Αυτό είναι το παπούτσι της Nike που ξεσήκωσε τους Μουσουλμάνους

Αυτό είναι το παπούτσι της Nike που ξεσήκωσε τους Μουσουλμάνους

Δείτε γιατί

Τη μήνη των μουσουλμάνων φαίνεται να προκαλεί η Nike. Η εταιρεία κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο της μοντέλο παπουτσιών Air Max 270 και σύμφωνα με τους οργισμένους πιστούς, το λογότυπο που φέρουν τα παπούτσια τυπωμένο στη σόλα τους απεικονίζει το όνομα του Αλλάχ.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Σάικα Νορίν, ο οποίος ξεκίνησε μία διαδικτυακή διαμαρτυρία, καλώντας τους μουσουλμάνους να την υπογράψουν, προκειμένου να επιδοθεί στη Nike.

Η διαμαρτυρία φιλοξενείται στην ιστοσελίδα Change.Org υπό τον τίτλο «Η Nike οφείλει να αποσύρει το προσβλητικό παπούτσι με το όνομα του Αλλάχ από τις αγορές όλου του κόσμου» και έχει στόχο τις 15.000 υπογραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 14.000 υπογραφές.

papout3773 Nike

Σε φωτογραφία που έχει αναρτηθεί στο θέμα, ο εμπνευστής της διαμαρτυρίας παραλληλίζει τη γραφή του ονόματος Αλλάχ στα αραβικά με την καλλιτεχνική απεικόνιση του λογότυπου Air Max.

«Η Nike κυκλοφόρησε το μοντέλο Nike Air Max 270 με το λογότυπό του στη σόλα που απεικονίζει τη λέξη Αλλάχ στα Αραβικά, το οποίο οπωσδήποτε θα καταπατηθεί, θα κλωτσηθεί και θα λερωθεί με λάσπη και βρωμιά» γράφει ο Νορίν προσθέτοντας ότι «είναι εξωφρενικό και αποτρόπαιο να αναγράφεται το όνομα του Θεού σε ένα παπούτσι».

«Αυτό είναι ασεβές και εξαιρετικά προσβλητικό για τους Μουσουλμάνους καθώς επίσης και για το Ισλάμ. Καλώ όλους τους Μουσουλμάνους και εκείνους που σέβονται την ελευθερία της πίστης να υπογράψουν τη διαμαρτυρία» καταλήγει το μήνυμα του Νορίν.

Η Nike από την πλευρά της επισημαίνει ότι σέβεται όλες τις θρησκείες και λαμβάνει κάθε περιστατικό τέτοιας φύσεως σοβαρά, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρείας συμπληρώνοντας ότι «το λογότυπο Air Max σχεδιάστηκε ώστε να απεικονίζει μία μοντέρνα εικόνα του λογότυπου Air Max και απεικονίζει το συγκεκριμένο λογότυπο και μόνο».

«Οποιαδήποτε άλλη έννοια προσδίδεται, είναι ακούσια» επισημαίνεται από τη Nike.

Αυτή δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η Nike πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις με τις επιλογές της. Πρόσφατα είχε εμπλακεί σε μία πολιτική διαμάχη με την απόφασή της να επιλέξει τον Κόλιν Κέπερνικ, τον αμφιλεγόμενο πρώην παίχτη του NFL ο οποίος ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυρίας γονατίζοντας κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, ως πρωταγωνιστή της στη διαφημιστική της καμπάνια.

Πηγή