«Αυτή είναι χειρότερη τράπεζα στον κόσμο» – Δάνεια δισεκατομμυρίων στον αέρα

H μετοχή της βυθίστηκε με απώλειες 31% στο 12μηνο - Αυτή ήταν και η χειρότερη επίδοση μεταξύ των 155 τραπεζών στον δείκτη του Bloomberg World Banks

ade9eb8ca39bab7c21314f83a404d327 22 δάνεια, ΤΡΑΠΕΖΑ

Κάποτε φιγουράριζε ως το μέλλον της κινεζικής τραπεζικής. Ήταν μια ιδιωτική τράπεζα που όλοι θεωρούσαν ότι θα «έκοβε» χρήμα ξεπερνώντας τους κρατικούς ανταγωνιστές της.

Μια λάθος στροφή, ωστόσο, τη μετέτρεψε σε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα στον δανεισμό του τομέα ακινήτων που πνίγεται στα χρέη και προκαλεί τριγμούς στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Η λάθος κίνηση ήταν η παροχή δανείων στον κλάδο ακίνητης περιουσίας.

Οι ζημιές από δάνεια σε εταιρείες, μια εκ των οποίων ήταν και η πολύπαθη Evergrande, άρχισαν να συσσωρεύονται για την China Minsheng Banking. H μετοχή της βυθίστηκε με απώλειες 31% το δωδεκάμηνο έως και την περασμένη εβδομάδα. Αυτή ήταν και η χειρότερη επίδοση μεταξύ των 155 τραπεζών στον δείκτη του Bloomberg World Banks.

Άνθρωποι που γνωρίζουν τις δραστηριότητες της Minsheng, αναφέρουν ότι η τράπεζα που ιδρύθηκε το 1996 ως η πρώτη μη κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα της Κίνας, αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία ελέγχου ζημιών.

Έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού ομίλου ακινήτων της για να δώσει μεγαλύτερη εξουσία σε διευθυντές τοπικών υποκαταστημάτων, έχει θέσει τη μείωση του χρέους ακινήτων κορυφαία προτεραιότητα για το 2022 και σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς για μέρος του προσωπικού στο μισό.

Η Minsheng έχει έκθεση περίπου 130 δισ. γουάν ή 20 δισ. δολ. σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων υψηλού ρίσκου, ποσό που αντιστοιχεί στο 27% των λεγόμενων βασικών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΗΓΗ: Bloomberg / newmoney.gr