατικά κατά του AIDS. Είναι πολλά αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό και είναι πλέον κοινή γνώση το πως προκαλείται και πως προλαμβάνεται η μόλυνση. Δυστυχώς δεν έχει ωστόσο ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο. Όμως, πολλές από τις εκδηλώσεις της λοίμωξης αντιμετωπίζονται, και οι φορείς της νόσου εμφανίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας πολλά χρόνια μετά τη μόλυνσή τους.

Ο ιός του AIDS που ονομάζεται αλλιώς και ιός HIV, αλλά και ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ως ευκαιρία για να ενημερώσει το κοινό σε μία ευρεία, παγκόσμια κλίμακα σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, αλλά και για να τιμήσει τα σπουδαία επιτεύγματα της ιατρικής που πλέον προσφέρουν πολλές εναλλακτικές πρόληψης της ασθένειας, καθώς και μέσα αντιμετώπισης και ανακούφισης των έντονων και σοβαρών συμπτωμάτων της. Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει και ως βασική επιδίωξή της να στηρίξει ηθικά τους φορείς του ιού, και να τους παροτρύνει να αντιμετωπίσουν με επιμονή και σθένος την ασθένειά τους.

Το AIDS δυστυχώς είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2015), ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV (2015). Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.